Články

Vitamín C -. zázračná zbraň

 

Každý zná vitamín, se kterým na prvním místě se nabízí mnoho multivitamínových výrobků – pro děti a samozřejmě pro každého dospělého, ba i existuje firma, která podle vitamínu nazvala svou pomerančovou šťávu (pozn. SH – Hohes C) a jehož působení je všeobecně známé, avšak nejméně víme, čeho je tento vitamín schopen právě v psí výživě.

Vitamín C se vyskytuje mimo jiné v mnoha potravinách jako jsou citrusy, rybízy, šípky, také v bramborách, v paprice a ve všech zelených rostlinách v různých množstvích.

 

1. Vitamín C – výroba v těle

Většina organismů může přes látkovou výměnu glukózy provést biosyntézu tohoto vitamínu (pozn. SH – biosyntetickými pochody vitamín C vznikne). Jenom člověk, primáti, někteří ptáci a ryby tohoto nejsou schopni, zatímco pes si může vitamín C sám vytvořit.

 

2. Úkoly vitamínu C v těle

Podílí se na důležitých procesech:

- při hojení ran (urychluje proces regenerace) ,

- při tvorbě hormonů (v nadledvinkách adrenalin a noradrenalin),

- vitamín C váže volné radikály a může tak zabránit určitým rakovinovým onemocněním (antioxidační působení, chrání organismus před vnějšími škodlivými látkami),

- pomáhá tělu lépe přijímat železo,

- vytváří carnitin spolu s lysinem a metioninem (enzymy),

- vytváří serotonin, který je nutný pro mnoho vjemů („nervový zprostředkovatel“),

- dopravuje jedovaté, těžké kovy z těla tím, že se s nimi spojí a odplaví se (např. kadmium a olovo),

- podle situace mění cholesterol v žlučové kyseliny nebo vitamin D,

- prokazatelně zlepšuje a posiluje imunitní systém,

- posiluje kostru a pomáhá při ukládání důležitých minerálních látek,

- chrání díky svému antioxidačnímu působení jiné vitamíny, např. vitamín E,

- je nenahraditelný při tvorbě tuhého vaziva a silných kostí.

 

 

3. Vitamín C – co to vlastně je?

Kyselina askorbová, jak ještě může být vitamín C nazýván, je ve vodě rozpustný vitamín, který psi umí ve svých játrech v malém množství syntetizovat z glukózy. Jeho shora uvedené okruhy působnosti z něj dělají nenahraditelného pro organismus lidí a zvířat, u psa může mimo jiné pomoci s kostními problémy a je se svými mnoha pozitivními vlastnostmi vlastně nezastupitelný.

 

4. Nestačí, že si psi umí vitamín C sami syntetizovat?

Hm, v zásadě je to tak dobře při zjevném dostatku, je-li pes bez obtíží, avšak dá se jít i opačnou cestou:

 

5. Co se stane, když zvýším dávku vitamínu C svému psovi?

Autorka Catherin O´Driscoll říká ve své knize:… Takto oznamuje ve své studii, která byla provedena v norském „Groruddalen Small Animal Center“ na 76 psech různých ras a stáří, všichni s nemocemi kostí, s dyplazií, svalovými atrofiemi, artrózou, atd. a s podávanou vysokou dávkou vitamínu C. Po pár dnech již byla viditelná první zlepšení – zdravotní vzestup až o 70% měl být dostatečným stimulem pro nasazení hodnotného vitamínu nejen starým psům.

Dalším milníkem v příběhu vitamínu C v psí stravě byl pokus dr. Wendella O´Bellfielda, při kterém byl 8 párům německého ovčáka s těžkou DKK podán vitamín C, jak březím fenám, tak také štěňatům po narození. Výsledky byly slibné, protože všechna štěňata byla později při rentgenování prosta DKK. K zopakování tohoto poznatku vše dodnes nedošlo!

Ať je to jakkoliv, v humánní medicíně je vitamín C znám jako posilovač imunitního systému a „brzda“ rakoviny. Pro psy může mít dobrý vliv na kostní aparát.

 

6. Mohu předávkovat vitamín C a co se při tom stane?

Jelikož je vitamín C ve vodě rozpustným vitamínem, který se při nadbytku vylučuje z těla, nemůže vlastně k žádným větších škodám dojít než, že pes bude mít měkčí stolici. Dřívější mínění o vzniku močových kamenů nebylo ve studiích potvrzeno.

 

7. Jaký vitamín C nejlépe použít?

Většina určitě zná malá balení kyseliny askorbové, která se skutečně výhodně nabízejí v mnoha obchodech. Nevýhodou tohoto výrobku je čistá kyselina askorbová, která po určité době může dráždit žaludek. Šetrnější pro dlouhodobější užívání je:

1. vytvořit stravu bohatou na vitamín C (viz výše uvedené potraviny),

2. přidávat do krmení Acerolu (preparáty s výtažkem z tropického ovoce – „jihoamerické třešně“) nebo prášek z šípků, obě varianty šetří žaludek.

 

8. Kdy dám svému psovi vitamín C?

Zásadně se musí každý rozhodnout sám za sebe. Starším psům nebo psům s kloubními či kostními problémy by se měla podávat vyšší dávka vitamínu C po delší dobu. Přímo při artróze a těžších DKK, rozhodně také při atrofovaných tkáních a kostech má vitamín C tišící úlohu, často je i prokázáno zřetelné zlepšení stavu.

Také mladí psi mohou v období růstu dostávat vitamín C a vlastně žádnému psovi neuškodí pravidelná či nepravidelná kúra během roku.

 

9. Jak mám dávkovat vitamín C?

Na základě zkušeností je třeba zvážit, čeho chceme zvýšeným přísunem vitamínu dosáhnout. Má-li pes potíže s kostrou (DKK, artróza, osteochondróza) a objevují se obtíže v podobě bolestí, kulhání, atd., je možné nasadit nárazovou kúru, tzn. pravidelně denní dávky zvyšovat, dokud nezačne být stolice měkká, tím je toleranční množství dosaženo.

U naší staré ovčačky jsme měli dobré výsledky s 5-6 g denně – to je určitě vysoká dávka, ale odpovídala počátečním potížím feny. Tyto dávky ji byly podávány několik týdnů a vždy znatelně zlepšily celkový stav. Zajisté je dávkování pes od psa rozdílné, zrovna tak tolerance jsou různé. Takže vyzkoušejte, více jak průjem se nestane!

Náš mladý švýcarský salašník, který má dorůst do velkého, těžkého, ale pohyblivého psa, dostával denně 2-3 lžíce prášku z šípků k udržení jeho dobrého, zdravotního stavu, pro silný obranný systém a dobrou látkovou výměnu.

Také pro obézní psy lze tuto kúru s vitamínem C poradit, zde kyselina askorbová roztočí látkovou výměnu a syntetizuje karnitin, který je mimo jiné odpovědný za odbourávání tuků.

 

10. Které přírodní potraviny obsahují vitamín C?

Ve velkém množství se nachází v citrusech, které však nejsou vhodné k dlouhodobému krmení pro jejich vysoký obsah kyselin, dále v kiwi, paprice, mrkvi, petrželi, jahodách, řeřišnici, celeru atd. Také jahodové listy, hodně druhů zelených listových salátů a samozřejmě většina druhů obsahují vitamín C.

Pozn. SH: Pro úplnost doplňuji tabulku některých druhů ovoce a zeleniny dle obsahu vitamínu C:

  

Ovoce a zelenina

Obsah vit.C/100g

Hruška

4

Hroznové víno

4

Švestka

5

Mrkev

6

Višně

6

Celer

8

Jablka

9

Třešně

10

Okurka

10

Banány

11

Meruňky

11

Borůvky

16

Naklíčená čočka

17

Maliny

24

Pórek

24

Rajčata

25

Angrešt

30

Mandarinky

32

Rybíz červený

35

Čínské zelí

36

Zelí bílé

39

Grep

43

Cibule

43

Rybíz bílý

44

Citron

49

Pomeranč

51

Zelí červené

51

Pažitka

56

Kadeřávek

57

Jahody

67

Petržel

67

Květák

69

Kapusta

70

Kiwi

71

Celer – nať

89

Kapusta růžičková

96

Brokolice

114

Křen

120

Paprika

150

Rybíz černý

166

Nať petržele

179

Šípky

747

 

 11. Je v dnešní době skutečně ještě dost „dobrého“ v ovoci a v zelenině?

Bohužel studie dokazují, že to tak vůbec není. Půdy jsou většinou vyčerpané, např. jablko mělo před 20 lety vysoký podíl vitamínu C, dnes je to v nejlepším případě třetina tohoto množství. A tak je to i u jiných potravin. Kdo má možnost získat biologicky pěstované potraviny, nebo má ovoce a zeleninu z vlastní zahrady, může být šťastný. Při krmení syrovou stravou by vlastně měly být v ní všechny nezbytné látky obsaženy, ale z výše pojmenovaných důvodů nikdy již nebudou vykazovat kvalitu, tak jak to ještě ve vzpomínkách máme.

 

 

Z originálu „Vitamin C – eine Wunderwaffe?“ autorky Sabine L. Schäfer-Diesterhöft

přeložila Simona Hošková, www.erdel.wz.cz