21.12.2009

Novinka:

Moje letošní PF nalezli již mnozí z vás ve své poště, to elektronické se na těchto stránkách za pár dnů objeví. Dnes vám všem chci popřát pohodové vánoční svátky ve společnosti vašich rodin a pejsků a hodně radosti ze svých blízkých, dárků, nebo třeba ze sněhu jako na následujících fotkách Dotty a Cleuška:

 

 

18.12.2009

Novinka:

Konečně i do mé schránky dorazil aktuální Zpravodaj a jako velké překvapení na mne z obou stran obálky koukly Clea a Claire :-) Mám velkou radost, že pan předseda ATK vybral právě fotky našich mimin a nadělil tak vánoční dárek mně a páníčkovi Clerinky.

 

14.12.2009

Novinka:

Cordie, její parťačka Charlet a rodina Remsových má toto krásné PF:

 

 

6.12.2009

Novinka:

Páníček Elvise nejprve o víkendu navštívil nitranskou výstavu, aby se ujistil, že úroveň vystavovaných psů za moc nestojí a je lepší vyrazit s Elviskem (Big Elvis Finta-Star) na hon. Vydali se na bažanty a škodnou a Elvis poctivě pracoval 4 hodiny v rákosí a na zarostlém, vyschlém rybníku. Pak se mu podařilo narazit na kapitálního lišáka, kterého donesl a stal se tak velkou hvězdou celého honu. Na konci honu dostal Elvis za odměnu kousek divočáka a lovci nostalgicky vzpomínali, jak kdysi takto psi pracovali. Úžasná propagace Elviska a celého plemene! Velký dík jeho pánovi, ing. Chudému!

 

 

 

1.12.2009

Novinka:

Už dva týdny jsem věděla, že v těchto dnech nás navštíví Cody. Měl být totiž doprovodem své parťačce, boxerce Citušce na cestě za pražským
ženichem. Codíček při té příležitosti plnil své společenské povinnosti v
rodném hnízdě :-)) a také jsme trochu okoukli jeho kožíšek. Cleuška si
přítomnost stejně praštěného bratříčka plně užila a já s Codíčkem jsme se bouřlivě vítali po měsíčním setkání se.

 

 

 

25. - 29.11.2009

Novinka:

Pro Cleušku dosti pestré období. Ve středu měla přátelské setkání s Tesinkou Ostrnov naší paní poradkyně chovu, která je o necelé tři týdny starší. Tyhle dvě ďáblice v podstatě nešlo spolu vyfotit, takže omluvte kvalitu fotek. Ve čtvrtek měla Céčka „narozeniny“ – 3 měsíce – takže se můžete podívat, jak aktuálně vypadá Clea, Coffee a Cordie. V pátek proběhlo očkování, čímž máme šťastně za sebou celou sérii dětských kombinací. V sobotu přijela Cadbury (Berry) se svými úžasnými páníčky z Ostravy a po počátečním pachovém koláči (u nás poprvé a hned super!) a lítání s Cleou po lese, proběhla úprava, nebo spíše jakýsi návod, jak doma pokračovat a lepení uší. Cadbury stejně jako Coffee po úpravě hlavy (jenom a jenom škubání miminkovské srsti prsty) ouška hned srovnala, ale vzhledem ke vzdálenosti jejího domova, nebylo možné doufat a říct si, že za týden případně vylepíme. Na fotkách můžete vidět stav před úpravou – po úpravě a před lepením – po lepení. A ještě v neděli se Cleuška vydala na návštěvu stejně starého pejska jménem Hess Glarika plemene velký švýcarský salašnický pes. Je to už druhý pejsek tohoto plemene v rodině manželova kolegy a bylo krásné sledovat rozdílnost celkového fyzického typu i povah plemen. No a v úterý přijede Cody….!!!

 

Setkání s Tesou Ostrnov

 

 

Clea - 3 měsíce

 

 

Coffee - 3 měsíce

 

 

Cordie - 3 měsíce

 

 

Cadbury před úpravou, po úpravě a před lepením a po lepení

 

 

Clea a VŠSP "Artur"

 

 

22.11.2009

Novinka:

V příštím týdnu čeká Cleušku finální očkování a my pak s chutí vyrazíme poprvé na cvičák. Neznamená to ovšem, že nic neděláme. Malá slečna miluje pachové koláče, také přivolání a pohyb na vodítku s pečlivým sledováním paničky (samozřejmě žádná klasická chůze u nohy) jsou moc hezké. I Dottka předvádí zajímavé, nové kousky – rozhodla se chodit po plotě a na přední zídku. Výborně se odsud sleduje svět a vůbec nevadí, že je to cca 2 metry nad zemi….

 

 

17.11.2009

Novinka:

Věřím, že dnešní den jste pořádně oslavili a opět se Vám
vybavila ta radost a úleva ze svobodného nadechnutí se, na které jsme po dvaceti letech téměř zapomněli a místo radosti více nadáváme a kritizujeme...
Další radostí dneška je úspěšné složení zkoušky BH Batynkou (Butterfly).
Lehce naznačím, že tato zkouška je jakýmsi odrazovým můstkem k dalším zkouškám řádu SchH/VPG. Velká gratulace letí do Brna!

 

14.11.2009

Novinka:

Cody opět vyrazil se svou paničkou na cvičák, co všechno
trénovali, uvidíte na fotkách:

http://kvinecka.rajce.idnes.cz/Novy_Codik/#album

 

13.11.2009

Novinka:

Včera jsme (jako téměř každý týden) navštívily kamarádku Haničku (erdeláři ví :-)) a jelikož byl malý Ondrášek vzhůru, měly jsme další zážitek v rámci socializace. U Čtyrokých se jednou opět objeví erdel, a tak to byl trénink i pro Ondru. Po příjezdu ještě Clea "za odměnu" trochu potýrala mamču Dotty, aby ze sebe vydala vše, co před miminkem a jemnou naháčkou Aminkou decentně schovávala.
 

 

12.11.2009

Novinka:

Na tomto odkazu můžete vidět, jak řádí dvouměsíční Cordie se smečkovou partnerkou foxličkou Charlet v lese:

 

http://www.youtube.com/watch?v=Mxs0He6y2wQ

 

10.11.2009

Novinka:

Dnes jsem převzala na ČMKU průkazy původu vrhu C a odeslala poštou páníčkům (pro některé jsou připraveny k osobnímu převzetí). Rodokmeny vypadají dobře, tak se podívejte také:
 

 

3.11.2009

Novinka:

Na mém webu proběhlo mnoho změn, prohlédněte si sekci Odchovy – vrh C a také Naše feny. Všechny novinky od 28. 7. do 24. 10. 2009 jsou přesunuty od archívu u vrhu C v sekci Odchovy. Hezké čtení. Ještě musím opět upozornit na stránky Codyho: www.archibald.wbs.cz, kde si můžete každodenně přečíst jeho deníček!

 

2.11.2009

Novinka:

Připravuji větší změny pro web, zatím si můžete prohlédnout nějaké fotky Cleušky za posledních deset dnů - se sestrou Claire, z "výročí" dvou měsíců narození-pózování u dýně, z prvního pachového koláče, i z naprosto mimořádného spinkání na sedačce atd.
 

 

24.10.2009

Novinka:

Vše proběhlo tak, jak mělo a tak dnes už žijeme svůj život s naším štěnětem. V příští novince připravím nějaké fotky Céček z nových domovů, už nyní můžete některé vidět na webech jejich páníčků, vč. třeba krásné korespondence mezi námi a Codym:
Cody - www.archibald.wbs.cz
Cordie - www.asmer.wbs.cz
Claire - www.veleop.eu

21.10.2009

Novinka:

Dnes je Céčkům osm týdnů a doma se nacházejí tři lumpíci. Cody
jede dnes velmi pozdě večer do Brna, v pátek navečer odjíždí do Rakovníka Claire. Dnes proběhlo finální vážení (všichni váží necelých pět kilo) a také focení, vč. Výstavních postojů, na které u celého vrhu tentokrát nedošlo :-((
Barvy obojků: šedý - Cody, oranžová - Claire a fialová - naše Clea

 

 

17. + 18.10.2009

Novinka:

Děti začaly odcházet do světa: v sobotu odjela Coffee do Teplic, Cordie do České lipy a Cadbury do Ostravy. V neděli putoval Dixie (Copy of Dixie) za Jihlavu a Cora do Modre na Slovensku. Všechna setkání s páníčky byla velmi milá, loučení až dojemné (i na slzičky došlo). V tomto týdnu odejde Cody a Claire a o víkendu se moje Cleuška stane sólistkou.
Časově je to naprosto v pořádku, protože od osmého týdne už každé mimi musí mít svého pána a začít s ním objevovat svět. Milí páníčkové, hurá do období socializace, čím pestřejší a zajímavější bude, tím pro vaše Céčko lépe!

 

 

15.10.2009

Novinka:

Nová sekce - Chovný pes ...

11.10.2009

Novinka:

Dnes se z původních pěti nadšenců zúčastnili Bengi a Butterfly pražské bonitace. Oba se předvedli jako ostřílení a pohodoví erdelové a jejich kódy o tom svědčí:

 

Bengi – 6GMcU/5

Butterfly – 2GMcU/5

 

Erdeláři kódy znají, ale pro jistotu: 6 – výška v rámci standardu k horní hranici, 2 – drobné, lehké zvíře při výšce v rámci standardu, G = ideální hlava, Mc = nůžkový skus, U = ideální stavba těla, 5 = ideální povaha (sebevědomý, temperamentní)

Moc oběma páníčkům gratuluji!!!

 

 

7.10.2009

Novinka:

7.10.2009 - Děti dosáhly věku 6 týdnů a s tím je spjat můj slib vybrat
definitivně slečnu jménem Clea Finta-Star, tedy novou slečnu Hoškovou :) .
Zde je, pro znalé je to slečna s fialovým obojkem:

 

 

A k tomu další momentky hlídačů bedny:

 

 

5.10.2009

Novinka:

Ač zde obvykle nekomentuji okolní erdelí svět a věnuji se jenom „svému“, dnes musím vyjádřit svůj smutek nad náhlým úhynem sedmiletého, skvělého Archibalda Adia Avi vynikajícího psovoda Pavla Šabackého. Tento pes byl reprezentantem českých erdelů č. 1 v pracovním světě a jeho nástupce budeme jen těžko hledat. Pavle, je mi to moc líto!

 

 

4.10.2009

Novinka:

Zde jsou nové fotky z posledních dnů, kde třeba můžete vidět
radost z nového dárku v podobě pštrosa nebo seznámení se agility tunelem.
Byla jsem moc zvědavá na reakce děti a byly úžasní - okamžitě se daly do
průzkumu a pohodového procházení tunelem sem tam. Největší nadání pro
agility projevila Růženka (růžový obojek), která v něm i nakonec usnula.

 

 

 

30.9.2009

Novinka:

Omlouvám se, ale musím to tak říct: „Další týden je v pytli“ a utekl snad rychleji než ty předešlé. Je to hlavně dáno daleko větším rozruchem kolem dětí, protože jejich pohybové a stravovací potřeby dosti narostly. A děti se oběma aktivitám věnují velmi rády. Také začaly svůj společenský život a v podstatě denně přijímají návštěvy budoucích páníků nebo erdelářů, kteří chtějí vidět, jak ta belgicko-holandská družba dopadla. A musím neskromně říct, že slyšíme jenom chválu. V dalším (zásadním 6.) týdnu bych si ráda našla svou Cleu, aby i ti „za mnou“ mohli rozlousknout tu malou záhadu, která z téměř totožných děvčat je jejich. Musím říct, že jsem už navrhla metodu „zavři oči a vytáhni jedno dítě z hromady“. Tak by to asi bylo nejjednodušší… :-)

 

 

23.9.2009

Novinka:

Děťátka jsou čtyři týdny stará a stále se zdokonalují ve svých projevech a umech. Největší novinkou jsou zoubky, kterými je třeba vše otestovat. Ke kousání kousků jídla ještě nejsou, takže stravovací repertoár je stále obdobný, jenom poměry se změnily – mateřského mléka je méně, za to kaše pro štěňata Bento a masíčka je více. Tím došlo k další úměře: více bobků, které již matka nečistí = více prádla a vytírání = nonstop běžící pračka a sušička, mop nestále v pohotovosti :-) Dnes děti čeká další odčervení. V dalších dnech předpokládám rozšíření dětského prostoru o ohrádku, zatím velká porodní bedna k životu a hrátkám stačí. Také již začali dojíždět úžasní budoucí páníčkové okukovat dětičky. Všichni máme zamotané hlavy, protože děti jenom sledujeme, vyhodnocujeme a (raději ještě) neřešíme, koho je který. Tak takhle to u nás aktuálně vypadá.

 

22.9.2009

Novinka:

Dnes opět podle hesla "Méně slov, vice fotek" přináším
fotodokumentaci z víkendových prvních procházek po zahradě:

 

 

20.9.2009

Novinka:

Dceruška Baty (Butterfly) dnes složila zkoušku ZPS1 !!! Ve věku 2 a 1/4 roku a s handicapem plného hárání je to záležitost úctyhodná, přidám-li informaci, že stopa byla za 96 bodů, věřím, že i vy před Batynkou a jejím páníčkem smekáte :-) Milý Pavle gratuluji a zároveň děkuji!

 

18.9.2009

Novinka:

Někteří z vás startují svůj den sledováním našich novinek a
samozřejmě jsou nejvíce žádané fotky, zde tedy další ze života erdelátek:

 

 

16.9.2009

Novinka:

Neuvěřitelné - děti jsou zase o týden starší a tak si už začínám
zvykat na myšlenku, že než se naději, půjdou do světa :-((( Jelikož je
pokrok erdelátek v tomto období opravdu veliký, musím Vás informovat:
Chování - dětičky jsou regulérními minipejsky, kteří štěkají, "perou se",
škrábou se za ouškem, mají sny, tulí se k lidem,.... A hlavně se všichni
jeví jako zcela pohodoví, veselí, bez známek strachu a obav, někteří dosti
suverénní se snahou prudit sourozence,
Vzhled - oči i uši jsou funkční, stále jasnější podoba erdela, než-li např.
dobrmana, rotvajlera či krtka...,
Jídlo - stále mlíčko od maminky, ale už i zkoušíme Bento kaši pro štěňata,
kousíčky mletého hovězího, rozemleté vařené kuře - zatím vítězí hovězí :-)),
Zdraví - všechna mimina jsou zdravá, dobře jí, každodenně přibývají na váze,
bez průjmu a jiných potíží, prvně odčervená,
A jména - chlapci jsou Cody a varianta na jméno Dixie (překvapení pro
majitele), děvčata: Cadbury, Clea, Coffee, Cora, Cordie a asi Cotty. Některá
jména si vybrali majitelé sami, některá jsou dílem spolupráce.
Jako odměnu za týdenní čekání na tuto zprávu přidávám dnešní fotky. Kurzor
říká barvu obojku, chlapci jsou modrý a šedý, zbytek jsou děvčata. Jejich
vypovídací hodnota není moc velká, u mnohých erdelátek zkrátka lepší fotku
nebylo možné vytvořit :-))))

 

šedýfialovázelená

oranžováčervenárůžová

modrýhnědá

9.9.2009

Novinka:

Magické datum přineslo dětem dva týdny věku. Dnes jsme poprvé
ostříhali drápky, zkonstatovali, že erdelátka cca 3-4x znásobila svou
porodní váhu a zkontrolovali stav očí. Ještě dopoledne na mě nemrklo ani
jedno oko a odpoledne už čtyři děti nastartovaly prokouknutí. Nejlépe
situaci demonstruje sličná slečna Fialová.

 

 

7.9.2009

Novinka:

Tento týden nám přinese zásadní novinku v podobě "nadílky očíček
a oušek" :-)) Tomu vždy předchází jeden úžasný zlom: děťátka se již neplazí
jako opilí partyzáni, ale mají krok nadšeného dinosaura. Prostě hurá
kamkoliv, kdykoliv - i když cíl je vždy jasný: maminka Dotty. Všechna
erdelátka se tomuto sportu věnují odhodlaně a statečně, na časté kotrmelce,
pády a nárazy nedbají. Jsou to miláčci. A zase trochu fotek - stále je to o
spinkání a tulení se.

 

 

2.9.2009

Novinka:

"C" dětičkám je přesně jeden týden. Tento věk samozřejmě
nepřináší žádné bouřlivé novinky, ale přece jenom: naprosto markantní je
velikost, nejen podle váhy jsou erdelátka dvakrát větší a také již mohou mít
regulérní rozlišovací obojky. Na fotkách je již můžete vidět, hoši jsou
nadále modrý a šedý. Také přidávám dvě romantické fotky na téma Maminka s
miminkem (na snímku je naše největší fena, ale i štěně z celého vrhu,
důvěrně jí říkám: "Sumistka" :-)))

 

 

1.9.2009

Novinka:

Dětičky z vrhu B jsou ve věku, kdy nastává vlna pracovních úspěchů: Butterfly (Baty) včera složila zkoušku FPr3, což ve věku 2 roků a 2 měsíců a s 90 body (bez jednoho předmětu) je úspěch úctyhodný a já smekám! Bravo Pavle a Baty, tuším Vaši velkou budoucnost! Big Elvis (zkrátka Elvis) včera trénoval v ohradě s divočáky na klubovou zkoušku odvahy. Jeho práce se líbila a naděje složení této zkoušky je velká. Pánové, tato situace by byla hlavně zkouškou odvahy pro mě:-)))!

Malá poznámka C miminkům: jsou bezvadná, krásná a všichni jsou neuvěřitelně kurážní, odhodlaní a sebevědomí. No, milí budoucí páníčkové, co jsme chtěli, to budeme mít :-)))!

31.8.2009

Novinka:

Děťátkům i mamince Dottce se daří velmi dobře, miminka
přibývají, což kontrolujeme každý den ve 20 hodin večer - taková malá
tradice od minulého vrhu :-))) Dottku také tradičně zpočátku trápilo
nechutenství a průjem, dnes už je to zase čupr holka. Fotky dokumentují náš večerní rituál, ještě pro orientaci dodávám, že hoši mají barvu "obojku" modrou a šedou, děvčata červenou, tyrkysovou, růžovou, zelenou, bílou a vínovou:

 

26.8.2009

Novinka:

 

Vrh C, ve složení 2 hošíci a 6 slečen, se narodil dnes mezi 9 a 18 hodinou. Všechna štěňátka jsou krásná, zdravá, čilá s obrovskou chutí do života. Dotty je tradičně pečlivou matkou a vše zvládla na jedničku. Máme velkou radost!

 

24.8.2009

Novinka:

Právě nové, zářijové vydání časopisu Pes přítel člověka přináší článek o erdelteriérech v rámci seriálu pana Růžičky o plemenech ve službách armády a policie. Názor na článek si udělejte sami (mě spíše nepotěšil….), co ovšem mě „zdvihlo ze židle“ je zmínka o „mém“ Elvisovi (Big Elvis Finta-Star ing. Chudého od Topolčan) a jeho splnění barvářské zkoušky. Dmu se pýchou…. :-)))))

23.8.2009

Novinka:

V předporodním období stále něco chystáme, zdokonalujeme:

- pro úplný klid Dottky byla Colině zakoupena bouda pro delší pobyt venku a minimální pohyb v domě

- rozlišovací obojky pro štěňata jsou zakoupeny, ovšem ty mohou mít děti tak od 7 – 10 dnů, proto moje maminka uháčkovala ty první

- miminkovské peřinky jsou vyprány, nachystány

- poslední úprava kožichu maminy proběhne za chvíli

- teplota od čtvrtka měřena – včera jsme měli super zážitek: poprvé jsem Dottce naměřila méně než 37 C, a to rovnou třikrát. Jasný signál přicházejícího porodu. Dotty se ovšem chovala normálně, jedla, spala, byla klidná. Za to já začala lehce šílet… Také proto, že by děti byly lehce nedonošené, tedy malé, slabší. Manžel mě hecoval k zodpovědnému přístupu a chystání věcí k porodu. Po dvou hodinách silné nervozity mě napadlo, abychom se všichni (na návštěvě byla i moje maminka a bratr) také pro kontrolu teploměru přeměřili. A výsledek? „Nejlepší“ teplotu měl bratr Filip: 34,9 C, my ostatní jsme na tom byli obdobně :-))) Myšlenky na porod jsme tedy ihned zapudili a srdečně se tomu zasmáli. Vřele doporučuji digitální teploměr zn. Hartmann.

 

17.8.2009

Novinka:

Soukromě jsem si tipla termín porodu na 27. 8., takže máme deset dnů do finále. V tomto týdnu jsme splnily všechny závazky: očkování proti viru Herpes, příprava porodní bedny a nadstandardně jsme přidaly koupel ve speciálním šampónu pro teriéry (i pro tetku Coleen). Dottka stejně jako při minulé březosti opustila své hormonální stavy (jenom trvalý hlad zůstal) a opět má chuť hrát si, dovádět. Jenom to tělo je k tomu méně vhodné. Nikoliv náhodou říkáme Dottce novým, sladkým jménem: „Koule“. Co nás čeká dál? Příprava a vyvaření „peřinek pro miminka“, tedy různých starých ručníků, osušek, prostěradel, ale i vynikajících speciálních umělých ovčích roun. Od čtvrtka začneme měřit teplotu, abychom včas zaznamenali jasné signály přicházejícího porodu (tj. náhlý pokles tělesné teploty o 1- 2 C). Také proběhne poslední úprava kožichu, kdy protrimuji srst a strojkem více ostříhám bříško (kde je mimochodem již připraveno mlíčko pro erdelátka). Následující fotky jsou důkazem mých slov:

 

12.8.2009

 

Níže je odkaz prenatální kalendář Dottky, resp. jejich dětí, kde si můžete
prohlédnout, jak vývoj erdelátek probíhá.

 

zde

 

4. - 9.8.2009

Novinka:

Dotty vyrazila na „dovolenou“ na Lipno, dokud ještě byla schopná „běžného provozu“. Nakonec se ovšem ukázalo, že více jak tři týdny před porodem je mateřská únava i narůstající břicho stále větší a program jsme musely silně tímto ovlivnit. Maximálním sportovním výkonem byla 10 km dlouhá túra, po které Dotty následující dva dny při každé příležitosti usínala. Na fotkách můžete matku vidět při chlazení se vodě za asistence vodáků ve Vyšším Brodu, při odpočinku a také na procházce Českým Krumlovem.

A co je v plánu pro tento týden? Samozřejmě již žádné výlety a jiné aktivity. Domácí péče, druhé a poslední očkování proti viru Herpes a příprava porodní bedny (složení a dezinfekce) jako nového pelíšku Dotty. No, už se nám to krátí…

 

28.7.2009

Novinka:

Dnes jsme konečně vyrazily na potvrzení březosti ultrazvukem. Byla to naše premiéra u nedalekého MVDr. Dudka, který nás ihned potěšil, a to dvakrát: potvrdil, že DOTTY JE BŘEZÍ a vyhotovil nám i snímky, které si můžete též prohlédnout. Štěňátek je plné bříško, jedná se o dosti početný vrh. Jejich velikost (dnes cca 33. den březosti) je zhruba 2 – 2,5 cm. Prostě pěkní mackové J Od zítra začneme krmit speciálním druhem pro březí maminy a rozdělíme denní dávku na dvě porce.

24.7.2009

Novinka:

Provedla jsem několik změn na těchto stránkách, aby byly trochu
pestřejší, nebo i "pravdivější": zaktualizovala jsem kontakt, vyměnila fotky
ve fotogalerii (nácvik obrany), u "B dětí" zrekapitulovala jejich úspěchy a
celkový život k datu jejich druhých narozenin....

18.7.2009

Novinka:

Dnes jsme vyrazili s Bestíkem na národní výstavu do Mladé Boleslavi. Příprava byla více jak pečlivá, protože před půl rokem proběhla Bestova první výstava a díky domácímu zásahu do kožichu nedopadla dobře. S vědomím minimálního počtu AT (dva psi v tř. otevřené a jedna šampiónka) a plni očekávání posuzování pí. Tiché po několika letech absence u AT jsme statečně vběhli do kruhu, abychom po pár minutách zcela smutně vypadli s VD. Panička Bestíka musela zadržovat slzy a já rozladěnost. Fotky řeknou více….

Bestnáš konkurentBest

psi - třída otevřenápsi - třída otevřená

první půle července 2009

 

Po krytí v závěru června jsme začali pečlivě hlídat „sportovní program“ Dottky. V podstatě jen turistika a plavání, seriózní výcvik ustal. Navštívily jsme s Kačkou a Dotty klubový výcvikový tábor, kde jsme setrvali 3 dny, dále jsme celá naše rodina vyrazila tradičně do rakouských Alp, tentokrát do Wagrainu, kde jsme se čtyři dny pilně věnovali horské turistice a v mezičase proběhly výlety na Slapy a do mariny v Kralupech nad Vltavou. Následující fotky dokumentují naši činnost. (A ještě zmínka k mateřství Dottky – v začátku příštího týdne vyrazíme na ultrazvuk. Dottyska se jinak opět chová normálně, své zasněné, zadumané období má za sebou, zvýšený apetit a menší zájem o pohyb jí zůstal).

 

11.7.2009

Novinka:

Batynka (Butterfly) odjela se svým pánem a dalšími brněnskými
záchranáři k nádrži Kachlička u Humpolce. Zde stopovali, trénovali (i vodní
práce), hráli si. Baty se po nemoci vrátila do kondice a chuti pracovat a
víkend si patřičně užila. Fotky to dokazují:

29.6.2009

Novinka:

Našeho ženicha Tima (No Doubt of Malton) můžete také vidět na záznamu z Klubové výstavy ATCN (Holandský klub AT) na youtube (zadejte ATCN, dále naleznete několik nabídek s nadpisem Club match Heteren 2009). Tato výstava se konala před deseti dny v Heterenu a Timo se zde stal Klubovým vítězem. První záznam (dlouhý 9:45 min.) ukazuje psy v tř. šampiónů, zvítězil No Doubt of Malton (jeho handler Thomas je v modrém obleku), druhý byl Desmond van´t Asbroek (otec našeho B vrhu, jeho majitel F. Graulus je v modré mikině s logem jeho psí školy) a třetí Orlando of the Aire Victory s handlerem J. Houbenem. Další záznam s délkou 6:57 min. ukazuje vítězství Tima v boji o CACIB. Hezké podívání!

 

24. - 26.2009

Novinka:

V holandském Helmondu jsme strávili necelé tři dny, a tak jsme i tříkrát kryli. První den (de facto ihned po příjezdu) proběhl první pokus a byl takový spíše "nanečisto". Ve čtvrtek a v pátek vše již proběhlo zcela ukázkově a my i (velmi milí, přátelští a ochotni cokoliv pomoci a
poradit) majitelé Tima (tak doma říkají psovi No Doubt of Malton) jsme byli spokojení a optimističtí. Po týdnech čekání na hárání a posléze na správný krycí den jsme v období doufání v úspěch, který si (pevně věřím) potvrdíme ke konci července ultrazvukem.


22.6.2009

Novinka:

Dnešní laboratorní výsledek konečně odhalil přicházející ovulaci, takže bychom se měli za dva až tři dny dostavit k ženichovi. My jsme si naplánovali cestu na středu, takže budeme krýt ve středu večer a v pátek ráno. Další zprávy po příjezdu z Holandska. Držte nám palce!!!

19.6.2009

Novinka:

Ani dnešní (13. den hárání) druhá návštěva laboratoře nám nepřišla vyhlížený výsledek, do třetice všeho dobrého – v pondělí jedeme opět testovat krev. Je pravdou, že to připomíná minulé krytí: laboratoř nás jen s malým požehnáním vyslala do Belgie (dost nás tlačil rezervovaný čas, a tak jsme se spokojili i se slušnou hladinou progesteronu), kde jsme kryli 15. a z časových důvodů už 16. den, ovšem dle chování psů by byly pozdější dny ještě vhodnější. Pan chovatel Dottky a majitel krycího psa v jedné osobě se trochu při našem odjezdu zlobil. Na druhou stranu se narodilo devět štěňat, nechci pomyslet, kolik jich mohlo být při ještě vhodnějším termínu.

18.6.2009

Novinka:

Zde je fotodokumentace zkouškového úspěchu „barváře“ Elviska. Jak se erdel na teriérské akci vyjímá, prostě král teriérů :-)))

 

17.6.2009

Novinka:

„B“ děti slaví 2. narozeniny!!! Milá Baruško (Barbule), Beruško (Bilberry), Betty a Baty (Butterfly), zlatí kluci Backu, Bengi, Benjamine, Beste a Elvisku, přeji vám hodně zdraví, lásky páníčků a mnoho zajímavých zážitků a aktivit. Mám vás moc ráda původní panička Simona

16.6.2009

Novinka:

Vše běží podle mých představ a plánů – dnes jsme navštívily veterinární laboratoř, krevní testy odhalí ideální krycí dny Dottky. Dnešní 10. den hárání dle mě neměl být tím správným, minulé krytí proběhlo 15. a 16. den. A také to test potvrdil. Další návštěvu Labvetu tedy plánujeme na páteční ráno a já již lehce začnu balit na holandský výlet o tomto víkendu. Uvidíme, jaká bude realita…

14.6.2009

Novinka:

Všechny úspěchy a dobré zprávy od dětiček mě samozřejmě velmi těší. Ta dnešní je ovšem zároveň dosti výjimečná: Elvisek (Big Elvis) složil klubové barvářské zkoušky v II. ceně. Akci provázely různé komplikace a Elvis patřil k hrstce úspěšných barvářů. Velká gratulace od pyšné chovatelky letí do slovenských Němčíc. Bravo, pánové!!!

6. + 7.6.2009

Novinka:

Tohoto víkendu jsem se již delší dobu obávala: měl začít v sobotu ráno nástupem na zkoušku FPr3 na mém mateřském cvičáku v Praze 6-Břevnově. Pak doma zabalit, popadnout celou rodinku a smečku s přesunem do Roudné u Soběslavi, kde navečer startoval Memoriál Dory Geblerové kategorií FPr2, v neděli ráno pak nástup dle ZVV1. Bála jsem se zvládnutí času, vlastní únavy a schopnosti aklimatizace Dottky. A výsledek? Vše na jedničku s hvězdičkou: FPr3 složena, v kategorii FPr2 jsme se umístily na druhém místě a dle ZVV1 dokonce na prvním místě! Dottka prokázala úžasnou chuť do práce, z programu byla nadšená, pořád se těšila na další a další aktivity, žádný projev únavy. A ještě malý bonus navrch pro ty, kteří dočetli novinku až sem: Dottku psí kolektiv naladil a v neděli 7. 6. 09 ZAČALA HÁRAT!!! Kolem 10. dne hárání nás čeká laboratorní test a pak už hurá do Holandska. Pokračování příště :-))))

 

2.6.2009

Novinka:

Dnešní nové fotky ukazují dcerušku Baty (Butterfly) při stopování v lese, které jí páníček naordinoval jako zpestření tréninku. Batynka prý tuhle změnu miluje. Jenom mě mrzí, že se Baty se svou rodinou neobjeví na nedělní Memoriálu Dory Geblerové u Soběslavi. Naše smečka rozhodně dorazí.
Přijeďte taky, diváků a milovníků erdelů není nikdy dost - více v sekci Akce na klubovém webu www.airedale-terrier.cz

 

26.5.2009

Novinka:

Dottka si udržuje svůj hormonální klid a já se snažím dělat maximum. Hledám informace na internetu, kde jsem se dozvěděla, že (nejspíš) dlouhá letošní zima způsobila nedostatečné „jarní pocity“ fen. Těch nářků na zpoždění hárání fen najdete na různých webových stránkách chovatelů „tuny“! A k tomu také dostatečné množství rad, co s tím. Zde je malý výtah: především klid a trpělivost páníčků, pro fenu: dostatek kvalitní stravy, ideální hmotnost (obezita a hubenost je problém), dostatek pohybu, dostatek slunce, minimalizování pití vody z vodovodu (čističky neumí dokonale vyčistit vodu od odpadů žen s hormonálními preparáty – to jsou věci!!!), kontakt s ostatními psy – samci, atd. atd. A jak to odpovídá naší Dotty? Celý život baští kvalitní, superprémiové granule, poslední měsíc doplňujeme přednostně vitamín E a dále celou škálu dalších vitamínů a stopových prvků, její sportovní štíhlost jistě není vychrtlostí, vodu z vodovodu pila vždy a pít bude, pohybu a práce má dost (i když vždy může být více), nyní jí pravidelně vystrkávám z předsíně na slunná místa zahrady a hledám parťáky na venčení (je možné, že v mém okolí je převaha fen…?). Co více můžu dělat? Méně na tuto záležitost myslet - pro své duševní zdraví :-))

 

21.5.2009

Novinka:

Dnes máme takové zvláštní výročí: už přesně měsíc netrpělivě vyhlížím hárání Dotty. Stav jsem konzultovala i s veterinářem, který se mé péči a neklidu vysmál: fena je zdravá, prostě jenom nehárá – hormonům se nechce. A jaké je řešení? Čekat. Milí zájemci o štěňátka, díky za Vaše porozumění a pohodu.

 

10.5.2009

Novinka:

Naše Colinka slaví 10. narozeniny. Věk na ní vůbec není znát, řekla bych, že posledních pět let je stále stejná – zdravá, na mě závislá a zároveň ke mně svéhlavá, věrná fanynka Dottky, poctivý jedlík, bezmezná milovnice aportů. Na stará kolena je nejen ucházející fešandou, ale i nadšencem pro nový sport – viz fotky:

 

 

9.5.2009

Novinka:

Dnes jsme si s Kačkou udělaly výlet do Roudnice nad Labem, místa konání Mistrovství světa belgických ovčáků. Máme to spolu pěkně rozdělené – Kačka milovnice tervuerenů a groenendalů, nadšenec pro agility, já tradiční fanoušek malinoisů a samozřejmě IPO. Obě jsme chtěly vidět lakenoise a mondioring (v sobotu se bohužel nesoutěžilo v obedience). Akce byla naprosto úžasná: kombinace výstavy (vlastně čtyři plemena v jednom) agility, IPO a mondioringu, na jednom místě prodejní stánky těch nej… značek kynologických potřeb, pěkně šlapající organizace, velmi slušné občerstvení – opravdu super zážitek. Odjížděly jsme s tím, že: já si opravdu nikdy malinu nepořídím, neboť rozdělení linií chovu vytváří pracovité ošklivce a krásné povahové průměry a já chci povahu i vzhled, Kačka rozšířila své váhání mezi tervíka, grondíka a malinu, obě jsme se utvrdily ve svých sportovních směrech (i když Kačka více připouští IPO, než-li já pro sebe agility) a obě jsme žasly nad mondioringem.

 

 

5.5.2009

Novinka:

Zážitek dnešního odpoledne mě donutil napsat jakýsi fejetonek, byť je o občas se vyskytující situaci psovoda-stopaře:

Dopoledne mluvím s Ivou Královou a začíná narůstat moje nervozita. Nejen že Dotty stále nehárá a někteří zájemci začínají být neklidní (na léto s erdelátkem lze zapomenout), paní Iva mi připomíná, že 6. 6. je Memoriál Dory Geblerové. Ona se tentokrát zúčastní, také prý Pavel Šabacký, Pavel Job…. Trpím, bojím se fiaska… Může klidně nastat: v ten samý den nastupuji v Praze na FPr3, navečer u Soběslavi v rámci Memoriálu další stopa, nebude-li Dotty ještě nakrytá, nastoupím v neděli dle ZVV1. Dobře, musím mít natrénováno, uklidní mě jenom trénink. Vyzvedávám dceru ve škole, v autě tašku s jejími botami, fungl nové, předepsané IPO předměty od Gappaye zabalené do trička Kačky, tyčku na nášlap, tužka a připravený nákres stopy. Dcera srdnatě šlape stopu dlouhou 600 kroků, konečně jedeme domů. Doma balím maso pro psa a za hodinu s erdelkou a slečnou-kladečkou zpět na stopu. Cestou zírám, jak silně zesílil vítr a mírně začínám váhat. Přijedeme na pole a zírám opět: po poli jezdí traktor a z jeho zeširoka roztažených ručiček se valí hektolitry chemie. Znáte to?????

 

2.5.2009

Další sobota ve znamení výstav: reprezentanti Bengi a Betty bojovali na MVP v Praze. Betty za týden rozkvetla do krásy a já stále čekám na její „prolomení ledů“. Je to vskutku nedoceněné zvíře s úžasným pigmentem, hlavou a kvalitou srsti. Musí trochu přidat na síle své postavy, panička už oprašuje kolo. Bengi u kola pravidelně běhá už půlroku a je z něj atlet, jak má být. Zde jsou výsledky (kompletní tradičně naleznete na adrese mého druhého „webového dítěte“: www.airedale-terrier.cz):

 

Bengi v mezitřídě: V1 CAC

Betty v třídě otevřené: V2 r. CAC

 

BengiBengiBengiBengi

BettyBettyBettyBetty

25.4.2009

Novinka:

Děti Bengi, Barbule a Betty se zúčastnily MVP v Českých Budějovicích. AT posuzoval Rakušan Otto Krcal od foxteriérů a z erdelů byl značně nervózní. Tuším, že to bylo jedno z jeho prvních posuzování našeho plemene. Později jsem ho viděli posuzovat foxteriéry, a to již přímo zářil :-)) Naše „Béčka“ se mu líbila, ale nějaká „ale“ se vždy našla:

Bengi – v konkurenci tří psů v mezitřídě V1, CAC, boj o res. CACIB byl zajímavý: nejprve byl Bengimu zadán, později se hledal res. CAC z třídy šampiónů, který jej nakonec získal. A důvod – Bengi se jevil panu Krcalovi až příliš samčí (denní běhání u kola je prostě znát)

Barbule – tato výstava byla Báry premiéra, nakonec se sešla s Bettkou v třídě otevřené, takže byla předvedena paničkou (obě to zvládly skvěle). Bára získala VD4, výtka: nezralost, žádné tělo, žádný hrudník, fenka potřebuje vyzrát.

Betty – stejně jako Bára v třídě otevřené, stejně jako Bára VD (3) a stejná výtka v souvislosti s dětským vzhledem.

Samozřejmě se mi VD známky zdály dosti tvrdé, dokonce jsem to konzultovala s panem rozhodčím. Ten znejistěl a pak to uzavřel poznámkou o zatočených ocasech. Což je téma palčivé, kontroverzní, rozdělující erdeláře a hlavně rozhodčí na dva tábory: tolerující cokoliv a akceptující pouze perfektně rovné ocasy. Jedna věc je jistá: „B“ vrh nadělil statné, sebevědomé samce a jemné, dlouho zrající fenky.

 

BengiBengivpravo Barbule, vlevo Betty

BettyBarbule

21.4.2009

Novinka:

Dnes se obzvlášť dmu pýchou: na stránkách svazového figuranta Pepy Kubce www.kubecobrany.borec.cz naleznete foto měsíce, na kterém je k vidění „létající“ Dottka v rámci výcvikového víkendu v Heřmanově Městci.

13.4.2009

Novinka:

Velikonoční pondělí částečně proběhlo ve znamení prvního neoficiálního závodu Kačky s Dotty v agility. Postavení obou děvčat bylo
nelehké: Kačka nejmladší účastník, Dotty nejstarší pes s nejmenším počtem natrénovaných hodin (někteří psi mají i desetinásobek trénínků). V prvním běhu se Dottka rozhodla, že odmítne skočit do dálky a byla z toho diskvalifikace. Druhý běh už byl bezproblémový a největší úspěch přinesl jumping (pouze skokové překážky). Na konci akce každý získal kopec pěkných odměn. První zkušenost s touto akcí byla přínosná: Kačka projevila dobré nervy a nadšení, Dottka srdce bojovníka i pohodáře zároveň. Jenom její ranní melancholické rozpoložení naznačovalo začínající bláznění hormonů - přece jenom očekáváme hárání...

 

7.4.2009

Novinka:

Dnes i Baruška (Barbule) vyrazila na RTG DKK. Měla jsem trochu obavy z časového skluzu (Béčkům je již 21 měsíců), ovšem pan MVDr. Ekr neoficiálně ohodnotil stav na 0/1. Super!!! Velká gratulace páníčkům Báry!!!

4. - 5.4.2009

Novinka:

Dotty a dětičky Bengi, Best a Butterfly se zúčastnili klubového výcvikového víkendu v Heřmanově Městci. Pobyt byl především zaměřený na obrany, ale na dvě stopy s Batynkou a Dotty rozhodně došlo :-)) Akce to byla příjemná, atmosféra pohodová, organizace Aničky Brettschneiderová klasicky dobře šlapající a obrovská třešnička na dortu v podobě velkého zájmu poradit, pomoci a se psy pracovat špičkového figuranta Pepy Kubce. Tuto akci vřele ostatním erdelářům doporučuji, je škoda doplňovat stavy jinými plemeny.

ButterflyButterflyButterfly

BengiBengiBengi

BestBestBest

DottyDottyDotty

30.3.2009

Novinka:

O víkendu vyrazili Big Elvis  a Bilberry na Slovensku do víru výstav. Jejich nadšení bylo částečně zkropeno horší známkou a dle fotek posuďte sami, zda spravedlivě. Obou výstav se zúčastnili další erdelové dovezení z ČR, též s VD výsledky. Na Slovensku je erdelů jako šafránu, je otázka, zda velmi přísnými posudky přilákají rozhodčí více nadšenců do výstavních kruhů.

 

Výsledky:

NV Nitra – rozhodčí p. Kubala

Big Elvis – VD

 

Klubová výstava Viničné – rozhodčí pí. Fridrichová

Big Elvis – V2, r. CAC

Bilberry – VD

 

pic 020 – Big Elvis na KlubV ViničnéBig Elvis na NV NitraBilberry na KlubV Viničné

29.3.2009

Novinka:

Dnes jsem obdržela fotky Batynky z únorového lavinového soustředění. Dýchá z nich milá atmosféra a silný vztah s páníčkem.

23.3.2009

Novinka:

Naše zlatá Dottka dnes slaví páté narozeniny. Jeví se mi to jako neuvěřitelné, nejen pro ten zblázněně rychlý čas, ale také při pohledu na stále trochu dětskou, rozpustilou Dottku, která se stává dospělou jenom v pozici matky. Tato role ji zanedlouho čeká. A já jí nejen k tomu přeji hodně zdraví a pohody.

21.3.2009

Novinka:

Dnes se konala výroční členská schůze České komory ATK. Kromě překvapení a novinek v podobě již nekandidující MUDr. Philippové a nového předsedy ing. Šilhavého, nebo „stabilních“ záležitostí – moje již třetí volební období ve funkci jednatelky, přišly také velké radosti v celoklubových soutěžích:

 

Dotty – 3. místo v kategorii Nejúspěšnější fena ve výkonu roku 2008

Butterfly – 4.-5. místo ve stejné kategorii

Bengi – 3. místo v kategorii Nejúspěšnější výstavní pes roku 2008

 

Velká gratulace dětičkám a samozřejmě jejich aktivním páníčkům!!!!

DottyButterflyBengi

17.3.2009

Novinka:

asi Vám (stejně jako mně) začíná vadit, že už několik novinek neprovází fotky… Ježíšek mi nadělil pěkné, nové „dělo“, které fotí úžasně. Jeho software je ovšem dosti zapeklitý, musí přijít náš PC-man, takže prosím o menší strpení. Pak se to všechno na Vás vyvalí :-)) Dnes tedy jenom informace o aktivitách Béček v nejbližší i vzdálenější době:

 

MVP České Budějovice – Bengi, Barbule, Betty

MVP Praha – Bengi, Betty

výcvik. víkend ATK – Bengi, Best, Butterfly

podzim. bonitace Praha – Bengi, Best, Barbule, Betty, Butterfly

2xMVP Slovensko – Big Elvis

 

Další výstavy a také zkoušky z výkonu jsou v plánu, konkrétnější termíny zatím nejsou známy.

9.3.2009

Novinka:

Přihlásila jsem se na naši první hodinu obedience k Šimoně Drábkové. Kačka k této milé a zkušené slečně-výcvikářce chodí s Dotty na agility. Když pak slečna Šimona otevřela kursy obedience, nebyl důvod váhat – zaprvé mě tato disciplína vždy velmi zajímala pro mé sympatie ke cvikům poslušnosti, zadruhé pro původ Dotty (pan chovatel Francois Graulus cvičí se svými psy obedienci a také vlastní obří cvičiště pro toto odvětví) a zatřetí (a především) je Šimona Drábková první (loňskou) mistryní republiky v obedienci. Později poreferuji o svých pocitech.

6.3.2009

Novinka:

Dnes mě potěšila zpráva paničky Barušky (Barbule), že se chystají slečnu uvést do psího světa – první výstavou, rentgenem kyčlí a podzimním svodem s bonitací. V Českých Budějovicích bude tedy k vidění Bengi, Betty a Barbule. V příštím týdnu dorazí na stříhání, budou fotky!

27.2.2009

Novinka:

Batynka již zúročila svou zimní přípravu: dnes složila svou další zkoušku, a to RH-E. Zkoušky má již celkem čtyři: ZZO, FPr1, FPr2, RH-E. Moje velká gratulace (a pýcha J) letí do Brna!!!!!!!

24.2.2009

Novinka:

Batynka je svým pánem i přes zimu pilně připravována k jarním zkouškám. V tomto týdnu trénují na horách "laviny". Věřím, že získám větší množství foto- a videodokumentace, zde pár fotek z tréninku ještě v nížinách
:-):

 

18.2.2009

Novinka:

S majiteli ženicha pro Dotty se již rozpoutala debata o krytí. Základní informace o něm si můžete přečíst níže, také v rubrice Štěňátka byl aktualizován text o vrhu C.

 

první dvě strany tohoto souboru se týkají ženicha (No Doubt of Malton)

 

 

11.2.2009

Novinka:

Syn Elvisek, žijící ve slovenských Nemčicích (a nutno podotknout, že žije životem šťastného, milovaného psa), se dal na loveckou dráhu. Začal regulérně docházet na hony a stal se právoplatným pomocníkem. Elvis projevuje po své mamince stopařské nadání, které se využívá k původním účelům šlechtění erdela. Na jaře možná Elo vyrazí na lovecké zkoušky. (Lovecky veden je též „americký“ Benjamin, jeho pán je s Benjiho prací velmi spokojen. I zde panuje nadšení z jeho „nosu“).

27.1.2009

Novinka:

Dnes jsem obdržela zprávu ing. Stahla ze slovenského Martina:
Berrynka má též RTG DKK 0/0!!! Je to první děvče z "B" vrhu s tímto výsledkem. Připomínám, že všichni chlapci jsou negativní a Butterfly s Betty mají 1/1.
V rámci rentgenování došlo k "teriérskému" naladění duší s paní doktorkou Cigánikovou, která chová kerry blue teriéry a drsnosrsté foxlíky. Při prohlížení PP Berrušky nadšeně konstatovala: "To je rodokmen, to je síla!"
:-)) A zároveň vyřkla obavu, že na Slovensku nebude pro Berry adekvátní ženich.
Na to je zatím času dost a moje pomoc je jistá :-)!


19.1.2009

Novinka:

Srdečně zdravím všechny návštěvníky tohoto webu a přeji ještě jednou hodně zdraví, radosti a pohody v tomto roce. Naše pejskařská činnost nijak neutichá ani v tomto mrazivém období, mnohdy děláme i činnosti méně standardní: např. lepení uší „bratrovi“ Bestíka, tj. 5-měsíčnímu velkému knírači pepř a sůl jménem Lex. Jsou to pane pěkné velké plachty, a i ty dokážou zlobit. Příští tuto akci již zdokumentuji a fotky zveřejním. Další méně častou akcí byl speciální výlet s ing. Hermanovským (páník Bengiho) do Mladé Boleslavi. Cíl byl jediný: prodejna společnosti D-Import (vše pro úpravu psů), kde probíhají do konce ledna 40% slevy! Obzvlášť při nákupu strojků, nůžek či stolů velmi zajímavá záležitost. Samozřejmě si můžete objednat i na dobírku, takže doporučuji: www.dimport.cz