12.12.2016

Novinka:

Dnes jsem obdržela fotky z Memoriálu J. Trpišovského - Elmíček na obraně, Berušky poslušnost a bedna (její kyselý výraz vítězky má jednoduché vysvětlení, třetí maliňák byl na ni velmi hnusný :-)):   http://fest2009.rajce.idnes.cz/ZKO_Brevnov_2016/

 

8.12.2016

Novinka:

Erník a Sonička Šabacká splnili další zkoušku: ZTV1 dle zkušebního řádu SZBK ČR na velmi dobře - obsah zkoušek zde: http://www.zachranari.cz/cs/10/5/ztv1-zkouska-terenniho-vyhledavani-1--stupen/

Veliká gratulace letí do Brna!

 

27.11.2016

Novinka:

Péťa Rezek s Kofinkou včera nastoupili na zkoušku FH2 - začali nové kolečko kvalifikaci na německé klubové stopařské mistrovství (KFSP) v roce 2017. A hned první pokus vyšel: 86 bodů! Tak ještě dvakrát….

 

26.11.2016

Novinka:

Letošní Memoriál J. Trpišovského je za námi…Nebylo to vůbec lehké: smutek nad odchodem Zuzany Huclové mne neopouštěl, nástup se 2 psy (jedna háravá fena a druhý pes se zamotanou hlavou z té háravky) s tím pádem náročnou logistikou, trénink s Elmem téměř nulový, celý podzim spíše o ZVV2 a stopách a nyní IPO3 beze stop… Takže Elmo celkově 4. místo a můj pocit, že jsem mu chudákovi zkomplikovala život (nebo alespoň tento závod :-)) a Berry v kat. ZZO 1. místo s min. ztrátou bodů. Udělala mi holčička velkou radost a víceméně splnila má neskromná očekávání :-).
> A ještě k mé výzvě erdelářům: nakonec dorazil (až z Karlových Varů) pouze Luděk Rada s mladým Ursonem a bylo to správné rozhodnutí: chlapci skončili v kat. ZZO na 2. místě! Stupně vítězů pak poskytly zajímavý pohled: na prvním a druhém místě erdelové a na třetím malinois...

 

25.11.2016

Novinka:

Dnes večer zemřela paní Zuzana Huclová, rozhodčí pro výkon, posuzovatelka povah AT na bonitacích České komory ATK, naše věrná účastnice erdelích táborů, … Vždy mne mile překvapovala svou povahou a inteligencí, což mnohdy nekorespondovalo s pocity z jejího chování a zevnějšku. Těšila mne svou láskou ke psům (je to neuvěřitelné, ale spousta kynologů jakoby vyhořela a už neprojevují své city a sympatie psům, ani vlastním) a k přírodě vůbec.
Moc mne to mrzí! Další neuvěřitelný odchod, se kterým je třeba se smířit….

 

22.11.2016

Novinka:

V sobotu se koná na mém domovskému cvičáku Praha 6 - Břevnov tradiční závod Memoriál J. Trpišovského, kategorie ZZO, ZM, ZMMP, ZVV1, ZVV2 a IPO3. Nástup Elmíčka do IPO3 a hárající Berušky do ZZO je jistý, nyní už vím, že přijde také Luděk Rada s Ursonem z Karlových Varů. Přijedete také? Zápis startujících začíná v 8 hodin!

 

21.11.2016

Novinka:

Pavel Šabacký pořádá 11. prosince tradiční benefiční koncert ve prospěch záchranných psů - více na pozvánce. Krásná příležitost užít si umění a pomoci!
Další zajimavý koncert se koná již tuto sobotu v Brně, název „Seznamte se aneb Filharmonici jinak“ napovídá, že se dozvíte více o soukromí hudebníků z Filharmonie Brno. Pak nebudete překvapeni, že u nohou hrajícího Pavla Šabackého bude ležet jeho Cody (Finta-Star :-)). Informace o akci a vstupenky zde: http://www.filharmonie-brno.cz/#detail/61--ra-1-seznamte-se-aneb-filharmonici-jinak/

 

bene.jpg (151564 bytes)

 

13.11.2016

Novinka:

Nové zkoušky našich psů: Elmo FPr3 - 83 bodů: krásná práce na úsecích, super čisté lomy, ale ty předměty…. Himbeere (Berry) ZZO - 58 bodů: dychtivá, rychlá práce, jeden bod dolů za hyperaktivní aport a druhý za 2. povel sedni po odložení. Rozhodčí pí. R. Machová-Angelevová malou, praštěnou holčičku hodně chválila, zejména za chůzi. Mám velkou radost!

 

7.11.2016

Novinka:

Sonička Šabacká s Erníkem (Ernie Finta-Star) válí na všechny frontách svého působení: o víkendu se zúčastnili Mistrovství republiky v obedience, v kategorii OB2 obsadili 3. místo, známka výborně! Soničko, moc gratuluji a děkuji za propagaci nejen CHS Finta-Star, ale zejména plemene v tomto kynologickém sportu!

 

DSC_0068.JPG (4064671 bytes)

 

6.11.2016

Novinka:

Za dva týdny, v neděli 20. listopadu pořádá Anička Brettschneiderová seminář výchovy a nácviku poslušnosti pro štěňata a mladé psy. Aby byl informační servis více komplexní, přidám se a budu odpovídat na témata výživa, péče o srst, úprava srsti, příprava na výstavu a chov. akce. Na viděnou!

 

pozvánka

 

29. + 30.10.2016

Novinka:

Tento víkend se nesl v pilném duchu:
Největší akcí našich dětí bylo německé klubové mistrovství stopařů dle FH2, kterého se zúčastnil Péťa Rezek s Coffee. Kofinka pracovala pečlivě, jenom 2 předmětům nevěnovala pozornost = 90 bodů, tedy 11. místo z necelých 30 startujících! Krásný výsledek, moc gratuluji! Páníček chytá reportáž pro prosincový Zpravodaj.
Dalším pracovním úspěchem je složená zkouška ZVV2 mým Elmíčkem: S91/P80 (bez žebříku)/O88 bodů. Chlapíček se snažil, vymyslel i pár rozverností, ale jinak pěkná práce, body odpovídají výkonu i současnému stylu bodování.
V neděli to bylo o kráse: v pražských Letňanech se konala mezinárodní výstava a nastoupili sourozenci Fay a Ferrari. Fay na první výstavě své i pro paničku, která sama předváděla, Ferrari už mazák. Začátky jsou těžké (a je to dobře), a tak Fay VD a Ferrari výborný 4. Také nelze minout Akima Ladior, syna Bengiho Finta-Star, získal V2, r. CAC.

 

WP_20161030_005.jpg (485786 bytes)

 

PDF

 

24.10.2016

Novinka:

Dnešní novinky jsou takovým „stopařským okénkem": 

Sonička Šabacká a Ernie (na krásné fotce) složili o víkendu záchranářskou stopařskou zkoušku dle mezinárodního zkušebního řádu RH-F A, která je 1000 kroků dlouhá, hodinu a půl stará, Erníkova stopa vedla loukou a lesem. Stopa začíná vyhledáním předmětu v prostoru 20x20 metrů a následným nasazením na stopu, její ukončení probíhá formou vyštěkání ležícího kladeče. Tohle už fakt není zkouška pro každého, Sonička s Erňasem jsou frajeři! A body? Stopa: 167 z 200 možných a poslušnost 95 ze 100.

Nádhera! Dalším „bodovým mágem“ je chovatelka naší Berry (Himbeere von Erikson) Harriet Rosenthal, tentokrát nastoupila s naší maminkou Birke na zkoušku FH1 a ze 100 možných bodů získala prostě 100 :-).

A dalším, zásadním stopařem, o kterém Vám chci napsat, je Coffee ing. Petra Rezka. O víkendu 29. a 30. října nastoupí jako historicky první startující pár z ČR na německém klubovém stopařském mistrovství dle FH2 (tzv. KFSP - ta všestranná dle IPO3 je KLSP :-)!!!). Podmínkou nominace bylo trojnásobné složení zkoušky FH2 nebo IPO-FH (IPO-FH nahrazuje dvojí složení zkoušky FH2) na min. 85 bodů v průběhu cca jednoho roku. Věřím, že i Vy moc držíte Péťovi a Kofince palce!!! Další informace můžete sledovat zde: http://www.kft-foerderverein-ghs.eu/KFSP-2016-Armsheim/

 

DSC_0291.JPG (4021826 bytes)

 

17.10.2016

Novinka:

Dnes mi přišla od ing. Standy Šlejtra zpráva o úspěších jeho psa Forever Dixie Finta-Star: pánové složili v průběhu jednoho týdne další dvě zkoušky: ZVV1 a IPO1. Tak, jak je u Standy obvyklé, vychoval dalšího super stopaře a body ze stopy atakovaly stovku! Moc gratuluji, paráda!

 

10.10.2016

Novinka:

Dnešní novinka webu profidog. cz hovoří o konání německého KLSP a úspěchu Wilhelma von Erikson p. Jiřího Zaňáka. Informaci připravila spolupracovnice a překladatelka webu (nejen) erdelářka Eva Fiedlerová - CHS Agayaga. Za milé zmínění naší Berušky jí moc děkuji.  http://www.profidog.cz/68-ipo-mistrovstvi-klubu-terieru-nemecko/ 

 

1.+2.10.2016

Novinka:

Již dlouho plánovaný víkend v rytmu „KLSP“ je za námi. Ač jsem před odjezdem váhala, zda poměrně stereotypně vyladěné dva dny budou to pravé ořechové - vidět 36 poslušností a obran dle IPO3 je nářez i pro mne, natož pro mého manžela :-), víkend proběhl příjemně, zajímavě a naprosto tryskově - sobotu ráno po 5. hodině ranní odjezd do německého Beelitzu a návrat v neděli v 17 hodin a nepočítám-li cestu, jídlo a spánek, bylo vše o AT :-). Kromě vyhlášení (odjeli jsme samozřejmě se znalostí konečných výsledků) jsme viděli de facto vše nebo rozhodně vše, co jsme chtěli vidět. Jednalo se nejen o rodiče naší Berry, tedy Ayka a Birke, ale také samozřejmě o Wilhelma p. Zaňáka, okouknout případné ženichy, vidět naživo pejsky, které sleduji na netu apod. Je to stejné jako u výstav - přečíst si výsledky na papíře a pak aktéra vidět naživo - to mnohdy i překvapí (tak i tak).

Pro diváka byla německá organizace akce bezchybná, pomocníci rychlí, a tak přeměna stadionu z poslušnosti na obranu a zpět byla otázkou snad tří minut, schopnost reagovat na změny, absence apod. promptní, vše běželo hladce. Úroveň psů stroze a drze řečeno „slušná", psovodů zrovna tak, posuzování oproti dva roky staré návštěvě KLSP v Eibenstocku vyskočilo na vrcholnou IPO úroveň. Bylo velmi zajímavé sledovat nejen připravenost psů, ale také jejich porci štěstí, kdy nakonec velmi šikovné smolaře předběhli bezchybní, nemastní, neslaní psi. To je ovšem normální a běžné.

A jak to dopadlo?  Pokud tatínek Ayk letos prostě nezvládl ukázat své schopnosti (zejména při poslušnosti), pak maminka Birke při své letošní premiéře na KLSP zazářila, předvedla vyrovnaný výkon a při rovnosti bodů s 2. místem byla nakonec - i tak velmi šťastně - třetí. Vilík (Wilhelm von Erikson) p. Zaňáka celkově 2. místo! a opravdu parádní, mazácká obrana (a dle bodů rozhodně i stopa) a na prvním místě stanul (opět a do třetice odchov CHS von Erikson) Zaak-Zawadi von Erikson pí. Harder-Buschner z Berlína. Pejsek je i fešák, a tak byla radost sledovat zvíře kvalitní po všech stránkách. Pokud váháte, zda také někdy vyrazíte na KLSP, vřele doporučuji, je to erdelí a přesto jiný svět!

26.9.2016

Novinka:

Tento víkend (1. a 2. 10.) se koná nedaleko německé Postupimi (Potsdam, konkrétně v Beelitz) německé klubové mistrovství, tzv. KLSP, dle IPO3. Startuje 36 AT + 1 AT v juniorské části. Z tohoto množství pochází 16 erdelů z CHS von Erikson!!! - mimo jiné rodiče naší Berry: poprvé maminka Birke a tatínek, loňský vítěz, Ayk. K této „Eriksoní“ partě samozřejmě patří Wilhelm p. Zaňáka, který také v loni stál „na bedně“. Přidám-li ještě informaci, že z našeho domova je do cíle 360 km, nelze se divit, že jedeme a v Beelitz strávíme celý víkend. Fotit budeme….

Pokud se chcete také na KLSP vydat, více informací naleznete zde nebo mi třeba napište: http://www.kft-foerderverein-ghs.eu/KLSP-2016-Beelitz/

 

10. + 11.9.2016

Novinka:

Jen pár hodin po našem nočním příjezdu z dovolené jsme s dcerou Kačkou přesunuly do Mladé Boleslavi na erdelí klubovou výstavu. Slovenský rozhodčí ing. Kubaľa pojal naši výstavu velmi zásadně (a i přísně) a povýšil ji na výstavní zážitek - alespoň na mne jeho přístup a projev zanechal silný dojem. Ač se Ferrarimu i polovičním dětem z CHS Ladior po Bengim nijak výrazně nedařilo a na lepší známku než VD to nebylo, přijala jsem jeho výtky bez mrknutí oka. Určítě víme, jak příště lépe, je to výzva!
V neděli se naše Berry (Himbeere von Erikson) a Emílek (tedy Elmo Finta-Star) zúčastnili chovatelské akce České komory ATK - mladá slečna svodu dorostu a mladý muž svodu plemeníků. Myslím, že Berry ukázala při své „výstavní“ premiéře (které jsme se v přípravě věnovaly poměrně dost povrchně) pevné nervy, vstřícnost a koncentraci na mne, a tak mne opět přesvědčilo, že dobrá, vyrovnaná a komunikativní povaha zvládne všechny situace. Ač má Berry především genetický potenciál pro „zdobení sportovišť“ než výstavišť, ostudu neudělala a (alespoň mne) moc potěšila, je to moje pusinka :-). Druhý stupeň k chovnosti splněn. Zlatíčko Elmo ukázal svou tradiční „výstavní“ tvář: atletický fešák