5.12.2014

Novinka:

Tečkou za podzimní sezónou bývají různé závody typu „mikulášského“ či „vánočního“. Na taková sportovní klání dnes vyrazila Sonička s Erníkem na svém domovském cvičáku a Petr Rezek s Kofinkou na cvičišti Lotta Marie ve Světci. A oba reprezentovali velmi úspěšně: Ernie v ZVV1 - 2. místo, Coffee ZVV3 - 1. místo (beze stop, P 83, 0 93 bodů). Krásná tečka před zimní pauzou!
Fotky Coffee: http://zjenive.rajce.idnes.cz/6.12.2...

 

30.11.2014

Novinka:

Vrcholem záchranářského snažení je atest Ministerstva vnitra, dává celé tréninkové přípravě smysl, protože díky němu mohou týmy nastupovat do ostrých akcí. Soňa s Erníkem nastoupili v podstatě díky změně situace, a tak se Sonička ve vteřině přeměnila ze zkušebního komisaře na zkoušeného po boku s mladým psem, místo konání hrad Frýdlant nedaleko Liberce. A jaký na tuto dvojici čekal úkol? Zde je popis psovodky i s výstižným závěrem, který mluví za vše (i za mne - Soničko, už mi slova nestačí...):

Nejprve byla denní práce, pochod 2 km na čas do kopce, a terén 50 000 m čtverečních, v něm dvě osoby (to se ale neví dopředu, hledáme 0 až 4 osoby), čas 30 minut na prohledání. Jedna osoba volně ložená, jedna zavřená v bunkru a pes musel značit pach přes zamřížované okénko, na osobu neviděl. Splněno a postup na noční práci. Ve dne normální les, jen ty bunkry tam byly. Noc úžasný terén, svah, skály. Opět krátký pochod na místo podle GPS, ráno podle mapy. Terén asi stejná velikost, ale velmi složitý a těžký. Celkem 3 osoby - jedna výška na skále, pro psa nedostupná, musel značit jen pach. Druhá osoba volně ložená pod celtou. Třetí osoba v úžlabině pod úrovní terénu, Erník opět značil jen pach a neviděl ji. 

Konečný verdikt - nalezeno, splněno a já jsem hrozně šťastná!!!!!

 

 

15. + 17. 11. 2014

Novinka:

V sobotu proběhl na mém domovském cvičíšti tradiční závod Memoriál J. Trpišovského a já dychtila po nejpočetnější startující skupině AT. Nakonec plemeno reprezentovalo šest erdelů a byli opravdu hodně vidět a naše skandování „Erdel!“ také hodně slyšet. A jak jsme byli úspěšní? ZVV2: 1. místo Coffee Finta-Star a ing. Petr Rezek, 3. místo Buccaneer Classic Mytys a Luděk Rada, ZVV1: 4. místo Elmo Finta-Star, 5. místo Clea Finta-Star (oba se mnou), 6. místo Quadro ad Gaudium Nostrum (zvaný Kim) a JUDr. Věra Kopencová, ZZO: 4. místo: hárající Uschi-Arga vom Solscheid a Zorka Jilečková. Čtvrtá místa dělila od třetích jeden bod, resp. tři body, Elmo měl se svými 97 body nejlepší poslušnost celého závodu (cca 30 závodníků) a Kim s 95 body atakoval titul nejlepší obrany. Erdelové uspěli a evidentně zamotali kdekomu hlavu….:-)) Děkuji všem zúčastněným, moc si vážím faktu, že erdeláři z Teplic, Karlových Varů a Prachatic vyslechli mou výzvu a přijeli: moje veliká poklona!

V neděli jsme Elmo a já po krátičkém odpočínku po sobotním závodu nastoupili na zkoušku SPr1. A potvrdila se slova figuranta Roberta Fagoše ve smyslu, že to není dobrá taktika. Elmo v sobotu „chytil nové manýry“ v podobě obtěžování figuranta po pouštěčce a v neděli na ně nehodlal zapomenout. K tomu jako bonus přidat únavu, cizí prostředí, IPO posuzování a "nelichotivých" 78 bodů je na světě. No, taky zkušenost…. Mohu se zlobit jenom sama na sebe.

V den našeho významného svátku vyrazila Kofinka (Coffee Finta-Star) s páníčkem Péťou (ing. Petr Rezek :-)) na velmi těžkou zkoušku ZPS2 - kombinace dvou stop (4-hodinová a hodinová) a poslušnosti dle ZVV3. I zde se ukázala taktika v podobě kombinace této poslušnosti a sobotního závodu dle ZVV2 jako chybná. Ač se děvče velmi snažilo, poslušnost přinesla dvě nuly. I tak celkový počet za oddíl 76 bodů je důkazem, že to byla jinak moc pěkná práce. No a stopy - základ a smysl této zkoušky? 95 a 96 bodů!!! Nádhera, paráda!!! 

Fotky ukazují podmínky zkoušky ZPS2,  její konec a odchod dvojice k autu. Také dnes mám video! Můžete se podívat na chlapečka z posledního vrhu, Freda Finta-Star, nyní jménem Odin, kterak ve svých 8 měsících trénuje obranu. Dle mého velmi nadějný výkon a posílám páníčkovi, p. Obložinskému, velkou gratulaci na jižní Slovensko.

 
8.11.2014

Novinka:

Ideální čas pro skládání stopařských zkoušek je vlahý, sychravý podzim s ranní mlhou a ozimem v pěkné kondici hned za domem, to se ví :-). Zkouška ZPS1 je, dle mého, už dosti "důstojná" podoba testování psích nosíků a mám ji ráda. K tomu mít doma dobrého stopaře, vybrat akorát vzrostlé, ideálně i husté, zelené terény, věnovat se přípravě a cíl je stanoven. Kombinací všech těchto okolností a podmínek vznikl nástup Cleušky a Elmíčka na zkoušku ZPS1.
Dnešní den byl jako malovaný: slunce, žádná mlha, 14 stupňů, prostě klasický listopadový den :-). Vybrané terény "došly", naše speciály přesunuty na jiné pole, které bylo převážně o čisté hlíně... Ze základních vizí zbyli jen ti psi :-). Oba dva odvedli na stopě moc pěknou práci, oba nakonec dostal poslední ostrý lom a poslední úsek v čisté hlíně se skrumáží řádek. Napětí mne zpotilo do poslední vrstvy oblečení a už jsem jenom čekala verdikt ano/ne, o body nedošlo.... Psi předvedli obdobnou práci (také jw "učí" jeden a ten samý člověk...) a dostali obdobné body - Clea 82 a Elmo 81. Respekt z druhé části zkoušky, tedy poslušnosti dle ZVV1, byl už dost malý: naši mazáci ji mají v paži, pardon v tlapce. A naštěstí mne nezklamali: Clea 92 a Elmo 96 bodů. Celkově oba na "dobře" a můj pocit rozhodně víc jak "dobrý"!

 

4.11.2014

Novinka:

Dnešní novinka na německém klubovém webu mne potěšila: fena Queen-Lilly vom Solscheid, sestra otce našeho vrhu E, Quincyho vom Solscheid, obdržela již potřetí v pořadí titul "KfT-Universalsieger". Tento je určen pro nejlepší účastníky obou německých klubových mistrovství: dle IPO3 a FH2 - KLSP a KFSP. Chovatelka, majitelka a psovod feny Dr. Elke Uhlemann obsadila s Lilly 5. místo na všestranném mistrovství a 4. místo na stopařském!
Jak já věřím, že se geny nezatoulaly a pěkně obsadily naše E-dětičky :-)).

 

Klubové fotky z KLSP: https://plus.google.com/photos/11643029...
Výsledky KLSP: http://www.airedale-kft.de/Ergebnis...
Klubové fotky z KFSP:: https://plus.google.com/photos/1164302...
Výsledky KFSP: http://www.airedale-kft.de/Ergeb...

 

1.-2.11.2014

Novinka:

Naše odchovy prožily velmi úspěšný víkend:
Butterfly - FH2
Coffee - stopařský závod dle ZVV2 Otvice - 2. místo
Elmo - FPr2 - 97 bodů
Ernie - ZPS1 - S89/P95
Ferrari a jeho první výstava - MVP Praha - VN1
Milí páníčkové, milé děti a můj Elmíčku, děláte mi ohromnou radost!
Fotka ukazuje výsledky závodu s úspěšnou Coffee

 

 

27.10.2014

Novinka:

V tuto chvíli trávíme pár dnů v Rakousku, samozřejmě pohromadě s Cleuškou a Elmem. Čeká mne zpracování fotek z KLSP a také brněnské Evropské výstavy - to je vždy velký problém: usednout k PC, projít stovky fotek, vybrat ty nej..., nahrát na Picasu, napsat komentáře a nakonec splnit případné přísliby zaslání fotek dál... Uf, jistě to také znáte :-).
K Evropské výstavě stručněji: původ 57 přihlášených AT udělalo z této akce Východoevropskou výstavu a velkou část zvířat jsem vůbec "papírově", natož osobně, neznala. Občas bylo pro mne i některé jméno CHS naprostou novinkou (což samozřejmě není žádný zásadní parametr :-)).Rozhodčí pi. Zuzaně Jandové jsem vůbec posuzování nezáviděla, některé třídy byly kvalitativně spíš průměrné a některé přesně naopak - např. feny šampiónky byly prostě skvostné! První tři feny bych chtěla vlastnit za "cokoliv" :-)).
Účast českých erdelů byla vzhledem k místu konání početně spíše nízká, ovšem velmi úspěšná: téměř všichni se úmistili do 4. místa ve své třídě! Opravdu moc pěkný úspěch, všem moc gratuluji!!! Zájem českých erdelářů-diváků byl v podstatě, kromě majitelů vystavovaných, minimální, ač mnozí z nás mohli jenom "skočit na šalinu" a podívat na AT evropské úrovně.... Velká škoda!
Ráda bych ještě nadšené výcvikáře s AT (ale samozřejmě i s jinými plemeny) upozornila na super závod konaný na našem cvičišti. Srdečně zvu všechny, kdo si chce ještě před koncem sezóny zazávodit, a není jim cesta do Prahy daleká či neschůdná, na Memoriál J. Trpišovského, konaný v sobotu 15. listopadu, vice v příloze. A speciálně pro erdeláře: moc ráda bych ukázala všem, že erdel cvičí, běžně a pěkně a udělala z tohoto závodu jakési erdelí setkání. V tuto chvíli mám příslíbenou účast už sedmi erdelů!!! Prosím přijeďte též, věřím, že si den dobře užijeme v přátelské atmosféře, udělejme další krok v propagaci plemene, reportáž nabídnu spřátelenému časopisu Pes přítel člověka.

 

Memoriál J. Trpišovského - propozice

 

18.10.2014

Novinka:

Dnešní den byl ve znamení zkoušek i našich psů: Elma čekalo (naše prokleté) IPO1 a Cleušku UPr2. Pan rozhodčí B. Ťujík pískal zcela v duchu IPO, náš respekt a napětí visely ve vzduchu :-). Cleuška předvedla svou tradičně téměř vzornou poslušnost, ovšem např. nechuť k metrové překážce, jedna špatná poloha a sem tam drobnost srazily body dolů a zkouška byla složena tak tak :-). Elmo se rozhodl řešit neřešitelné na stopě, potěšit na poslušnosti a předvést chuťovou obranu, která (samozřejmě) nedosahovala kvalit tréninku - celková známka "dobře". Moje spokojenost i tak veliká, zapomeňme na časy, kdy body na IPO zkouškách "pršely z nebe"! Mám skvělé psy!

 

11.-12.2014

Novinka:

O víkendu se konalo německé KLSP - volně přeloženo či řečeno Německé klubové mistrovství dle IPO3, na které se nominovalo 34 erdelů. Nakonec nastoupilo 32 AT a při naší nedělní návštěvě jsme viděli 14 z nich při poslušnosti a obraně. Zajímavou perličkou byl start českého účastníka: pana Jiřího Zaňáka s Wilhelmem von Erikson. Vilíkova poslušnost a obrana probíhala v sobotu (té přihlížela Anička Brettschneiderová) a jistě to byl víc jak dobrý zážitek: P 86 a O 95 bodů! Nedělní stopa přinesla 79 bodů a celkově 11. místo. Neoznačení 2 předmětů, a tedy ztráta 14 bodů, stála tuto dvojici hodně (dle rychlého propočtu možná 3. nebo 4. pozici). Stopy tradičně zamíchaly pořadím a nejeden favorit přišel o naděje... Němci obvykle chystají na obdobné akce velmi těžké podmínky (hlína, řepka, zbytky kukuřice, apod.), nyní to byla zcela nestandardní zbylá pšenice, vysoká jistě po kolena.
Bylo velmi zajímavé sledovat práci erdelů, závodníků, figurantů a převážně to byla opravdu pěkná podívaná. Mohu vřele doporučit návštěvu této sportovní akce!
Výsledky akce (brzy jistě i videa) naleznete na www.working-dog.eu nebo na stránkách erdelí sekce KfT: http://www.airedale-kft.de/Ergebnisdienst/KLSP/klsp.html
Po zpracování zveřejním fota z nedělních obran na "mé" Picase. Velká gratulace p. Zaňákovi a Vilíkovi!!!

 

4.+5.10.2014

Novinka:

Podzimní sezóna je v plném proudu, a tak se informace množí, dívejte se i níže, občas uveřejním více novinek najednou :-). Dnes máme zprávy od Coffee, Cadbury a opět o super Erníkovi. Slečna Coffee se o víkendu zúčastnila výběrové soutěže na Mistrovství republiky stopařů a šlo o malý křest ohněm: nejprve se rozhodla pár dnů před akcí začít hárat a nakonec ukázala, kde trénink více chyběl: první stopu ukončil páníček po chybném vyjití fenky ze druhého křížení= 44 bodů. Druhý den naprosto totožná stopa, naštěstí správné rozhodnutí Kofinky na křížení a 88 bodů! Konkurence dalších 8 psů (celkově tedy 9 startujících, sedm fen a dva psi, sedm žen a dva muži :-)) byla velmi kvalitní a výsledkem bylo celkové 8. místo. Spokojenost páníčka s druhou stopou byla veliká a já mám pocity naprosté stejné :-)!
Beruška (Cadbury Finta-Star) s Martinem Matečným nastoupili v Ostravě na IPO1. Martin se věnuje přípravě velmi pečlivě a na zkoušky nastupuje jen při poctivém vlastním přesvědčení, že je vše v pořádku. Nakonec sám páníček pár chybek udělal (povely v odddílu poslušnosti), ale body parádní a nadšení nás obou veliké: S90/P88/O90. Martine, moc dobrá práce :-)!
Erník též vyrazil na IPO1, ale to je zase jiná historka: panička Sonička Šabacká pár dnů po příjezdu z MS IRO vyslechla nabídku nastoupit na IPO zkoušky, rychle kývla, udělala jednu stopu, vyrazila jednou za figurantem a šlo se na to:
S81 (bez jednoho předmětu)/P85/O85. Kdo by takové body nechtěl po decentním tréninku se záchranářsky vedeným psem :-)))! Milá Soňo, Martine a Petře, tleskám Vám!

 

29.9.2014

Novinka:

Dnes se vrátili domů Sonička Šabacká a Ernie Finta-Star ze své společné premiéry na mistrovství světa IRO, které se letos konalo ve slovinské Nove Gorici. Výlet to byl úspěšný, ač chlapec tak mlád... Trochu statistiky: mistrovství světa záchranných psů se zúčastnilo více jak 100 startujících, soutěžili ve třech disciplínách: stopy, plošné vyhledávání a sutiny. Erník startoval v plochách  - obvykle se jedná o hledání v lese a simuluje hledání ztraceného člověka, což je v praxi velmi běžná situace - děti, senioři, nemocní lidé. Obsah zkoušky RH-FL B, podle které soutěž probíhala je zde: http://www.zachranari.cz/cs/11/29/rh-fl-b-zkou...

V kategorii plošného vyhledávání nastoupilo 51 psovodů a výsledky dosvědčily současný trend posuzování snad ve všech kynologických sportech, tedy velmi přísný: limit splnilo pouze 13 dvojic (psovod a pes)! Ernie obsadil krásné 9. místo (připomínám z 51 startujících jeho kategorie) a byl jediným erdelem celého mistrovství!!! Nádherná reprezentace našeho plemene a moje chovatelská radost na 1000% :-)). Soničko, moc díky!

Zde se podívejte na fotky: http://kvinecka.rajce.idnes.cz/MS_IRO_2014 

a tady najdete celkové výsledky mistrovství:  http://www.iro-worldchampionship.org/wp-co..l.pdf

 

27.9.2014

Novinka:

Kofinka (Coffee Finta-Star) dnes vyrazila s páníčkem Petrem Rezkem v rámci pohraniční družby do bavorského Fuchsmühlu na zkoušku StPr3. Zkouška složena na krásných 95 bodů! První bod podzimního programu této úžasné dvojice odškrtnut a já se těším na další akce a výsledky. Velká gratulace letí do Teplic!

 

 

26.9.2014

Novinka:

Od většiny dětí vrhu F dostáváme pravidelně informace a fotky, máme z nich radost. Jedním z tohoto zajímavého vrhu je Ferrari, pejsek Aničky Brettschneiderové, podívejte se na jeho aktuální fotky. Chlapečkova první výstava je již přihlášená, úprava kožíšku připravena, trénink předvedení odstartován.

 

 

25.9.2014

Novinka:

A je to tady - včerejší odpolední ceremoniál odstartoval ve Slovinsku MS záchr. psů, kde barvy ČR, erdelů a v podstatě i mé :-) (pokus o vtip) hájí Ernie se Soničkou Šabackou. A hned dnešní slovinské TV zpravodajství je důkazem, podívejte se: http://vid01.24ur.com/2014/09/25/5e9da8f4dd_61491885-1.mp4

 

20.9.2014

Novinka:

Dnes jsme vyrazili s Elmem na mezinárodní výstavu do Českých Budějovic. Díky slečně Holické (má od nás Foxe Finta-Star) jsme ještě z dovolené ve Francii v prodloužené 3. uzávěrce přihlásili našeho klučíka. A byl to dobrý tah: Elmo získal V1, CAC a CACIB, a tak můžeme konstatovat, že jsme letos šťastně uzavřeli tituly Český junioršampión a Český šampión. Jsme velmi spokojení, hurá zpátky do našeho běžného zaměření, tedy k výcviku!

 

19.9.2014

Novinka:

Erník prostě stihne všechno - kromě přípravy na Mistrovství světa záchr. psů např. chodí spolu s celou smečkou Šabackých (boxeři babička Cita, Ernie Finta-Star a parsonka Emilka) těšit a učit děti do mateřské školy.
 

http://kvinecka.rajce.idnes.cz/Predvadecka_v_MS_Velatice_zari_2014

 

16.9.2014

Novinka:

Největší chovatelský adrenalin pro mne nastane příští týden: Sonička Šabacká a Ernie Finta-Star ve svých 3 let startují na Mistrovství světa IRO v kategorii ploch. Více, vč. pozdějších výsledků, naleznete zde: http://www.iro-worldchampionship.org/?lang=en
Soničko, moc držím palce (žaludek mi dělá veletoče už teď...). Ty ale zachovej klid a rozvahu a užijte si s Erníkem tento vrcholný závod!

 

8.9.2014

Novinka:

V CHS Ladior mají na prodej posledního, tříměsíčního pejska Alberta po otci Bengi Finta-Star. Pejsek vypadá opravdu velmi nadějně a jeho povaha je dle paní chovatelky naprosto milá, přátelská, pohodová a hledá pro něj stejně výbornou rodinu. Kontakt na pí. Formanou naleznete zde: http://www.airedale-terrier.cz/cz_vstup.htm

 

 

1.9.2014

Novinka:

Odstartujte dobře novou pejskařskou sezónu, školu Vašich dětí a samozřejmě v zaměstnání!
Ernie Finta-Star se svou paničkou Soničkou Šabackou prožili velmi pestré léto plné kynologické zábavy a tréninků.... a také skládali zkoušky.
Další složenou zkouškou je OB1 - zde více o ní: http://www.obedience.cz/wp-content/uploads/2012/03/novy-zk-rad-2012.pdf
Soničko, Tvoje útěky i do jiných zkušebních řádů budou nezbytné, ty záchranářské Ti za chvilku nebudou stačit :-)! Bomba!!!

 

 

26.8.2014

Novinka:

Vrh C slaví své páté narozeniny! Tento vrh přinesl úžasné pejsky a fenky, o nejednom z nich je trvale slyšet. A jejich páníčkové jsou prostě skvělí, stali se mými kamarády a pevně patří do mého života! Všem posílám můj velký dík a obdiv, užijte si narozeninový den!

 

1.-31.8.2014

Novinka:

Měsíc srpen je pro nás plný různých aktivit - od běžné práce, přes stavební úpravy domova po dovolenou ve Francii a Itálii, samozřejmě společně s Cleou a Elmem. Fotky pochází z jihofrancouzského městečka Cassis. V září už zase v plné kynologické parádě jedeme dál, s mnohými z Vás na videnou!

 

 

1.8.2014

Novinka:

Dnes složil Ernie Finta-Star se svou paničkou Soničkou Šabackou zkoušku FPr3 na 84 bodů. FPr3 je už pěkná stopařská zkouška, tu mám ráda, a tak se z tohoto úspěchu raduji a gratuluji!

 

31.7.2014

Novinka:

Dnes jsem navštívila pí. Formanovou, která odchovala ve své původně kníračí CHS Ladior vrh A erdelích miminek po otci Bengi Finta-Star a mamince Qwenny Family Citas. Čekala na nás čtyři erdelátka (dvě už byla v nových domovech), ovšem pejsek Akim a Adélka už také své páníčky mají. Chlapíčka Alberta a slečnu Amálku mohu zájemcům vřele doporučit: štěňátka byla opravdu moc pěkná, zajímavá s rovnými ocásky, povahy veselé, pohodové, přítulné a vyrovnané. Vyražte se podívat, s radostí doporučuji. A krásná zajímavost: dvě děti z tohoto vrhu můžete potkat na hradu Karlštejn a zámku Hluboká, žijí v rodině kastelánů!!!

 

 

19. - 26.7.2014

Novinka:

Tradičně a s nadšením jsem se zúčastnila klubového tábora, letos z již poměrně známých důvodů v Žirovnici. Z našich dětí zde trénovali i: Cadbury, Claire, Clea, Coffee, Deanna, Doris, Dotty, Egbert, Elmo, Epiphany, Ferrari a Forever Dixie + návštěvníci Felix a Fox. Z takové "porce" F-S větších či menších erdelátek jsem vždy nadšená a raduji se s jejich majiteli z pokroků a úspěchů. Pozorovat nadání F-chlapců a jejich práci v pachových koláčích a nácvik chůze u nohy, poloh a přivolání byla ryzí chovatelská euforie.
Na LVT složila Epiphany zkoušku SPr1 a Coffee StPr2 za opravdu těžkých podmínek, veliká gratulace! Do výčtu zkoušek odchovů ještě ráda přidám novou zkoušku Erníka (Ernie Finta-Star) Soničky Šabacké: záchranářská, sutinová ST1 - speciály á 100 bodů: 97 a 100, poslušnost 94 bodů ze 100. Skvělá práce!!!
V následujících dnech zpracujeme fotky z Žirovnice a uveřejníme na Picase. Přeji všem dobrou aklimatizaci a málo smutku, že další tábor je až za rok...

 

16.7.2014

Novinka:

Kofinka (Coffee Finta-Star) se s páníčkem ing. Petrem Rezkem chystá na výběrovou soutěž na MR stopařů v září t. r. A tak trénuji, a sice pečlivě a se skvělým týmem - manželé Iveta Hradecká a Honza Hradecký - CHS NO Z Jenive. Video zachycuje vypracování dvouhodinové cizí stopy, tři pravé lomy, oblouk, 6 předmětů. Kladeč pan Honza, kamera pí. Iveta, místo: Mníšek/Ústecký kraj.
https://www.youtube.com/watch?v=5V4wjeudQZc&feature=em-upload_owner

 

13.7.2014

Novinka:

Malý Feri (Ferrari Finta-Star) Aničky Brettschneiderové dochází "trénovat poslušnost" k pí. Gábině Macounové a je vnímán jako velmi nadějný a šikovný. Krásné fotky sl. Shrbené z tréninku naleznete zde (jméno psa je zavádějící, skutečně se jedná o Ferrari Finta-Star): http://odcernychdemonu.rajce.idnes.cz/Ver...

 

6.7.2014

Novinka:

Ernie Finta-Star dnes složil zkoušku FPr2 na 87 bodů ze 100, bez jednoho předmětu - byla to tedy pěkná práce! Moc gratuluji, Soničko!

 

28.-29.6.2014

Novinka:

Víkend plný zajímavých a zásadních závodů: Erník (Ernie Finta-Star) a Sonička Šabacká startovali na tradičním, mezinárodním závodě Intercup Humanity v kategorii RH-FL B - tedy plošné vyhledávání obtížnosti B. Podrobnosti později, až vyzpovídám Soničku, už nyní výsledky a fotky: speciál 180 ze 200 bodů, poslušnost 89 ze 100 bodů, celkově 2. místo v nemalé konkurenci: http://www.jihocestizachranari.cz/intercup-humanity-2014-kat--fl-plochy_131.html
Parádní úspěch, Soničko, co říct, jste prostě neuvěřitelní!
Čeho jsem se zúčastnila osobně, bylo mistrovství republiky IPO v Defurových Lažanech. Startoval zde Jiří Zaňák a Vilík (Wilhelm von Erikson). Vyrazila jsem na sobotní odpoledne, v 15.14 hodin nastal ten správný čas pro poslušnost pánů. Na místo jsem jela plna očekávání a natěšená, protože informace z ranní stopy hovořila o 98 bodech - bomba! Z erdelářů přijel též Petr Rezek, větší zájem se bohužel neprojevil... Škoda, bylo to skvělá podívaná! Bylo by to dlouhé povídání - stručně: parádní výkon nadšeného psa a korektního psovoda, žádné zásadní chyby, velká chuť psa a pohoda psovoda, tribuna hučí, bouřlivě tleská, slyším obdivné šuškání mezi diváky na téma super erdel. Tleskáme, skandujeme: Erdel, erdel, strháváme dav :-). Rozhodčí p. Ryneš spokojeně komentuje výkon a vyřnke finální součet: 94 bodů!!! Bylo to jako krásný sen! Vilík po poslušnosti skvěle vyladěn, veselý, přátelský, páníček samozřejmě potěšený.
Vilík se rozhodl, že spřádání velkých snů a plánů je třeba krotit a v neděli nastoupil na obranu poměrně nenaladěný. Než pes nastavil svůj mozek na program "obrana", proběhl smolný revír hodnocený za jeden bod! Pak už obrana běžela standardně, ale ztráta ze startu byla nedohnatelná: celkem 80 bodů. Paníček samozřejmě cítí zklamání, není divu, ale... Vilík obsadil celkově 14. místo, byl oceněn za druhou nejlepší stopu a jako nejlepší zástupce málopočetných plemen! Premiéra Vilíka na této vrcholné akci proběhla prostě luxusně, svými body za stopu a poslušnost utekl nejednomu konkurentovi zvučného jména. Pánové, byla to krásná jízda!

 

http://kvinecka.rajce.idnes.cz/INTERCUP_HUMANITY_2014

 

26.6.2014

Novinka:

I páníčkové erdelátek vrhu F mne těší svými zprávami a fotkami ze života dětí. Jsem jim za to vděčná, moc mne to těší a trochu jim závidím - miminka vypadají výborně, perspektivně a ač je život se štěnětem náročný, vnímám jej jako naprosto úžasný. Dnešní foto od slečny Jany Holické, majitelky psíka, budoucího lovce, jménem Fox, zachycuje celou smečku před tréninkem. Věřím, že i Vás fotka nadchne :-)!

 

 

21.6.2014

Novinka:

Na mém domovském cvičáku v Praze 6-Břevnově dnes proběhl interní závod Memoriál J. Hyžíka. Účast byla hojná: 8x ZZO, 3x ZVV1-pouze poslušnost, 9xZVV1 v plném rozsahu. V poslední kategorii nastoupili i Elmo s Cleuškou. Nejvíce jsem se obávala stop, protože poslední měsíc v mém i širším okolí téměř není šance tréninku (pšenice, řepka). Vyhlédnutý terén pro závod bohužel od poslední obhlídky prodělal drsné kosení na výšku 5 cm, takže louka se změnila ve vyprahlé převážně strniště: bylo jasné, že stopy rozhodnou. Cleuška se nechala ovlivnit silným větrem, ze stopy sešla přespříliš a už nebyla schopná se vrátit - 15 bodů. Elmo projevil větší chuť stopu vybojovat a odměnou nám byl výsledek 92 bodů. Poslušnost oběma mým psům sedí, a tak i body byly milé: Clea 96 bodů, Elmo 93 bodů. I obrana běžela v klasickém vzorci: Cleuška v postatě neudělala žádnou chybu, jenom té razance není na rozdávání: 83 bodů, Elmo de facto bez chyby, síla a razance dobrá: 95 bodů.
Elmo tedy celkově 1. místo, nejlepší stopa a obrana, Clea 7. místo, nejlepší poslušnost. Mám velkou radost!

 

20.6.2014

Novinka:

Slečna Dora (Doris Finta-Star) se svou paničkou ing. Věrou Pražákovou vyrazily na začátku června na zkoušku ZZO: ač podmínky nebyly ideální - horko, polední nástup a vrchol hárání - zkouška byla splněna. Mám radost, Věruška je začátečníkem na poli sportovního výcviku a má chuť a vůli obrovskou, samozřejmě za podpory nadání Dorisky.

 

15.6.2014

Novinka:

Fannynka (Epiphany Finta-Star) zhruba před měsícem vypustila své F-děti do světa a hned ji panička Anička Brettschneiderová vrátila do běžného provozu, tj. i do výcviku. Zkouška ZOP nebyla v plánu, před pár dny došla nabídka od erdelářky JUDr. Věry Kopencové, šéfky hostivařského cvičáku a dnes se tedy vyrazilo. Zkouška splněna na 99 bodů ze 100, Fanny potěšila! Moc gratuluji!

 

8.6.2014

Novinka:

Mnozí z nás jsme napjatě sledovali příběh Petra Rezka s Kofinkou o přípravě na výběrový závod na MR ČR dle ZVV3. V kombinaci s úspěchem Jiřího Zaňáka na VS Volenice MR ČR IPO3 (připomínám 3. místo) jsme začali snít velký sen erdelářů o znovuobjevení našeho úžasného plemene. Jenže v tréninku došlo k pádu na velkém žebříku (na ZVV3 jde pes sám tam a zpět, psovod zůstává na výchozím bodu) a bylo po odhodlání závodit.
Nicméně Péťa s Kófou (ing. Petr Rezek, Ph.D. a Coffee Finta-Star) jsou bojovníci plní odhodlání a dnes vyrazili na klasickou zkoušku ZVV3. Protokol hovoří za vše - samozřejmě si všimněte bodů, zajímavé je to v oddílu poslušnosti: s nulou za žebřík (následky pádu jsou stále živé) a s pěti body za plížení je to stále úžasné numero. A jaké by bylo právě s těmito body....?
Můj obrovský dík, poklona a gratulace letí do Teplic!!!!!!

 

 

6.6.2014

Novinka:

Dotty v rodině našich kamarádů jenom kvete a její věk 10 let je něco naprosto nepodstatného :-). Občas přijede za "seniorkou" rodinná návštěva: roční maďarský ohař Melmen, který je křížencem rakety a atomové elektrárny. Dotty někdy dělá velkou, decentní dámu, ale většinou vyslyší jeho vábení :-).

 

 

2.6.2014

Novinka:

Zaktualizovala jsem tabulku odchovů a informace k jednotlivým dětem vrhu D, E a F.

1.6.2014

Novinka:

Sonička Šabacká s Erníkem vyrazili do rakouského Eggendorfu a nastoupili na mezinárodní zkoušky dle RH FL-A (plochy). Ernie nezklamal a přesvědčil - získal nejvyšší počet bodů (289 - speciál 196 z 200, poslušnost 93 ze 100) a já se opět mohu dmout chovatelskou pýchou a Soničce ze srdce pogratulovat. Fotky z akce: 


http://kvinecka.rajce.idnes.cz/Mezinarodni_zkousky_Eggendorf_2014

 

24.5.2014

Novinka:

Další aktivní, kynologický víkend v pořadí... Tentokrát na téma výstavní: MVP Litoměřice. Cílem bylo získání posledního (druhého :-)) CACe pro titul Český šampión. Elmíčkovi to moc slušelo a paní rozhodčí Hrabáková měla stejný názor, tedy CAC zadala :-)). Jsem moc spokojená a Elmovi jsem slíbila, že už ho výstavy nečekají. On je totiž krutě nerad a na výstavách se tváří víc jak kysele, trpíme pak oba :-).

 

16. - 18.5.2014

Novinka:

O tomto víkendu se konalo 3. mistrovství Airedale terrier klubu a 9. ročník Memoriálu Dory Geblerové ve areálu MSKS ve Zbraslavi u Brna. Všichni jsme zděšeně sledovali předpověď počasí a ona se vyplnila, i když mohlo být i hůř... De facto bylo počasí psům nakloněné: vlhko, chladno (6 - 10 stupňů), žádné slunce - takový prima říjen v květnu. Silný déšť začal na hodiny kralovat v sobotu odpoledne po posledním psovi na obraně a neděli, která byla ve znamení kat. FPr1 a FPr3, ovládla mlha, nízká oblačnost a mžení - stopařský ráj. V kombinaci s teplem a suchem na pokojích vlastně pohoda... :-)

O akci určitě vzniknou reportáže pro ATK zpravodaj a časopis Pes přítel člověka, zde se zmíním o zástupcích mé CHS. Bylo jich o něco méně než obvykle - chyběli: Coffee v přípravě na VS MR ZVV3 (nakonec pád na žebříku rozhodl o neúčasti), Claire nemohla nastoupit kvůli chybějící zk. BH do kat. FPr3, chudák Copy of Dixie již nežije, pro Codyho nebyla vhodná kategorie...

Letos nastoupili: ZVV1 - Cadbury, Deanna, Elmo, Ernie a FPr3 - Butterfly a Clea. Z celkového počtu 22 startujících opět pěkné zastoupení :-). A zrovna tak pěkné výsledky:

ZVV1: Elmo - 1. místo  + nejlepší stopa a nejlepší poslušnost, Ernie - 2. místo a nově složená zkouška + nejlepší obrana, Cadbury - 3. místo, Deanna - 5. místo,

FPr3: Clea - 1. místo, Butterfly - 2. místo

Milá Soničko, Martine, Zdeňku a Pavle, děkuji moc za Vaši přípravu na akci a účast a srdečně gratuluji k výsledkům! Také děkuji Aničce a Standovi, že vyvezli malého Dixu (Forever Dixie) a Fandu (Ferrari), aby věděli, co je do budoucna čeká a mine :-). Příkladná socializace :-). Fotky z akce již brzy - dolní ikona Picasa.

 

 

13.5.2014

Novinka:

Malý Ferrari dnes vyrazil jako doprovod s Aničkou Brettschneiderovou a maminkou Fanny na cvičák, i figuranta z dáli okouknul. Jelikož je to chlapec šikovný a sebevědomý, takhle setkání s ním vyřešil - ukradl mu obušek...:-)

 

 

10.5.2014

Novinka:

Znáte to... Někdo je dítě štěstěny, někdo se pro úspěch musí pečlivě makat, nic nemá zadarmo ... Já v kynologii rozhodně patřím k těm druhým, nic mi nespadne lacino do klína, teď ovšem zakládám další tábor: smolařů. K loňským podzimním aktivitám patřily i zkoušky IPO: Elmo IPO1, Clea FPr3. Cleuška je děvče rozverné a "free", má svůj názor na svět vč. povinností, a tak se někdy lehkomyslně na své "úkoly" vykašle. Proto jsem nakonec před půlrokem zkoušku s ní vzdala - nebyla důvěra. Elmo tehdy na stopě uspěl a na poslušnosti jsem ho svými chybami připravila o body (IPO je drsné - malý úkrok u aportu přes áčko a nula je na světě, atd.) a bylo po zkoušce. Jaká škoda - pes je úžasný, ztráta času, čekání na další termín. Ten nastal dnes: Cleuška nakonec FPr3 za 84 bodů a moje spokojenost, protože vítr byl silný a velmi nevyzpytatelný... A Elmíček? Během prvního úseku na nás číhal nedaleko zajíc - to Elmo věděl, já samozřejmě nikoliv. Jenom jsem viděla, jak je lehce rozhozen. Došli jsme k prvnímu předmětu, dobré pocity, pochvala, povel "Stopa" a nic... Elmo vrtí ocáskem, skáče na mne, evidentně přemlouvá, ať už nejdeme dál. Já důvod neznala, paní rozhodčí Huclová ano: krásně nám tam lítal zajíc. Takže se pes nezbláznil, jen věděl, že zajíc je fuj a on, vzorný chlapec a mamánek, by možná zklamal. Takže opět IPO1 čauuuuuu! Neuvěřitelné - zvíře, u kterého zatím neznám jeho strop možností (v běžnějších relacích) a my prostě tuto zkoušku nezdoláme??? Takže případní kynologové-smolaři, vítejte v mém klubu!
A také něco pozitivního a milého: malý Ferrari vyrazil i s maminkou Epiphany (která lehce prošla frizúrou) a se svou nadále dočasnou rodinou na výlet, téměř tématicky na Javorovou skálu. Takhle si s mamkou vyšlapovali :-)

 

 

3. - 4.5.2014

Novinka:

Tento víkend byl velmi pestrý: někteří trénovali, někteří onemocněli a v některých rodinách se zjevil erdel :-). V našem F-hnízdě nastal obrovský obrat: v průběhu dvou dnů odešlo sedm miminek vč. modré slečny Fay, a tak u maminky čeká na své nové páníčky Felix a Ferrari. Roztomilý Felix se dočká už ve čtvrtek a malý Ferrari teprve vyhlíží svého nového pána. Nutno k němu podoknout, že vzhledem k jeho kvalitám bude prodán pouze vážnému zájemci na sport a dle vývoje pejska na výstavy a chov. 

Lehkými pacienty se stali mí psi: Elmo pokašlává (náš cvičák lehce zasáhla tato infekční obluda) a Cleuška je namožená (bolí jí celý pes, max. vyklusává a je na sebe opatrná). Dlouhé stopy v kombinaci s překážkami a lítání po lese si tentokrát vybraly svou daň. Psi mají klidový režim: odpočívají a krátce se venčí. A tak víkendový trénink na mistrovství ATK ve Zbraslavi u Brna vzal za své a já vyrazila jen za druhým cílem této návštěvy, a to na schůzi předsednictva ATK. 

1.5.2014

Novinka:

Zítra začne velký rozchod F-dětí do světa: během víkendu odejde k novým páníčkům šest erdelat: Dixa (Forever Dixie), Fox, Fairy, Fanny, Flora a Ferrari nebo Fred - dle výběru páníčka. Za týden vyrazí do Bratislavy roztomilý Felix. V Újezdu nad Lesy tak osiří úžasná slečna Fay (na fotkách modrý obojek) a klučík-spíš budoucí pěkný, statný chlap Fred (žlutý obojek) nebo sličný a sportovně nadaný Ferrari (hnědý obojek). Oba mají své (zatím více či méně zvažující) zájemce...
Avšak: jste-li si jistí svým zájmem a hledáte-li prima parťáka s vlohami nejen pro sport, ozvěte se!
V Picase brzy přibydou fotky ze včerejška a později i fotky posledních dvou mimin. Krásný první máj!!!

 

22.4.2014

Novinka:

Dnes nastala velká fotoakce - dětem vrhu F je zítra 6 týdnů (magický věk, kdy se mnohé ukáže) a také velká prohlídka - jak jsou velcí, pěkní, perspektivní, zajímaví, atd. atd. Nutno neskromně říct, že miminka vypadají velmi slibně - žádný exteriérový nebo povahový outsider! Vžila jsem se do pozice zájemce a bylo to velmi velmi těžké... Mimochodem: ještě dva chlapečky rádi umístíme do prima rodin!
Klikněte dole na ikonu Picasa a uvidíte, jaké máme dětičky!

 

20.4.2014

Novinka:

Slečna Claire a její páníček MUDr. Aleš Doležal spolu pilně trénují záchranné stopování a také sutiny. Páníčkova nechuť ke zkoušce BH bohužel nastavuje limity... Dnes tato dvojice vyrazila na závod jménem "Pohár výcvikářů SZBK", skončila na krásném 7. místě ze 17 startujících a složila zkoušku ZZP1 - její obsah: http://www.zachranari.cz/cs/10/2/zzp1---zkouska-zachrannych-praci-1--stupen/
Milý Aleši, moc gratuluji, já vím moc dobře, že jste super tým!!!

 

18.4.2014

Novinka:

Jedna holčička a pět hochů vrhu E dnes slaví 3. narozeniny! Slečna (či spíše už paní) Epiphany oslavuje velmi dospěle se svým vrhem miminek (jsou to: Felix, Ferrari, Fred, Forever Dixie, Fox, Fairy, Fanny, Fay, a Flora). E-chlapci jsou nadále hochy "nepolíbenými", o to více dětsky a rozverně mohou svůj den prožít :-).Všem našim dětem a jejich rodinám přejeme hodně zdraví, spokojenosti a radosti!

 

12.4.2014

Novinka:

Dnešní novinka je taková erdelí všeobecně, nikoliv o našich dětech či psech, nicméně je prostě bombastická:-))!!!:
Pan Jiří Zaňák a Vilík (Wilhelm von Erikson, chov. Harriet Rosenthal, SRN) obsadili fantastické 3. místo na výběr. závodě ve Volenicích + 2. nejlepší stopa a 2. nejlepší obrana. Přítomnost erdela vzbudila mnoho zájmu a dotazů, startující tým zaujal svým přesným, pohodovým a radostným projevem s evidentním, pěkným vzájemným vztahem.
Držme palce této dvojici opět v sobotu 26. 4., kdy se koná VZ ve Svatoslavi. Pánové, tohle je propagace erdelů jako hrom, díky moc za všechny erdeláře!!!!!!

 

 

10.4.2014

Novinka:

Jedna malá fotoreportáž z dnešního večera miminek vrhu F - po vydatné "nemléčné" večeři jsme si dali hodně hltů mateřského mléka na zapití, abychom nakonec zcela zmožení ulehli ke spravedlivému spánku psích mláďátek.

 

 

5. + 6.4.2014

Novinka:

Během tohoto víkendu jsme dostali různé materiály od našich odchovů a ráda se pochlubím:

Coffee trénuje téměř denně, v sobotu byla na řadě stopa a nutno říct, že její práce je pečlivá a soustředěná: https://www.youtube.com/watch?v=kgnWGPVC94k&feature=em-upload_owner
I Erník měl tréninkový víkend a takto si nejen fyzicky náročně našel ztraceného, nasazení a odhodlání obrovské: https://www.youtube.com/watch?v=0xdG48GtaxU
Doris slavila se svou rodinou 3. narozeniny (určitě si všimnete její holé úpravy, i matky Betty, takto jsem dívky zušlechtila po zimě :-) - Vy, kdo trimujete, víte, kolik práce stojí vytvořit tuto "příšernou" formu :-)
A nakonec fotky našich nejmenších - zdá se, že po baště z misky trénovali pachové koláče. V podstatě ano: bylo třeba dohledat odpadlé zbytky :-) Dobrá práce!

 

 

5.4.2014

Novinka:

Dětičky vrhu F vstoupily do nové životní etapy - začínají se projevovat: pokusy o rychlé pohyby, půtky mezi sebou, štěkání, apod. Dnešní video je malým důkazem :-)

 

3.4.2014

Novinka:

F-miminka jsou tři týdny stará, už testují různé dobroty pro hodně malá štěňátka a vyhřívají své kožíšky na jarním sluníčku. Takto jim to slušelo dnes i s maminkou:

 

 

30.3.2014

Novinka:

Milé děti vrhu D, přeji Vám hodně zdraví a lásky Vašich rodin k dnešním 3. narozeninám! Následujte erdelí vzor: pes Dash Brettan mé kamarádky ing. Lucie Hlaváčkové oslaví 1. dubna 15. narozeniny :-)!

 

28.3.2014

Novinka:

Miminka vrhu F jsem pečlivě fotila před pár dny. Říkala jsem si: zveřejním je po novinkách kolem Dottky a Erníka. Dnes vidím, jak jsou neaktuální.... Erdelátka rostou neuvěřitelně, je to naše radost! Lehké zkoušení nožiček, lehké ochutnávání masíčka, pravidelné kojení a spánek - to je jejich život. Už se chystá i ohrádka, vstup do bedny byl raději zvýšen :-).
Takto to miminkům slušelo včera večer:

 

 

24.3.2014

Novinka:

Včerejší den nebyl "velký" jen pro Dottku... Erník (Ernie Finta-Star) složil se svou paničkou Soničkou Šabackou zkoušku RH-FL B (více o zkoušce zde: http://www.zachranari.cz/cs/11/29/rh-fl-b-zkouska-zachranneho-psa-v-plosem-vyhledavani-b/) na 281 bodů ze 300 možných!!! Tím Erník splnil podmínku účasti na MS! Z pověrčivosti nepřidávám žádnou úvahu či vize - jenom srdečnou gratulaci: Soničko, jste prostě skvělí, smekám a já Vám moc děkuji za propagaci plemene i samozřejmě mé CHS!

 

 

23.3.2014

Novinka:

Dotty dnes slaví 10. narozeniny! S jejími páníčky, našimi kamarády, manž. Voldřichovými jsme uspořádali psí oslavu. Ta začala velkou procházkou v lese, pak pokračovala hodováním - panička Magda připravila psí dorty: velký pro Dottku a dva o chlup menší pro Cleu a Elma a skončila předáváním dárků - různé dobrůtky, nový pelišek, atd. atd. Bylo to pěkné odpoledne, oslavenkyně byla spokojená, i my jsme si to užili. Nakonec Dottku potěšilo, že opět může následovat své už víc jak rok nové páníčky domů, kde bude opět hvězdou hlavní a zářivou a nemusí snášet hyperaktivní hrátky své dcery Cleušky a synáčka Elma.

 

21.3.2014

Novinka:

Dnešní výroční členská schůze ZKO Praha 6-Břevnov mi přinesla obrovskou radost: V rámci celoroční klubové soutěže jsem s Cleou a Elmem obsadila 1. místo! Členové naší ZKO jsou aktivní a pracovití, a tak je to úspěch milý a jsem na své erdely pyšná :-)!

 

 

19.3.2014

Novinka:

F-miminkům je dnes jeden týden a mají se k světu! Baští přímo vzorně, maminka dobře "vaři" , a tak přibývají na váze k naší radosti. V partě si ještě držíme určité "zálohy" pro nové, zajímavé zájemce, nicméně je zadaná převaha miminek. Už víme i některá ména (zatím samozřejmě bez přidělení ke konkrétním erdelátkům): Fox, Forever Dixie (asi tušíte, komu bude patřit), Fanny, Fairy, Flora. Na počest tatínka by měl vyrazit do světa nový "Ferrari", ideálně poslední narozený pejsek, ten do světa doslova vypochodoval z maminky :-). V brzké době nás čeká velké focení, pochlubíme se.

 

 

12.3.2014

Novinka:

 

A je to tady!!! F-miminka přišla na svět: 5 klučíků a 4 slečny. Vše proběhlo velmi rychle, hladce, porodní váhy vysoké - miminka se rodila mezi 00.30 - 6.11 hod., jedna slečna a jeden chlapeček vážili 280g, ostatní v rozmezí 330-370g. Štěňátka jsou spokojená, vzorně baští, maminka v pohodě. Tak jak jsme kryli ukázkově, stejně proběhl porod a první hodiny. Jsme nadšení a držíme si palce, aby vše šlapalo pohodově dál :-)

 

9.3.2014

Novinka:

Krásně slunná, v podstatě jarní neděle byla pro mne v duchu členské schůze České komory ATK. Velké přípravy prostor, písemných podkladů vč. diplomů pro klubové soutěže, úvodní slovo předsedkyně :-), občerstvení, atd. atd. - nebylo toho málo: příprava obrovská a po pár hodinách je po všem. Jenom ta komorní účast trochu kalí mé nadšení ze setkání s milými lidmi.
Členská schůze mi přinesla radost i jako chovatelce a majitelce, zde jsou výsledky našich odchovů v kategorii výkonnostní (naše děti chodí na výstavy zcela minimálně, ostatně tento trend se projevil i kategorii výstavní - např. do podkategorie domácích výstav byli přihlášeni dva psi!!!):

Výkon - psi:
1. Ernie Finta-Star a Sonička Šabacká
2. Elmo Finta-Star a já
6. Cody Finta-Star a Pavel Šabacký

Výkon - feny:
1. Coffee Finta-Star a ing. Petr Rezek
4. Cadbury Finta-Star a Martin Matečný
5. Clea Finta-Star a já
6. Butterfly Finta-Star a ing. Pavel Job

Erník získal 150 bodů a byla to hodnota nejvyšší v celé pracovní kategorii! Všem majitelům našich odchovů ze srdce gratuluji, děkuji za úžasnou propagaci erdelů a mé stanice obzvlášť a držím palce, aby Vaše budoucnost byla nadále úspěšná, ne-li úspěšnější!

 

4.3.2014

Novinka:

Dnes u nás byla Fannynka (Epiphany Finta-Star), zkrátka budoucí maminka našeho vrhu F, abychom s její paničkou trochu vyladily kožíšek na příchod miminek. Ač fotky o tom moc nevypovídají, Fannynka měla bříško pěkné - normálně je velmi štíhlá a k tomu prvorodička. No, čas se krátí...

 

 

27.2.2014

Novinka:

Dnes mi dorazilo pěkné video z tréninků Coffee - sestřih fotek a videa. Páníček Petr Rezek je pracant, Kofinka naštěstí nadšenec a autorka videa Marcela Somrová šikulka!

22.2.2014

Novinka:

Dnes jsme se vrátili z týdenní dovolené v Rakousku, erdelové tentokrát nebyli za doprovod k běžkám, ale za ryzí turisty. Sníh v údolí neležel, dole bylo jaro. I tak se nachodili a naběhali do sytosti, snad i "do zásoby" :-). Pro zájemce o miminka: mamince Fanny se daří velmi dobře, bříško roste (devět miminek je devět miminek), fenka je veselá, hravá, stále při chuti :-). Cca za deset dnů čeká Epiphany trénink spinkání v porodní bedně a také úprava srsti "k dětem".
A ještě Erníkovy úspěchy: Ernie Finta-Star s paničkou Soničkou Šabackou složil v sobotu 15. 2. 2014 zkoušku z obedience OB-Z, a to na výborně, 271 bodů, 1. místo - nejlepší výkon (borderky a maliňáček zíraly, jak to ten erdel válí :-)). Druhý den své prvenství potvrdil. Mám velkou radost, moc Soničce gratuluji! Erník potvrdil i své genetické předpoklady pro obedience, v CHS van't Asbroek (ze které pochází matka Dotty) se obedienci věnují, tedy spíše více dříve věnovali a manželé Graulovi dokonce provozí obrovské cvičiště pro tento sport.

 

http://www.youtube.com/watch?v=s4LKmlj70Ps&feature=youtu.be

 

výsledkovka akce

 

9.2.2014

Novinka:

Dnes proběhlo tradiční zimní setkání ČK ATK v Újezdu nad Lesy. Někteří účastníci patřili k těm "obvyklým, věrným", potěšila mne účast i nováčků. Program byl pestrý: od přivolání na čas, řešení problémů při výchově a výcviku a souběžné ukázky běžné péče o srst, po debatu o krmivu pro psy, krmení psovodů (oběd :-)) a finální obranu s Pavlem Holcem. Atmosféra příjemná, veselá, přátelská - pohoda :-). Proč jste nedorazili taky?
O 200 km dále se Sonička pečlivě věnuje přípravě na zkoušku OB-Z (základní zkouška z obedience - zkušební řád: http://www.obedience.cz/wp-content/uploads/2012/03/novy-zk-rad-2012.pdf).
A takhle jim to šlape: http://www.youtube.com/watch?v=4Y8w5xZ4mSw&feature=youtu.be

 

4.2.2014

Novinka:

Dnes mi přišlo únorové vydání zpravodaje KfT (německý teriérklub) Der Terrier a zaujaly mne statistiky počtů štěňat teriérských plemen. Erdel skutečně v Německu září jako jasná evropská a nejspíš i celosvětová hvězda - v loni se narodilo 1016 štěňat! Erdel se tak stal 3. nepočetnějším plemenem v rámci KfT po prvních westících a druhých kernech (také zajímavý údaj). Pokud Vás zajímá více, podívejte se na statistiku všech plemen KfT a také vývoj počtů štěňat AT v posledních letech.

 

Stav štěňat v KfT 2013

 

Stav štěňat AT 2006 - 2013

 

2.2.2014

Novinka:

Termín ultrazvuku jsme posunuli o jeden týden, protože jsme si víceméně chtěli potvrdit, co se jevilo tak jasně.... MVDr. Láznička nejen březost potvrdil, ale i rovnou napočítal 9 štěňat. Naše radost je obrovská, těšíme se na miminka, která by měla přijít na svět v půli března!

 

30.1.2014

Novinka:

Erdel a stopařina = (dle mého) ideální a nedoceněná kombinace. Proto mne potěšil oficiální "plakátek" letošního německého mistrovství stopařů dle IPO/FH:

 

 

29.1.2014

Novinka:

Coffee už má svůj jarní program regulérně, přímo oficiálně nastavený:

 
 

Coffee a Péťo, jedete a moc Vám držím palce!

 

24.1.2014

Novinka:

Dostala se ke mně jedna velmi nemilá zpráva, a tak bych ke známému rčení, že "neštěstí nechodí po horách, ale po lidech" dodala "a jejich psech":
koncem srpna loňského roku se ve Francii ztratil (zaběhl se) otec našeho vrhu E Quincy vom Solscheid, nikdy již nebyl nalezen. Jeho páníček hledání vzdal na konci minulého roku a pořídil si Quincyho vnučku jménem Käthe vom Christinenheide. Nemohu nevzpomenout, že loňský rok přinesl také ztrátu milovaného Dixiho (Copy of Dixie Finta-Star) ing. Standy Šlejtra, který rozšířil ztráty v naší CHS po nejasném zmizení Elviska (Big Elvis Finta-Star) ing. Chudého ze Slovenska. Také zmiňovaný Quincy není úplnou novinkou v oblasti ztrát našich ženichů: pro vrh B jsem si původně vybrala psa jménem Casanova van't Asbroek, který náhle zemřel po spolknutí kamene (to není černý humor, takto mohou končit znuděná zvířata zavřená po celé dny v kotcích či výbězích) a také původně vyhlédnutý ženich pro vrh F, Dasty vom Treffenwald, můj zájem "nepřežil". Utopil se v srpnu 2013 při nehodě lodi....
Buďte na své děti a psy opatrní, myslete na případná nebezpečí již "o dva rohy dříve"!

 

17.1.2014

Novinka:

Sonička Šabacká je de facto profesionální kynolog a profíky se také obklopuje: Nové fotky psích miláčků Erníka ("od nás") a boxeří dámy Citušky a paničky vznikly ke konci prosince v ateliéru pí. Marečkové. Zde je malá ochutnávka opravdu parádních fotografií (ať zpracováním, námětem či díky objektům focení). Skvělé!!!

 

 

13.1.2014

Novinka:

Kofinka s páníčkem Péťou (Coffee Finta-Star a ing. Petr Rezek, Ph.D.) o víkendu trénovali na další zkoušku. Dle fotek jistě poznáte, o jakou se jedná - malá nápověda: polohy na posunky, žebřík tam a zpět,.... Kofinka makala jako divá (a jako vždy), a tak byl páníček s tréninkem velmi spokojen (a okolí zrovna tak). Mnoho fotek ze setkání: http://marcelasomrova.rajce.idnes.cz/ZKO_Brezno_12.1.2014/

 

12.1.2014

Novinka:

V pátek večer se začal rodit vrh S v CHS Family Citas - maminka Norica Family Citas a tatínek "náš" Bengi Finta-Star. Nakonec se narodilo pět malých "super syčáků" a tři "sličné slečny". Hodně zdraví a štěstí všem!

 

11.1.2014

Novinka:

Je 16 hodin a před chvilinkou dorazila "krycí parta" (Anička Brettschneiderová, můj choť, já a Fanny - Epiphany Finta-Star) z výletu za ženichem (Ferrari von der Weiler Burg). Krytí proběhlo včera večer a dnes ráno a nutno říct, že Ferrari je nejen chlapec pěkný, milý, ale prostě i profi plemeník :-)). Vše proběhlo rychle, pohodově.... Výsledek našeho setkání zjistíme za čtyři týdny, dobrý základ byl položen. Brzy v sekci Štěňátka uveřejním více o ženichovi.

 

1.1.2014

Novinka:

Odstartujte nový rok dobře a pohodově! 

"Vše" se teď točí kolem budoucí maminky Epiphany, termín krytí se blíží, majitel ženicha je v pozoru též :-)! Holčička však do poslední chvíle pracuje, zde je důkaz - video z nové spolupráce s figurantem Markem Urbanem:

 

http://www.youtube.com/watch?v=-zGCp6iDnSg