21.12.2017

Novinka:
Berry začala hárat, za zhruba dva týdny (dle výsledku hormon. testu) vyrazíme za Richardem von Erikson.

 

8.12.2017

Novinka:
Ženich pro Berry byl vybrán, jeho majitel již kontaktován: rozhodla jsem se pro psa jménem Richard von Erikson. Je to již zasloužilý plemeník s velmi dobrými odchovy, splňuje správné chovatelské pravidlo, že děti jsou jetě lepší než rodiče. Liniově jdeme v generacích 2:4 na Eyk von Erikson (tedy dědeček vrhu z otcovy strany a prapradědeček z matčiny strany), historicky nejúspěšnějším erdelovi na MS IPO: Itálie 2007 - 7. místo. Také jeho bratr Eddy von Erikson patřil k velmi úspěšným a využívaným plemeníkům. Bratr Richarda von Erikson, Robin, vyhrál v r. 2013 a 2014 německé klubové mistrovství KLSP.
Berry zatím nehárá, ale pořadník zájemců je již otevřen...
Bližší informace k plánovanému spojení naleznete na working-dog: https://www.working-dog.com/breed/Finta-Star-26715/planning

 

25.+26.11.2017

Novinka:
V naší plánované sezóně poslední aktivní víkend: v sobotu se konal tradiční závod mého domovského cvičiště IPK Praha 6-Břevnov, Memoriál J. Trpišovského. Berry jsem nahlásila do IPO1, kategorie nakonec bohužel nebyla otevřena, a tak jsme vyrazily do ZVV1. Na tuto zkoušku jsme trénovaly naposledy na jaře na mistrovství ATK… Poslušnost kat. ZVV1 posuzoval pan Josef Dejmek, obrany pan Robert Fagoš. Berry získala 96 bodů a 95 bodů a v konkurenci dalších osmi psů (NO, malinois a erdel Badrik kamarádky Hanky Čtyroké) získala 1. místo a „nejlepší poslušnost" závodu. Věřím, že brzy uveřejním i fotky, jak na bedně sedí na prvním místě erdel a druhém a třetím malinoisové - prostě nejlepších z malin byla moje Malina (Himbeere :-)))!
Neděle byla ve znamení zkoušek: největší hvězdou byla tradičně Coffee! Už s páníčkem Péťou Rezkem pracují na kvalifikaci na německé klubové stopařské mistrovství (KFSP) příštího roku a nastoupili na FH2. Zkouška pokořena, krásné body získány: 92!!!! Jsem na Vás pyšná!
Moje Berry nastoupila na ZPU1 zkušebního řádu KJ Brno. Opět jsme s kamarádkou Hankou a Badrikem vyrazili propagovat erdely, tentokrát na cvičiště ZKO Praha 10-Hostivař, kde vládne erdelářka JUDr. Věruška Kopencová :-)). Zkouška složena na výborně, 144 bodů ze 150.
Uf, bylo to krásné, ale bylo toho dost… Letošní výsledky: Berry - ZM, ZVV1, BH, IPO1, ZPU1 a Elmo - UPr1, UPr2, UPr3. Jsem moc spokojená a nyní hurá do adventu a jiných radovánek!

 

IMG_1308.JPG (738987 bytes)IMG_1310.JPG (757434 bytes)

 

12.11.2017

Novinka:
Po sobotním příjezdu z dvoudenního výletu do Lipska (v pátek město, v sobotu světová výstava psů - z té přehlídky převážně ruských a ukrajinských psů až přecházel zrak a člověk už nevěděl, kde hledat drobné nuance rozdílů a zda některá ta „krása“ nemá již nezdravé parametry) přišla neděle ve znamení zkoušek. Po nedávném složení UPr2 nastoupil Elmo na UPr3 (máme již mnohé splněno a kromě FH zkoušek dozobáváme zbytky) a Beruška na dlouho plánované IPO1. Rozhodčím byl pan Václav Petrášek z Karlovarského kraje, v Praze a okolí jede naplno sezóna a rozhodčích je jako šafránu.
Pan rozhodčí byl s naší prací spokojen, body mne velmi potěšily, jeho slova chvály v ledovém dni mile zahřály: Elmo - UPr3 90 bodů - žádná velká chyba, samé nasbírané drobnosti, Berry IPO1 S91/P90/O95 bodů. Na stopě nás nejvíce bodů stálo označení předmětů na vyvaleném boku, na poslušnosti hrubá chyba v poloze sedni při odložení vleže s přivoláním a na obraně uhrančivé zírání na figuranta v maketě, štěkání přišlo až po protrpěných vteřinách.
A tak mi ti mí miláčkové udělali velkou radost, i když už jsem unavená jako pes :-)) - no, ještě pár akcí nás čeká…

 

28.10.2017

Novinka:
Velmi větrná a zároveň sváteční sobota přinesla několik sportovních výsledků: v Bratislavě složil Felix Finta-Star s Adamem Bradou zkoušku BH na 59 bodů! Páníček už má připravené další zkouškové plány pro pejska na příští jaro, zároveň začal i figurovat, takže vážný vstup do kynologického sportu začal, moc gratuluji!
Můj Elmo dnes nastoupil na zkoušku UPr2 a pana rozhodčího J. Prášila nadchnul. Emílek už občas mívá trochu spády vymýšlet zpestření při výcviku a dnes opravdu pocitivě hledal motivaci při vysílačce - a kupodivu nenašel (to bylo překvapení)… Tato nula nás odsunula ze snových 98 bodů na 88, ale i tak mne chlapec velmi potěšil.
Svůj pořádný kus smůly si vybrali Péťa Rezek a Coffee na KFSP v německém Sarstedtu. Počasí zcela „nestopařského“ kalibru děvčeti nesedlo a na oblouku byla práce ukončena. Naprosto smekám před touto pracovitou, poctivou dvojicí - jejich pečlivé tréninky, splnění nelehké nominace, daleký výjezd na akci - to vše je skutečně úctyhodný kus nadšení pro věc a velká porce práce. Péťo, smekám!
Ještě musím vzpomenout úspěch ve výstavní oblasti: ing. Standa Šlejtr a jeho Dixa (Forever Dixie Finta-Star) získali na začátku října na MVP České Budějovice další CAC a pejsek se tak stal Českým šampiónem. Velká gratulace!
Tabulka úspěchů odchovů aktualiována.

 

DSC_7402.JPG (4392054 bytes)DSC_7945.JPG (3985991 bytes)DSC_7342.JPG (4793493 bytes)

 

7.-8.10.2017

Novinka:
Konečně nastal vytoužený víkend! V německém Werdau se konalo 69. KLSP, tedy klubové mistrovství německého KfT (Klub für Terrier) podle IPO3. Přihlášených bylo 29 AT, kromě Wilhelma von Erikson Jiřího Zaňáka, všichni německých majitelů a a všichni vč. Wildy německého původu. Po nahlášení absence dvou nemocných psů nastoupilo 27 startujících.
Z našeho domova nedaleko ruzyňského letiště vyrazilo v sobotu brzy ráno auto se čtyřmi nadšenci: Anička Brettschneiderová, Martin Matečný, můj manžel a já. Na stadionu ve Werdau se česká výprava rozšiřila zcela logicky o Jirku Zaňáka, jeho věrného společníka a kameramana Otu Laušmana, dále o "podporu od stopařů“ Péťu Rezka (tomu můžete/musíte držet palce o víkendu 28. - 29. října na stopařské klub. mistrovství KFSP) a o Katku Komedovou, majitelku psa Yasper von Erikson (plemeník, ZVV3, výb., nulové kyčle…!). Byli jsme nadšení z naší účasti a moc jsme si to užili - jako diváci i jako veselá parta.
Samozřejmě jsme pevně drželi pace našim závodníkům a Wilda dokázal, že ač ostřílený mazák, který by mohl už vykazovat únavu či lehkou nechuť, umí se z práce radovat, pečlivě makat a snažit se. Vyrovnané body 93/91/94 a celkové 7. místo jsou toho důkazem! Já mimochodem na této akci hledala novou inspiraci pro krytí Berry. Je něco jiného znát papírové výsledky psů, realita může být tak jiná. A také mne samozřejmě zajímá exteriér a i při akci tohoto typu můžete dobře posoudit pohyb psa, jeho úhlení a samozřejmě celkový vzhled oproti fotografiím. A ač jsem už ani nedoufala, při Körung (vyšší typ bonitace) jsem ho uviděla :-)! Byl v mém seznamu ženichů, ale ze záložního šuplíku teď skočil do hlavního! Brzy Vám o něm povím vše :-).
Tak ještě nabídka fotek a výsledků a výzva: Příště pojeďte taky! - je to výlet, z kterého budete čerpat (nejen výcvikově) ještě několik týdnů. Chcete-li za erdely, vrcholově a už brzy, vyražte jako já na světovou výstavu do Lipska v sobotu 11. 11. 2017!
Fotky z KLSP - autor: Dieter Krause a Dieter Brandt: https://photos.app.goo.gl/pM7i6NEXbaJkoxTG2
Výsledky KLSP: http://www.airedale-kft.de/Ergebnisdienst/KLSP/klsp.html

 

5.10.2017

Novinka:
A dnes tu mám i odkaz na osobní video Berry z obran u V. Glisníka: hezká práce fenky, práce figuranta a zpracování videa na profi úrovni - prostě ryzí radost: https://vimeo.com/236878100

 

4.10.2017

Novinka:
Osobní video Berušky z obranářského tréninku u V. Glisníka ještě není hotové, zatím se můžete podívat na sestřih z celé akce. Moje Beruška (Himbeere von Erikson) má jednoduchý, celočerný postroj a Ferínek (Ferrari Finta-Star) Aničky Brettschneiderové černý s bílým podšitím. Myslím, že jsme se jako exotická sekce v partě německých a belgických ovčáků neztratili….
https://vimeo.com/236540513

 

18.-20.9.2017

Novinka:
Naše téměř dámská jízda ve složení Anička Brettschneiderová a já a erdelové Ferrari Finta-Star a Himbeere von Erikson vyrazila do Kroměříže na třídenní obranářský trénink k V. Glisníkovi. Na místě jsme byli všichni takoví pěkně „promíchání“: Čechům dělali společnost Italové a Švýcarky a NO a malinám pro změnu naši erdelové :-). Na Berušku jsem rozhodně mohla být pyšná, protože ač vše nové (prostředí, hala, figurant, režim dne, psí i lidská společnost), zvládla trénink i běžný provoz skvěle a ukázala, jak to i erdelové skvěle umí - překvapila v podstatě všechny zúčastněné a nejednou jsem německy a anglicky vysvětlovala, co je to za děvče :-). Jak nám to kousalo a co udělalo šest kousacích tréninků ve třech dnech, které normálně nemáme ani za měsíc, uvidíte brzy na videu zde a na working-dog. Všem mohu takovou akci vřele doporučit, ukáže Vám to nové obzory, objevíte nové světy (ač nejeden z nich nebudete chtít pojmout za svůj).

 

14.9.2017

Novinka:
V noci před Klubovou výstavou ATK jsme se přesunuli z dovolené ve Španělsku, tradičně nás doprovodili naši erdelové Clea, Elmo a Berry (jenom 13,5 roku stará Dotty zůstala u kamarádů na hlídání). Moře bylo divoké, a tak žádné plavecké kurzy pro psy nebyly otevřeny :-). Kromě pěkných procházek v nedalekém lese jsme na zahradě i trochu trénovali poslušnost a Berry znovu rozžhavila svou lásku k frisbee. Jelikož ona nedělá nic na poloviční plyn, byly její skoky za talířem spíše lety a hry bylo vždy třeba včas ukončit, aby si nezničila klouby při dopadech na dlažbu. Při skládání paddleboardu na nás vyskočily tři ploutvičky a hned bylo jasné, který náš pes prostým přiložením „žraločí ploutve“ na hřbet projde dost výstižnou proměnou…. Tedy - obvykle doma Berušce říkáme piraňa :-).

 

IMG_1627.jpeg (379775 bytes)IMG_1630.jpeg (418692 bytes)IMG_1631.jpeg (428716 bytes)IMG_1648.jpeg (380605 bytes)

IMG_1669.jpeg (319103 bytes)IMG_764867587_full.jpeg (759596 bytes)IMG_1625.jpeg (393853 bytes)IMG_1626.jpeg (407666 bytes)

 

11.9.2017

Novinka:
Ve dnech 8. - 10. září se v Praze konalo Mistrovství integrovaného záchranného systému ČR, v kategorii sutiny startovala Sonička Šabacká a Ernie Finta-Star. Video ukazuje jeho pečlivou práci a krásný vztah s paničkou. Po víkendu ve znamení Klubové výstavy a chovatelské akce se mi doplnilo jakési klasické pejskařské „kolečko" výstavy - chov - výcvik a ten poslední článek, zejména v podobě záchranné kynologie v praxi, je prostě pro mne nejvíce smysluplný! Soničko, děkuji moc!
https://www.youtube.com/watch?v=opOgXAdABnw

 

26.8.2017

Novinka:
Slečny a chlapec velmi úspěšného vrhu C dnes slaví své 8. narozeniny. Věřím, že nadále budou žít své spokojené, sportovně laděné životy, plné zdraví, radosti a i pracovních úspěchů. Fotky ukazují, jak vypadal „narozeninový mejdan“ slečny Cordie. Jistě si i ostatní sourozenci v tento mimořádný den pochutnali na nejedné dobrotě.

 

IMG_20170826_143938.jpg (449043 bytes)IMG_20170826_143949.jpg (408976 bytes)IMG_20170826_183015.jpg (447866 bytes)IMG_20170826_143815.jpg (439601 bytes)

 

5.8.2017

Novinka:
Dnes jen malá upřesnění, protože informací mám více než naposledy:

1. Coffee už má splněny všechny nominační podmínky pro start na KFSP, takže víkend 28. a 29. října 2017 budou s páníčkem Petrem Rezkem trávit na polích u německém Sarstedu a čuchat a bojovat.... Už teď držím palce! Škoda, že i letos je místo konání poměrně dost vzdálené (pro mne více jak 500 km).
2. Fay Finta-Star bude kryta Wilhelmem von Erikson - proč krýt v Německu, když zde máme německého psa super kvalit s výbornými odchovy! Krytí předpokládáme v závěru září a bližší informace budu samozřejmě zde uveřejňovat. Odchov štěňat na CHS Brettan proběhne u majitelky fenky Pavlíny Fulde v Litvínově.

 

30.7.2017

Novinka:
Období podzimního počasí razantně skončilo a je tu opět ryzí léto, teplota se zastavila na třicítce. A v tento „nešťastný“ den vyrazili na další FH2 Péťa Rezek s Kofinkou. Tahle fenka asi pochází rovnou z Afriky, protože navzdory teplu si „došla“ pro 91 bodů! Tak ještě jednou (do třetice všeho dobrého za min. 85 bodů) a nominace na letošní KFSP v Sarstedtu (německé klubové stopařské mistrovství dle FH2) splněna. Uzávěrka je do 15. října, tak příště snad za příznivějších podmínek. Hluboce se klaním!

 

IMG_0561.jpeg (416982 bytes)

 

27.7.2017

Novinka:
Erníček složil s paničkou Soničkou Šabackou další zkoušku! Jde o těžkou stopařskou zkoušku: Test psa stopaře č. 1. Noční stopa - praktická, s osobou na konci. Denní stopa, praktická, křížení, osoba na konci. U obou stop je vyhledání stopy z nasumování předmětu. K tomu poslušnost. Celkem 272 bodů a známka velmi dobře.
Více o této zkoušce: https://kzjcr.cz/zkusebni-rady-a-testy/testy-kzj/
Jedná se o asi „stou“ :-) zkoušku Ernieho a svými výsledky už je prostě nedostižným pracovním erdelem v Čeké republice!

 

DSC_0075.jpeg (129468 bytes)

 

24.7.2017

Novinka:
Někdo v létě spíše lenoší (tím tak trochu myslím sebe…), někdo trénuje, skládá zkoušky a chystá se na podzimní sezónu: Erník a Sonička Šabacká složili za poslední dva týdny dvě zkoušky: StPr1 (to je ta „nová“, vyhledávací podle IPO řádu) a dále PT2 dle interního zkušebního řádu KZJ: https://kzjcr.cz/zkusebni-rady-a-testy/testy-kzj  Zkouška opravňuje k podání přihlášky na atesty MV, na které se tato dvojice chystá.
Ernie získal za těžký denní a noční speciál 97 a 93 bodů a k tomu poslušnost na výborně. Sonička umí, je to profík a miluje psy, Erník umí, je dychtivý a miluje Soňu - a tak spolu po boku makají jedna radost.

 

7.7.2017

Novinka:
Zde jsou bližší informace k našim chovatelským plánům, krytí fen Fay Finta-Star a Himbeere von Erikson.

 

Naše chovatelské plány

 

30.6.2017

Novinka:
Dnes jsme se vrátili z klubového výcvikového tábora. Tábor byl tradiční ve všech směrech: spousta zábavy, spousta kamarádů, výcviku tak akorát, táborák a předposlední den závod. Kategorie a jejich náplň určila Anička Brettschneiderová: C pro začátečníky, B dle NZŘ, A dle IPO. Ve všech kategoriích poslušnost a obrana - maximum bodů různé, např. v A 100 bodů v obou oddílech, v B byla poslušnost za 80 bodů díky absencí některých překážek. Další zajímavostí závodu bylo posuzování panem Jiřím Zaňákem - měli jsme tedy naději na ryzího erdelího specialistu. který rozumí modernímu výcviku a zároveň vtipné komentáře - a nezklamal :-).
A ani Elmo s Beruškou nezklamali: Beruška vyhrála s velkým náskokem kat. B a Emílek byl o jeden bod druhý v kat. A. Jsou to zlatíčka!

 

HPIM2481.JPG (312778 bytes)

 

19.6.2017

Novinka:
O víkendu složil Dixa, tedy Forever Dixie Finta-Star, ing. Standy Šlejtra zkoušku FPr2 na velmi dobře, 94 bodů. Krásná práce pánové, gratuluji!

 

17.6.2017

Novinka:
Dnes slaví vrh B své desáté narozeniny! 13-letá maminka Dotty a já posíláme srdečný narozeninový pozdrav a přejeme všem hodně zdraví a radostí ze života do dalších let.
 

14.6.2017

Novinka:
Konečně je zde zpráva o víkendu ve Zbraslavi: před deseti dny se zde konala klubová výstava ATK (bez zadání titulů Klub. vítěz/-ka a zadání CAC) a chovatelská akce. Výstavu posuzovala ing. Renata Hejčová, chovatelskou akci bonitační komise (hovořím o bonitaci, které se naše Berry - Himbeere von Erikson - zúčastnila) posuzovala ve složení: paní ing. Renata Hejčová, Zuzana Jandová a povahy hodnotil pan Milan Mnich.
Zde výsledky Berry a také našich odchovů či dětí našich odchovů:
Arnošt Ladior (o. Bengi Finta-Star, m. Qwenny Family Citas) V1, vít. třídy
Forever Dixie Finta-Star - splnil svod plemeníků
Elizabeth Brettan (o. Dante Primus vom Erfuther Hof, m. Epiphany Finta-Star) V1, vít. třídy, splnila svod dorostu
Adéla Ladior (o. Bengi Finta-Star, m. Qwenny Family Citas) V2
Fay Finta-Star - V1, vít. třídy (v konkurenci 4 fen)
Himbeere von Erikson - VD1, splněna bonitace, bon. kód 6GMcTXa/5
Kromě Dixieho jsem tentokrát já připravila všechna tato erdelata na výstavu, a tak mne jejich úspěch moc potěšil - zejména zlom z VD nebo dokonce „dobré“ u Arnošta na „výborné“. Jsem přesvědčená, že jim výborné přísluší - zejména v aktuální podobě :-). Příjemným zpestřením víkendu byla narozeninová oslava v sobotu večer, kterou pořádala oslavenkyně Zuzana Jandová. Více v chystaném Zpravodaji. A celkové výsledky výstavy již nyní na klubovém webu.
Na fotkách Himbeere von Erikson a také Adéla a Arnošt Ladior před hradem Karlštejn (on totiž Arnošt - proč asi toto jméno? - hrad hlídá a je ofic. majetkem Národního památkového ústavu :-)).

 

IMG-20170613-WA0006.jpg (204809 bytes)DSC_4624__2.JPG (4162534 bytes)

DSC_4609__2.jpg (1760927 bytes)IMG-20170613-WA0003.jpg (158392 bytes)

 

12.6.2017

Novinka:
Dnes jsem dostala video Erníka Finta-Star Soničky Šabacké. Nevěděla jsem, zda se mám více radovat z jeho nadšené a rychlé práce v sutině nebo omdlévat nad odvahou nejen psa, ale i lidí kolem a figuranta zejména. Tohle je pro mne jiný svět - hluboce se klaním a s úctou smekám!!!

 

https://www.youtube.com/watch?v=fKpbeJj-WiU&feature=youtu.be

 

https://www.youtube.com/watch?v=z1SlzBGSUhg&feature=youtu.be

 

7.6.2017

Novinka:
Než zpracuji výsledky a fotky z našeho víkendového výletu do Zbraslavi u Brna (klubová výstava a chov. akce), rychle se musím podělit o nové výsledky RTG DKK a DLK dětiček Epiphany Finta-Star v CHS Brettan: o nulách vepředu a vzadu prvního posouzeného Edgara jsem již psala, nyní dodávám, že Earley manž. Forysových z Jablonce a Elizabeth Danušky Císařové jsou též DKK A/A a DLK 0/0! Krása, paráda, nádhera, velká radost a gratulace majitelům!

 

28.5.2017

Novinka:
Dnes Coffee s Petrem Rezkem splnila svou druhou kvalifikační zkoušku FH2 na německé klubové mistrovství stopařů KFSP. Počasí spíše lákalo do vody a na lehátko než do stopy, ale Kofinka je děvče pečlivé a pracovité a navzdory tropům vyčuchala 89 bodů! Tohle už opravdu umí jen ti nej….!

 

19.-21.5.2017

Novinka:
V těchto dnech se konal 12. ročník Memoriálu Dory Geblerové a 6. mistrovství ATK ve Zbraslavi u Brna, posuzoval ing. Vávra z MSKS. Celkem nastoupily tyto naše děti: Cadbury, Coffee, Daphne, Elmo, Ernie, Felix, Ferrari, Forever Dixie a naše vetřelkyně ze zahraničí Himbeere von Erikson, prostě Berry. Všechny úspěchy jsou zaznamenány v tabulce, druhá tabulka ukazuje kompletní výsledky tohoto dvojzávodu.
Děťátka F-S i mladičká Beruška mi udělaly velkou radost a největší byla ze setkání nejen s jejich majiteli, ale se všemi erdeláři nadšenými pro „věci sportovní“. Byl to malý trénink na LVT, který začne již za měsíc v Meziříčku. Na viděnou a ještě jednou velký dík za Vaši přípravu a pracovitost!

 

DSC_8938.jpg (778967 bytes)

 

6. M ATK - výsledky

M ATK 2017 - výsledky F-S

 

13.5.2017

Novinka:
Dnes Elmíček složil zkoušku UPr1 u pana rozhodčího Karla Nedvěda na 88 bodů. Původně nastoupenou zkoušku do počtu pro konání zkoušek jsem začala brát dosti vážně vzhledem k posuzování p. K. Nedvěda, známého zejména z velkých sportovních akcí. Elmo potěšil, zkoušku si užíval, jen i jeho „Sedni“ v podložení za pochodu dostalo podobu „Stůj“ a pak už jen sem tam malá chybka po jednom bodu. Pan rozhodčí pochválil jeho kontaktní a radostný projev. Mám tedy radost!

 

9.5.2017

Novinka:
Forever Dixie Finta-Star a ing. Stanislav Šlejtr nastoupili do tradičního závodu Krajské kynologické ligy jako reprezentanti KK Luka nad Jihlavou. V kategorii ZVV1 obsadili třetí místo a svému klubu tak výrazně pomohli v umístění na celkově druhém místě v soutěži družstev. Pánové, moc gratuluji, věřím, že klubová oslava byla velká!

 

8.5.2017

Novinka:
I dnes nastoupila Berry na zkoušku: ZM, posuzoval pan. J. Tišl, body S44/P46/O49. Bodové ztráty na úrovni drobných chyb, tedy žádný zásadní závazek pro trénink, moje spokojenost. Za deset dnů nás čeká ZVV1 na Mistrovství Airedale terrier klubu a pak už na dlouhou dobu jenom IPO.

 

1.5.2017

Novinka:
Erník (Ernie Finta-Star) se svou paničkou Soničkou Šabackou dnes složili/obhájili záchranářskou stopařskou zkoušku RH F-A. Za nepříznivých podmínek získal Erník na stopě 158 (z 200) bodů a za poslušnost obdržel 97 (ze 100) bodů.
Ani panička nenastoupila k úplně ideální kondici: její pravou ruku aktuálně zdobí sádra… Velká gratulace a přání brzkého návratu zdraví letí do Brna!

 

IMGP9096.jpg (131882 bytes)IMGP9083.jpg (299438 bytes)IMGP9093.jpg (268945 bytes)

 

29.4.2017

Novinka:
Dnes Beruška (Himbeere von Erikson) složila zkoušku BH u pana rozhodčího L. Jonáše, od kterého si vysloužila pochvalu za pěknou práci a projev. I on zalitoval pokažené polohy u odložení vsedě, kdy děvče skálopevně ulehlo :-). Tato 5-bodová ztráta nás připravila o plný počet bodů. Mne ale zejména těší obě chůze za plný počet bodů, o ty dle mého u BH nejvíce jde.

 

23.4.2017

Novinka:
Ferínek (Ferrari Finta-Star) s paničkou Aničkou Brettschneiderovou dnes složili zkoušku ZOP na skvělých 100 bodů ze 100 možných! Jsem moc ráda, že vyrazili na zkoušku: jsou připraveni na mnohé, ale zatím se moc neukazují :-).

 

18.4.2017

Novinka:
Zdá se to jako včera, když mi Elmo diktoval svůj narozeninový pozdrav sourozencům k 5. narozeninám. Je to bohužel rok....
Milá erdelátka vrhu E, ze srdce vám přeji hodně zdraví a kopec skvělých zážitků s vašimi rodinami, užijte si svůj 6. narozeninový den - s páníčky po boku a dobrůtkou v tlamičce.

 

9.4.2017

Novinka:
Doris Finta-Star složila se svou paničkou ing. Věruškou Pražákovou zkoušku ZZO1. Pan rozhodčí Marinč měl skóre se zkouškaři silně překlopené na svou stranu, tak byla nakonec radost ze zkoušky opravdu velká. Moc gratuluji!

 

7.4.2017

Novinka:
Sleduji se zájmem i vrh E CHS Brettan po fence Epiphany Finta-Star a německém psovi Dante Primus vom Erfurther Hof jako „spolupachatel“ tohoto spojení. První pejsek jménem Edgar paní Mgr. Kláry Habartové z Chrudimi absolvoval rentgeny u pana MVDr. Ekra. Opět se zadařilo to nejlepší: DKK i DLK mají hodnotu A/A, 0/0! Mám velkou radost, stejně jako chovatelka Anička Brettschneiderová a majitelka psa paní Ilse Erfurth.

 

30.3.2017

Novinka:
Jarní narozeninové slavnosti pokračují: dnes slaví 6. narozeniny vrh D. Milé slečny, milý Doyle, přeji Vám nadále pevné zdraví a hodně životní radosti!

 

26.3.2017

Novinka:
Další oslavenec v naší smečce je Berry - Himbeere von Erikson. Druhé narozeniny u erdela víceméně znamenají pokračující dětství a s takovou filozofií tato úžasná, trysková slečna lítá po světě. Do všeho jde s chutí a maximálním nasazením, není opatrná ani k sobě. Cvičit s ní je jedna velká radost, motivaci neřešíme: nadání a chuť jsou nekonečné, spíše vše tlumím, aby se dívka nezranila. Takže "Hodně zdraví!" je gratulace výstižná, byť trochu jinak myšlená :-).

 

23.3.2017

Novinka:
Dotty (van’t Asbroek) slaví dnes své 13. narozeniny. Věk už je to úctyhodný a může přinášet mnohé: Dottce po loňské obrovské zdravotní peripetii (velká operace žaludku a střev a náročná rekonvalescence) šlape tělíčko velmi dobře - chodí na dlouhé procházky, skáče do autoboxu, baští s apetitem, nebere žádné léky, nemá žádné neduhy. Smysly již lehce zastřené, hlavinka pomalejší, trochu svůj vlastní svět - v tomto věku? Proč ne :-)!

 

19.3.2017

Novinka:
Dnešní vyhlášení výsledků celoklub. soutěže přineslo hodně radosti všem úspěšným, zde jsou výsledky odchovů Finta-Star a mých psů:

Psi - výkon: Forever Dixie Finta-Star - 3. místo
Psi - výkon: Elmo Finta-Star - 6. místo
Feny - výkon: Coffee Finta-Star - 1. místo (již pošesté v řadě!!!)
Feny - výkon: Doris Finta-Star - 4. místo
Feny - výkon: Himbeere von Erikson - 5. místo
Psi - výstavy: Forever Dixie Finta-Star - 5. místo

Milá Věruško, Péťo a Stando, moc Vám gratuluji a děkuji za Vaši reprezentaci CHS!

 

12.3.2017

Novinka:
Slečny a hošíci vrhu F dnes slaví 3. narozeniny! Krásný věk: již spousta rozumu a dovedností a k tomu hodně mladistvé energie a elánu, samé super zážitky před sebou - užijte si to dohromady se skvělými paníčky!

 

7.3.2017

Novinka:
Finální akcí při tvorbě profilového článku o AT pro časopis Pes přítel člověka bylo dodání fotek erdelích hlav pro titulní stranu. Oslovila jsem chovatele, vystavovatele a nakonec výzvu obrátila i k sobě - fotografku mám, jednoho upraveného psa taky :-). A tak jsme s dcerou Kačkou popadly Berry, hřeben a foťák a vyrazily na místní louku. Berry se nakonec ukázala jako vzorný objekt, trpělivě spolupracovala a výsledek naší fotovýpravy vůbec není špatný… :-))
Malá ochutnávka:

 

DSC_4820.jpg (1453842 bytes)DSC_4777.jpg (971386 bytes)DSC_4798.jpg (1197072 bytes)

DSC_4800.jpg (1302918 bytes)DSC_4802.jpg (1272871 bytes)DSC_4808.jpg (1064699 bytes)

 

16.2.2017

Novinka:

Aniččin a můj podzimní „erdelí“ seminář ukázal jasně dvě věci: erdeláři mají o takovou akci zájem (dorazili i účastníci ze Slovenska!) a je třeba vymezit počet účastníků. Proto jsme s Aničkou na jaro vypsaly dva termíny, pro každé setkání max. deset účastníků.
Těším se na viděnou v neděli 5. nebo 26. března! Více informací zde

 

8.2.2017

Novinka:

Po měsíci se zase ozýváme… Třeskutý mráz přinesl mé smečce více odpočinku od výcviku a více zimních radovánek. Berry (Himbeere von Erikson) si stihla pořídit dvě nepříjemnosti: nejprve jí omrznul nerv ocásku (stačil miminální porost na těle a absence kabátku na čtvrthodinové procházce při teplotě kolem nuly) a pořídila si učebnicový „syndrom mrtvého ocasu“. Po pár dnech většího klidu, tepla, kabátku téměř nonstop a velkých dávek vitamínu B bylo vše v pořádku a děvče se nudilo. Jako úžasný zdroj zábavy se ukázalo frisbee… Bohužel kombinace tryskového erdela, frisbee a sněhu a ledu se neukázala jako šťastná - viz foto. Toto bebíčko řešíme již deset dnů (Betadine, Hemagel a ven botička) a blížíme se do cíle…
Zato Ferínek (Ferrari Finta-Star) Aničky Brettschneiderové pečlivě pracuje i nyní, na fotkách se můžete podívat, jak trénuje s figurantem Honzou Böhmem.
A někdo už dotrénoval, vyfotil se se sněžnicemi a má novou zkoušku: ano, je to Ernie Finta-Star a Sonička Šabacká a složená zkouška je ZLP1. Velká gratulace!

 

IMG_0864.jpg (263705 bytes)IMG_0873.jpg (347430 bytes)IMG_0867.jpg (281837 bytes)IMG_0874.jpg (362608 bytes)IMG_0870.jpg (316507 bytes)DSC_0392_2.jpg (342079 bytes)DSC_0403.jpg (424159 bytes)DSC_0350.jpg (292685 bytes)DSC_0352.jpg (234363 bytes)20170128_145147.jpg (117614 bytes)IMG_0881.jpg (831632 bytes)

 

8.1.2017

Novinka:

Při kompletaci materiálů a zdrojů pro profil. článek o erdelech jsem objevila tuto perlu, pro mne prostě poklad: „Pražští kynologové na břevnovském cvičišti v roce 1936" - moje plemeno na mém domovském cvičišti! (letos tam budu docházet 30 let…) a k tomu jako bonus krásná prvorepubliková móda!
Mimochodem se našemu cvičišti také říká IPK - „Ípéká“, ale I. má správně znamenat jedničku a celá zkratka znamená První pražský klub - byl založen roku 1919...!
Zdroj fotografie: Michal Císařovský, kniha Pes, strana 539

 

 

2.1.2017

Novinka:

Srdečně Vás všechny zdravím v novém roce a přeji Vám, ať letošní sedmička v letopočtu přinese všem kopec štěstí a zdraví!
Dnešní fotky ukazují aktuální podobu naší Berušky (Himbeere von Erikson) - vím, současné počasí a teploty v kombinaci s její totální nahatostí mne staví do pozice tyrana - no, pejskové střihačů nemají lehký život, upravují se ve dnech volna, k tomu bylo před týdnem o chlup lépe a kabátky vlastníme :-)! Ale hlavně - při tomto „vysvlečení donaha“ se ukázalo, co se pod rošťáckým, střapatým kožíškem skrývá - mladá, elegantní dáma s dlouhou hlavou a krkem. Inu, pracovní krev neznamená vlohy pro ošklivost či ignoraci exteriéru, alespoň v naší domovské CHS to tak je!

 

DSC_4736.jpg (109875 bytes)DSC_4713.jpg (149819 bytes)DSC_4715.jpg (172298 bytes)

DSC_4722.jpg (172055 bytes)DSC_4723.jpg (165405 bytes)DSC_4732.jpg (100760 bytes)

DSC_4733.jpg (105894 bytes)