10.12.2008

Novinka:

Obvykle zde sděluji různé zprávy, které se týkají našich psů, našich dětiček. Jelikož je teď trochu pejskařsky mrtvější období (i když nadále cvičíme, Kačka s Dotty skotačí agility, upravujeme pejsky, atd.), při svých pravidelných výletech po internetu v rámci Evropy sleduji, čím bych i vás potěšila, něco nového sdělila. Možná jste měli již příležitost navštívit např. světovou nebo evropskou výstavu, kde jste viděli desítky erdelů pohromadě. Ovšem co takhle desítky cvičících AT? U nás bohužel nikoliv, na německé klubové výcvikové akci ano: http://www.airedale-kft.de/Ergebnisdienst/KLSP/KLSP08/klsp08.html  Zde najdete krásné fotky plné zajímavých momentů, výkonů i emocí.

5.12.2008

Novinka:

Vydaly jsme se s Kačkou na návštěvu k Irině Klosové, abychom se řádně pomazlily se štěňátky, dříve než vyrazí do světa a také trochu okouknout, jak se J vrh povedl. Při výběru ženicha jsem totiž tradičně zafungovala jako poradce... Samotné fotky ukazují, že to jsou erdelata, jak mají být: veselá, zvědavá, hravá a také i velmi pěkná. Pokud nevíte o vhodném vánočním dárku, u Klosů čeká na páníčka poslední kluk jménem Japer:
je moc milý, rozumný, pohodový, velký a výstavně slibný.

 

27.11.2008

Novinka:

Dnes došly další fotky z pražské MVP od ing. Chudého, majitele Elviska – pánové žijí ve slovenským Nemčicích. Fotky jsou to výrazně povedenější, světelný problém haly se zde neprojevil. Takže zde je ještě jedno vzpomínání na dva týdny starou akci:

Big ElvisBig Elvis se svým pánem

Betty se mnouzleva Best, Betty, Big Elvis a Bengi – všichni se svými pány

15.11.2008

Novinka:

Na MVP Praha byla přihlášena opravdu reprezentativní skupinka béčkových Finta-Star: Bengi, Best, Big Elvis, Barbule a Betty. Bára (Barbule), resp. její páníček zcela propásli přípravu kožichu, a tak tato slečna nemohla nastoupit. A dále se odehrál festival emocí od získání třetího CAJCe pro Bengi (a tím uzavření titulu Český junioršampión), po naprosto nepochopitelné a nekompromisní VD pro Besta pro nekvalitní srst na zádech (někdy se domácí zásahy do kožichu nevyplácí, obzvláště strojkem…). Elvisek s Betynkou získali V2 bez titulu res. CAC…. Jelikož na této výstavě dosti padala VD, lze říci, že paní rozhodčí Zuzana Jandová silně přitvrdila. Zda vždy oprávněně, nechávám bez komentáře.

Big ElvisBestBetty

zleva Best, Betty, Big Elvis, Bengi

9.11.2008

Novinka:

Dottka byla opět „přezkušována“ ze svých stopařských vloh a paní rozhodčí Golhová rozhodla, že zkouška FPr2 byla úspěšně složena. První desítka zkoušek z výkonu byla završena J.

1.11.2008

Novinka:

Další úspěšný den, dnes ryze výcvikově, a to ve dvou generacích: dceruška Batynka (Butterfly) složila další zkoušku z výkonu – ZZO (zkouška základní ovladatelnosti). Je to už třetí zkouška v průběhu dvou týdnů a to je úžasný výkon! Už jsem upozorňovala jejího páníčka, aby se nezapomněl přihlásit do celoklubové soutěže o nejlepší fenu ve výkonu.  Dnes i naše Dottka vyrazila předvést své pracovní umění a výsledkem je splněná zkouška ZPS1 (zkouška psa stopaře prvního stupně). Takže dnes rovnou dvojitá radost a když je i teď sdělená, stala se čtverytou, čtyřnásobnou, ….?

29.10.2008

Novinka:

I Bestík obdržel super zprávu od MVDr. Ekra: RTG DKK 0/0. To je novinka jenom v uvozovkách, pan doktor již tento výsledek vyřkl při rentgenování, ale znáte to: Co je psáno, to je dáno. Chcete malé shrnutí? Kluci: Bengi 0/0, Best 0/0, Big Elvis 0/0, slečny: Butterfly 1/1 a u Betty ještě nevíme. Kluci Back a Benjamin jsou z různých důvodů "mimo hru" a u Bilberry (s Bárou?) předpokládám brzké rentgenování též.

28.10.2008

Novinka:

Každý strávil dnešní sváteční den po svém: my se vraceli ze čtyřdenního výletu do Říma (vřele doporučuji každému, kdo má v této oblasti rest :-)), Batynka vyrazila na další zkoušku a Bengi se mi svěřil se svou korespodencí od MVDr. Ekra. A co to všechno znamená? Batynka má složenou další stopařskou zkoušku FPr2, Bengi snový výsledek RTG DKK 0/0 a my jsme tudíž šťastní nejen kvůli tomu nádhernému výletu!

19.10.2008

Novinka:

Velmi zásadní den pro naše "Béčka": Baty (Butterfly) byla přihlášena na stopařskou zkoušku FPr1 a o 200 km déle (v Praze) plnila další děťátka podmínku chovnosti: svod dorostu. Konkrétně Bengi, Best a Betty, původně nahlášená Bára (Barbule) nedorazila (ztratila se i s pánem z povrchu zemského) a její osud mi začíná dělat vrásky.

Batynka nezklamala, ač děvče velmi mladé a nezkušené, složila svou první zkoušku na velmi dobře, konkrétně na 90 bodů (ze 100). Další zkoušky jsou v plánu a možná na ně dojde již v průběhu dalších dnů... Uvidíme.

Také posouzení exteriéru sourozenců dopadlo skvěle: karty pro svod dorostu byly zaškrtané samými přednostmi, každému pak byl nalezen jeden nedostatek: u Bengiho volnější hřbet (páník-cyklista již pilně s pesanem trénuje), Bestík s Bettynkou mají zatočené nekupírované ocásky (v dnešní Evropě velmi běžná záležitost, při české izolaci a poměrně krátkém kupírování ještě spíše méně častý jev - jisté je (dle mého názoru), že nejkrásnější ocásek je nekupírovaný, od přírody decetně dlouhý a zcela rovný, to beze sporu...).

Tuto neděli tedy považuji za velmi vydařenou a všem páníkům ze srdce gratuluji!!!

3. zleva Best, 4. zleva Betty

vlevo Bengi

18.10.2008

Novinka:

Batynka vyrazila na národní výstavu do Brna. Paní rozhodčí z Polska pravděpodobně získala posuzování AT jenom omylem, protože základem jejího kruhu bylo několik desítek jorkšírů. Tomu odpovídalo její hodnocení. Budu stručná: u erdelů si vystačila od začátku do konce se známkou velmi dobrá, čímž mírně naznačila svou neznalost plemene a s chutí se mohla pustit do sladkých jorků....

11.10.2008

Dnes dorazila Jobovic rodinka v téměř kompletním složení: rodiče Pavel a Jindřiška, děti Jolanka (4 a 1/2 roku) a Martínek (17 měsíců), špicí babička Cindy a "moje" Batynka. Chyběl nejstarší syn Richard. Program byl jednoduchý: kávička s dezertem, povídání, předvýstavní úprava Butterfly a procházka v lese. Batynku čeká v sobotu vystavení se na národní výstavě v Brně a v neděli stopařská zkouška FPr1. Jsem z takto pojatého víkendu napjatá už teď! Batynko, uspěj!!! (Přiště Vám ukáži, jaký úžasný dárek mi Pavel přivezl - to víte: import from USA! :-))

10.10.2008

Novinka:

Kačce se splnil její dlouhodobý sen! Vyrazila s Dotty poprvé na agility. Dnešním tématem byly tunely (pevný a látkový), skoková překážka a jejich kombinace. Pro obě děvčata to nebyl žádný problém, jenom Dottka byla mírně překvapená z výměny paničky, z nového stylu tréninku. Přece jenom je agility oproti sportovnímu výcviku více o rychlosti, nadšení (někdy až bláznění), celkově je více free. Musíme z Dotty tu umravněnost a přesnost dostat :-)) Ještěže cvičí s každou paničkou něco jiného, snad nebude mít v hlavě chaos :-))

9.10.2008

Novinka:

Další pán vyrazil "na holení" k panu MVDr. Ekrovi: Bengi.
Nebudu se rozepisovat o klasických názorech pana doktora, důležité je, že byť ještě nebyl přesně rozhodnut o výsledku, řekl, že do jedniček to jistě bude. O konkrétních oficiálních výsledcích "Béček" Vás budu později informovat. Teď už jenom zbývá zrentgenovat Barušku a také nevím, zda se nitranská Berrynka chystá na obhlídku kyčli.

8.10.2008

Novinka:

Moje rozladění nad českými rentgeny se dnes (dočasně?) rozplynulo jako mráčky po obloze: Bestík po poledni absolvoval RTG přímo u MVDr. Ekra, který pochválil neerdelovsky kulaté a pěkné kyčle a zapsal si do poznámky pro své pozdější vyhodnocení 0/0!!!!!!! Moje radost při telefonátu s paničkou Bestíka nebrala konce a už teď vím, že večer Janouškovým a Bestíkovi připiji na zdraví a šťastnou budoucnost! :-)) 

6.10.2008

Novinka:

Dnes nás navštivila Betty pro zkrášlení kožichu na svod, minulý týden přijel za stejným účelem Back. Jsou to moje zlatíčka, chovali se vzorně a odjeli jako krasavci :-)) Také se chci pochlubit "slovenským" Elviskem, který nejen navštěvuje výstavy a cvičák (klasický všestranný výcvik), ale také jezdí do Bratislavy trénovat coursing. Důkazem je např. www.coursing.sk - fotogalerie - trénink 27. 9. 2008. Elviska čekají ještě dva běhy a získá licenci. Heč :-))) !

2.10.2008

Novinka:

Šťastný páník Elviska mi telefonoval zprávu o výsledku RTG DKK: pan doktor (z Topol´čan?) shledal kyčle Big Elvise jako krásně utvářené a zdravé a vyhodnotil 0/0. Úžasně mi tato situace připomněla rentgen Baty (Butterfly) u MVDr. Ekra. Ten byl stejně nadšen a zadal 1/1. Není to zvláštní?

Elvisku, pane inženýre Chudý, moc gratuluji, užijte si chovnost (tedy především Elvis :-))))

28.9.2008

Novinka:

Bengi pokračuje ve svém vítězném tažení: na MVP v Českých Budějovicích získal na své druhé výstavě druhý CAJC a k tomu BOB! Moje radost je nekonečná a držím palce Bengimu (i sobě), aby toto byl krásný start slibné (nejen výstavní) kariéry. Hermanovští díky za Vaše nadšení a chuť!

26.9.2008

Novinka:

Baty (Butterfly) vyrazila na dosti nepopulární výlet do Hradce Králové: přimo k našemu posuzovateli RTG DKK MVDr. Ekrovi. Výsledek 1/1 (chcete-li správně B/B) sice bude pouštět Batynku do chovu, nicméně kombinace pochvaly zdravých, krásně utvářených kyčlí od pana doktora s již tradičním dovětkem, že u erdela nuly v podstatě nelze mít, tak tedy 1/1... Začínám si myslet, že pan doktor Ekr začíná být na AT vysazený, obezřetný, zaujatý.....? Ostatně naprostá převaha erdelů má za posledních pár měsíců právě tento výsledek...

20.9.2008

Novinka:

Dnešní den byl malým erdelím svátkem. Konala se klubová výstava v Mladé Boleslavi. Je to výstava velmi milá, komorní, plná většiny teriérských plemen, což já mám moc ráda. Bohužel mé nadšení sdílí málo erdelářů, a tak byla tradičně málo obsazená - přihlášených dvanáct erdelů na vrcholné klubové akci je smutně málo. Co bylo velmi příjemné, byla první prezentace Bengiho na výstavě. Bengi vyrostl do nádherného, statného samce a paní rozhodčí si to zřejmě myslela též: výborný 1, CAJC! Bengi vyrazí příští týden do ČB na mezinárodní výstavu, kde ho upraví a předvede Dora Geblerová. Za její pomoc v tomto případě mé absence je velmi děkuji.

18.9.2008

Novinka:

Podzimní pejskařská sezóna začala a naše "B" děti mají též napilno: všichni právě v těchto dnech řeší retngeny kyčlí (nervy drásající moment), Bengi vyrazí v sobotu na klubovou výstavu (zprávy a fotky samozřejmě budou) a týden na to na budějovickou MVP, v půli října zkrášlí Baty brněnskou výstavu a Bára, Betty, Bengi a Best vyrazí na pražský svod dorostu. Největším skvostem bude pražská mezinárodní výstava v listopadu, na ni jsou přihlášeni: Bára, Betty, Bengi, Best a Big Elvis!!! Co dodat? Podzim je pro béčka období plným výzev a očekávání :-)) Držme jim palce!

31.8.2008

Novinka:

Zdravím všechny věrné erdeláře (a nejen je) a věřím, že žádné deprese z konce prázdnin a tradičního startu práce a školy se nekonají. Dottky znovufungování po létě ovlivnilo nečekané hárání. Tedy nečekané: příroda zařídila Dottce návrat do "předvrhového harmonogramu" a nám zamotala značně hlavu - krýt či nekrýt? Pro převládající "proti" vůči "pro" (nový dům s mnoha připravenými pracemi, dosti nepopulární listopadový termín vrhu a odběr v lednu, nulové využití zahrady, atd. atd.) padlo jasné rozhodnutí nekrýt, a tak další vrh by měl proběhnout ve stejný čas jako vrh B, jenom s dvouletým rozdílem.

9.8.2008

Novinka:

Vyrazili jsme do Let u Dobřichovic (Praha-západ) podpořit kamarádku Aničku Brettschneiderovou na závod CACIT Lety dle IPO3. Výlet to byl milý: zavítali jsme do lokality mě velmi blízké, potkala jsem mnoho známých a kamarádů (některé po 20 letech!) a viděli jsme pěkné výkony. Zde pár fotek z poslušnosti Aničky a Báry:

19. - 26.7.2008

Novinka:

Batynka se zúčastnila výcvikového tábora brněnských záchranářů, kde nejen tradičně trénovala stopy, ale také obranu a plošné vyhledávání v lese. Tentokrát budu méně psát a o programu tábora nechám promluvit následující fotky :-))   (fotka a´la "tři grácie" je zásadní - zde vidíte nejlepší kamarádky a věrné parťačky při výcviku Batynky):

19.7.2008

Novinka:

Naši dovolenou v Rakousku jsme odstartovali návštěvou MVP v Oberwartu. Dotty byla přihlášena do třídy pracovní a už svým vstupem na výstaviště dala jasně najevo, že na výstavu kašle. Celou dobu se "naše zlatíčko" tvářilo otráveně a znuděně. I časté procházky s mladou paničkou Kačkou nezměnily její naladění... V kruhu projevoval místní rozhodčí dr. Schimpf maximální trpělivost a čekal na ochotu Dottky ukázat uši. Ovšem ta nepřišla... Pan doktor byl zklamaný, Dotty se mu líbila. Výsledkem je excelentní posudek a tolik nepopulární výborná 1 bez titulu. Byla to velká škoda, ale také poznání: vzhledem k věku Dottysky a její nechuti k výstavám se nejspíše uzavírá její výstavní kariéra. Nevadí, na podzim startují svou výstavní etapu Best, Bengi a Betty a pokračují Butterfly s Elviskem. A Dottce ještě zbývá několik zkoušek... Je co dělat!

17.7.2008

Novinka:

V průběhu posledních dnů přišly nové fotky "amerického" Benjamina. Vypadá opravdu pěkně a mile a musím dodat komentář: kožich je čerstvě po první!!! úpravě a uši nebyly lepeny! A ten sladký pohled mu zůstal - ach jo, byl to náš miláček...

12.7.2008

Novinka:

Už Vás všechny zase zdravím po návratu z tábora. Byl to týden plný radostí: celý pobyt zde strávili Betty, Best a Bengi a minulou neděli nás navštívila i Butterfly. Byla jsem nadšená, čtyři dětičky z šesti v ČR žijících, to je bomba! Kluci dokázali, že v nich dřímá pracovní talent a Bettynka potřebuje dohnat bratry více zkušenostmi a zážitky - život uprostřed lesů a v dětské společnosti z ní udělal mírnou a nejistou slečnu.

Závěrečný závod přinesl další jásání: naše Dotty obsadila v nejvyšší kategorii ZVV1 1. místo s bodovým ohodnocením 91-99-84.

4.7.2008

Novinka:

Všechny Vás srdečně zdravím z mého nového bydliště a těším se na setkání s mnohými z Vás na zítra startujícím erdelím výcvikovém táboře! Zároveň moc děkuji páníkovi Elviska ing. Chudému a paní Miksádové za poskytnutí fotografií z brněnské výstavy. Díky těmto dobrým duším můžeme vidět Batynku při její výstavní premiéře a na klubovém webu www.airedale-terrier.cz najdete v nejbližších dnech výsledky a fotky z této výstavy.

28.6.2008

Novinka:

Víkendovou přípravu na stěhování a stěhování samotné jsme si zpříjemnili brzkým ranním výletem za Batynkou a jejím pánem na brněnské výstaviště. Zde probíhala MVP a Butterfly měla zažít svou výstavní premiéru. Nadšení mladé slečny z akce samotné bylo nulové, alespoň její krásu a kožich se nám podařilo probudit :-)). Výsledkem byla známka výborná druhá a relativní spokojenost, byť myslím, že Batynka má na více. Věřte, nebo nevěřte - fotopřístroje pana majitele i paní chovatelky zůstaly zapomenuty doma, fotodokumentace z takto zásadní akce tedy není...

20.6.2008

Novinka:

S páníčky amerického Benjamina byl obnoven kontakt, a tak se téměř denně dozvídám něco nového. Benjamin po své super akci se želvou (viz sekce Štěňátka-vrh B-Benjamin) opět potěšil své pány: jeho páník zastřelil na pozemku zajíce a nemohl ho najít. Paní tedy přivedla psy na vodítku a oba dostali šanci se předvést (byl to zároveň takový malý test). Fousek nenašel a Benjamin neomylně ANO! Tím se zrodil nový plán a úmysl: Benjamina čeká pečlivý, barvářský výcvik a bude dohledávat zvěř! (Jenom na okraj: Něčím podobným prochází slovenský Elvisek - více prozradím jindy...)

19.6.2008

Změny u štěňat vrhu B provedeny

podívejte se do sekce Štěňátka - vrh B

17.6.2008

Novinka:

naše "B" dětičky mají dnes narozeniny, jsou přesně jeden rok staří (mladí)!!!! Milá Baruško, Batynko, Berrynko a Bettynko, milý Backu, Bengi, Benjaminku, Bestíku a Elvisku, přeji Vám krásný život v lidské společnosti plný šťastných her, dobrého papání a lásky páníčků. (A zrovna svým páníkům vyřiďte, že je moc prosím o zaslání nějakého povídání a nových fotek, abych mohla k narozeninkám zaktualizovat Vaše osobní okénka na těchto stránkách).

14.6.2008

Novinka:

Dnes jsme strávili velice příjemný den s Batynkou a jejím páníkem: nejdříve proběhla předvýstavní úprava na MVP Brno, pak jsme vyrazili na oběd, prohlédli náš nový domeček a nakonec erdelí děvčata Dotty, Butterfly a Coleen lítala v lese. Batynka též trénovala výstavní předvedení a z něj je zde pár fotek:

31.5. + 1.6.2008

Novinka:

Celá naše rodina se zúčastnila Memoriálu Dory Geblerové. Dottka startovala ve dvou kategoriích: FPr1 a ZVV1. Stopařskou část značně ovlivnil náš současný stav tréninku: vypracováváme dlouhé, cizí a minimálně hodinu staré stopy. Dotty proto měla na prvním úseku evidentní pocit, že nic lehčího nemohla dostat a dělala si erdelí legrácky. Po chvilce pochopila, že je právě ta situace, kdy na ní nehouknu a přiváděla mě k stavům lehkého infarktu. Na prvním lomu došlo k procitnutí, a pak již se svou pečlivostí a zájmem stopu došla. Výsledkem bylo 87 bodů a 3. místo v této kategorii.

Také v sekci ZVV1 mi nebylo lehko - při poslušnosti Dottka předvedla svou standardní práci: vše s radostí a nadšením splněné, jenom při metrovce bylo třeba opakovat povel (co kdyby zrovna teď nestačil jenom jeden směr...) a při štěkání ze sebe vydala haf, haf a s otazníkem na čele čekala, jestli mi nestačí jenom dvakrát štěknout. Po mém zamračení se a stále zvednutém ukazováku ještě tři přidala. Paní rozhodčí ocenila naši poslušnost 96 body a řekla, že to bylo super. Při obraně se Dotty rozhodla, že je třeba si tuto adrenalinovou disciplínu užít po svém a začarovala s revíry, prohlídkou a výslechem, tedy cviky, kde se dobře sbírají body. Kousací část pak pojala bojovně a velmi slušně. Paní rozhodčí udiveně kroutila hlavou nad její rozlítaností, uštěkaností a nedisciplínou (prostě pravý opak poslušnosti). Já zkonstatovala, že se mi pes (snad horkem) zbláznil a s povzdychnutím přijala férových 72 bodů. Sečteno, podtrženo 168 bodů a celkově druhé místo. Moje hořkost se lehce ztratila při přebírání nádherných pohárů a pytlů krmiva Purina ProPlan. Závod bych shrnula takto: bezvadná parta lidí, rodinné souznění, horké počasí, super figurant (p. Valentýn), skvělá rozhodčí (pí. Huclová), napínavý průběh a krásný závěr. A také nové poznání: Dotty konečně dospěla (4 roky jsou pro erdela jistým startem dospělého přístupu :-))), umí podávat seriózní výkony, ale zároveň při mé měkkosti či nemožnosti mého zásahu okamžitě vymýšlí hlouposti a legrácky (tedy jak pro koho). To je nové, předtím při její fenčí povaze nešlo přitlačit, nyní to bude třeba :-))).

30.5.2008

Novinka:

Práce člověka nejen šlechtí, ale i značně časové ovlivňuje. Náš rodinně - kynologický víkend na MVP v Salzburgu a následný přesun na Memoriál Dory Geblerové v Žirovnici měl mít podobu příjemného výletu. Bohužel poslední květnový pracovní den se změnil pro mého manžele v den hektický ve znamení měsíční uzávěrky s následným příchodem před půlnocí. Místo noclehu v Salzburgu nás měla čekat kratičká noc doma s odjezdem ve čtyři hodiny ráno. S ohledem i na následující program jsem rakouskou výstavu vyškrtla z našeho "tanečního pořádku". Další plánovanou výstavní štací bude tedy červencový Oberwart.

25.5.2008

Novinka:

Servis CHS Finta-Star majitelům našich štěňat nezná mezí: z našich dětí děláme i mediální hvězdy. Nevěříte? Červnové číslo časopisu Pes přítel člověka a konkrétně strana č. 19 je důkaz! A teď vážně - začátek této zprávy berte s nadsázkou a časopis si kupte. Uvidíte slečnu Baty (Butterfly) ing. Joba na obraně a tři bratry jménem Bengi ing. Hermanovského, Best pí. Janouškové a Back p. Růžičky na sourozeneckém fotu.

23.5.2008

Novinka:

Vím, že novinky prosté fotek jsou nudné a fádní. Dnes tedy aktuální fotky Elviska a také Backa, který dnes za asistence mých trimovacích nožů a nůžek "vyběhl  z kožichu".

BackBackBig Elvis

Big ElvisBig ElvisBig Elvis

22.5.2008

Novinka:

zpracovávám výsledky slovenských výstav od ing. Chudého pro klubový web (www.airedale-terrier.cz) a u toho si přemýšlím, nebo spíš se trochu vztekám: každé zkouškové období (jaro, podzim) nastupujeme s Dotty na "nějakou" zkoušku. Letošní jaro je dosti ovlivněné stavbou našeho domu a také mou nedávnou operací, nicméně přípravy ke zkouškám rozhodně probíhají... A v čem je problém? Věřte nebo ne, ale nedaří se mi ke zkouškám přihlásit. Zkoušky NZŘ u nás na cvičišti probíhají příští víkend, kdy nás čeká rakouská výstava a Memoriál DG v Žirovnici. Následné zkoušky dle SchH byly pro nezájem zrušeny a další v dojezdově rozumné vzdálenosti (rozumějte do 40 km) jsou plné nebo nepřijímají pouze stopaře... Prostě letošní jaro asi žádná zkouška nebude... Těš se, milý podzime!

19.5.2008

Novinka:

Jsem plná eufórie: díky zlaté Aničce Brettschneiderové z ATK jsme začaly chodit na obrany ke svaz. figurantovi J. Kubcovi (www.kubecobrany.borec.cz). Dotty nadšená, erdelí ksichtík plný úsměvů, pokrok od prvního kola ke druhému neuvěřitelný. Závazek zní: každé pondělí navečer odjezd směr KK Praha - Jižní Město a makat, makat, makat :-)

18.5.2008

Novinka:

Tento víkend byl velmi úspěšný pro Elviska (Big Elvis ing. Juraje Chudého): po oba dva dny se zúčastnil bratislavské MVP, kde získal 2xCAJC. A tak přidáme-li ještě jeden z výstavy v Banské Bystrici, již víte, že Elvis se stal Slovenským junioršampiónem!!! Jeho milému páníčkovi patří můj tradiční dík za aktivní přístup a nadšení. Také Batynka (Butterfly ing. Pavla Joba) ukázala světu svou krásu: pro hárání se sice nemohla zúčastnit sobotní klubové výstavy, ale v neděli již vyrazila na (háravkám přístupný) svod dorostu. Zde byly na těle Batynky nalezeny samé klady, jenom formát těla se jevil delší - což ovšem při dámské indispozici v zadních partiích takto vyznívá... :-)) Batynka tedy postoupila o jeden krůček ke splnění chovnosti (ještě zbývá výstava, RTG DKK a bonitace). Baty čeká na konci června MVP v Brně, tedy další postup k vrcholu. O ověnčení cesty nepovinnými zkouškami z výkonu u Batynky rozhodně nepochybuji :-)))

10.5.2008

Novinka:

Dnes slaví 9. narozeniny naše Colinka. Byť je to věk lehce seniorský, její kondice a zdravotní stav odpovídají stavu dospělého psa v nejlepších letech. K narozeninám jsou nachystány různé dobroty, protože (s prominutím) žraní je největší hobby našeho Kolouška. Takže milá oslavenkyně, přejeme Ti do dalších let hodně zdraví a duševní svěžesti!!!

4.5.2008

Novinka:

Dnešním dnem jsem odstartovala svou 5-denní hospitalizaci. Vcelku tedy nemilý den rozsvítily zprávy ze Slovenska: na MVP v Bánské Bystrici v třídách mladých bojovali Big Elvis a Bilberry. Slečna Berrynka získala V3 a jinoch Elvisek V1 a CAJC! Berry si odbyla svou výstavní premiéru, stejně jako její pán a nyní již oba ví, jak ještě své šance zúročit na dalších výstavách, které se blíží. Milí páníčci, moc děkuji za Vaše nadšení a reprezentaci Finta-Star :-))!!!

Bilberry Finta-StarBilberry Finta-Star

Big Elvis Finta-StarBig Elvis Finta-Star

29.4.2008

Novinka:

Co je nového? Jak se říká: pořád se něco děje. Dottka se pilně připravuje na zkoušky, dále udržujeme kožich pro MVP v Salzburgu 31. 5. 2008 (z této výstavy pak plynule přijíždíme do Žirovnice na Memoriál Dory Geblerové). Také jsem si opět začala zaměstnávat hlavu výběrem ženicha, i když čas krytí je ještě na hony vzdálen - na konci tohoto roku.... Ale téma je to pro mě magické a žhavé favority mám :-)) "Slovenské" děti Berry a Elvis vyrážejí o tomto víkendu na národní výstavu do Bánské Bystrice (dále spolu budou na MVP v Nitře, Elvisek ještě má ve svém "výstavním pořádku" výstavu v Senci a dvojitou v Bratislavě - to vše v průběhu cca pěti týdnů!!!). Batynku čeká v půli května speciální výstava ATK ve Zbraslavi u Brna, kam ji přijedeme celá rodina podpořit, upravit a vystavit (to už jenom já :-)). Pro mě privátně je květen ve znamení hospitalizace na začátku měsíce a stěhování na jeho konci. Co dodat? Ke všem těm akcím nám všem držím palce!!!

19. - 20.4.2008

Novinka:

Erdelí výcvikový víkend v Heřmanově Městci! Akce, která se v době v době přihlášení (začátkem února), zdála tak vzdálená, je tu! Účast byla pěkná, bohužel omezená ubytovací kapacitou. Slečna Butterfly a hoši Back, Bengi a Best dorazili se svými páníky a všichni předvedli svou chuť do práce. Sobota byla ryze ve znamení obran, dvě kola práce znamenala pro B-děti úžasný vývoj a poznání. Batynka s Bestem viděli figuranta už před táborem "z rychlíku", ovšem hoši Back a Bengi byli zcela "nepolíbení". Bylo nádherné sledovat jejich prvotní údiv nad pobíhajícím figurantem s kůží v ruce a finální "omdlévání" pro stejného pobíhajícího blázna s řidítky v ruce. Nový smysl života nalezen :-))!!! Při poslušnosti se u chlapců bohužel projevil vliv přístupu instruktorů na cvičištích v běžných dětských kursech. Bylo smutné se dívat na utavené, otravené 10-měsíční juniory, kteří tiše nad poslušností zvraceli. Dýchl na mě Svazarm. A tak bylo třeba ukázat nový směr, vzbudit ve psech chuť a radost z práce. Baty, která je zcela pod vedením svého pána, ukázala, že i poslušnost je radost a erdelí ksichtík se jí stále jenom usmíval. A stopičky: chlapce Backa a Bengiho jsem měla na starosti při ranních stopách, vím tedy přesně, jak jejich "práce" probíhala. I Bestíka, který pár stop už za sebou měl, jsem viděla "čuchat". A musím řict, že na byl pohled na všechny tři velmi příjemný - geny se nezatoulaly. Bratři sledovali stopu velmi pečlivě, dychtivě a v poklidném tempu s občas velmi velmi hlasitým projevem čumáčku. Batynka je kapitola sama pro sebe, protože je to děvče stopařsky vedené: vystřihla dlouhou, několikrát lomenou stopu a s x předměty tak, že se páníček spokojeně usmíval ještě v poledne :-)). Co dodat? Z víkendu jsme všichni odjížděli velmi spokojeni, mnozí poznali svého psa v novém úhlu a vytvářeli pro sebe a psíka nové cíle a směry. Jenom věřím, že nadšení a odhodlání příjezdem domů do všední reality nevyprchalo. Letní výcvikový tábor ATK v Žirovnici je tak další šancí opět najít inspiraci a chuť opravdu vrhnout se na práci s erdelem.

BackZleva Bengi, Best, BackBestBengi

Butterfly na obraněDotty na obraněButterfly na obraněDotty na obraně

Bengi a Back na obraněBest na obraněBack - poslušnost

15.4.2008

Novinka:

Na dnešní návštěvě Bettynky (od Rozvadova) jsem se moc těšila. Děvče jsem viděla naposledy v říjnu při lepení uší, pravda, její panička mi často telefonuje, za což jsem velmi vděčná. Bettynka žije převážně venku mimo dům, takže její kožich čekal svou první úpravu! Na první pohled jsem se samozřejmě vyděsila z dlouhé srsti a trochu méně elegantní podoby fenky... Ovšem na stole jsem viděla, že panička pečlivě srst pročesává, takže šlo o kožich dlouhý, ale řídký. Po jednoduchém vytrimování se objevila čerstvá více než centimetrová srst. Krásná, tvrdá, černá, tříslo oranžové, husté, tvrdé. Zkrátka po třech hodinách práce stála na stole krásná, štíhlounká princezna s perfektním hřbetem, dlouhou hlavou a už po úpravě výborně neseným uchem. V tlamě zuby všechny s nůžkovým skusem. I povahově je Bettka super: první úpravu zvládla s neuvěřitelným nadhledem a pochopením, byla vstřícná a pohodová. Její páník (myslivec) chválit její výborný nos, který projevuje na procházkách a k tomu s nulovým loveckým pudem. Už se těšíme s paničkou na letní výcvikový tábor ATK, kde Bettynku otestujeme na stopičkách. Co dodat: jsem happy :-)))!!!!!!!

14.4.2008

Novinka:

K nakousnutému tématu výcvikový víkend ATK v Heřman. Městci: tento víkend se koná klubová výcviková akce pod vedením naší výcvikářky Aničky Brettschneiderové a za přítomnosti figuranta Josefa Kubce. Ubytovací kapacita je v HM silně omezená, a tak účast Dottky a jejich 4 dětí (chlapci Back, Bengi a Best a děvče Butterfly) udělá z této akce poněkud "Finta-Star víkend" :-))). Z takto hojného počtu našich erdelat mám velkou radost, protože z šestí v ČR žijících dětí je to slušné procento - a to původně měl přijet i Elvisek ze Slovenska!!!

Všechna děťátka zde odstartují svůj nácvik obrany, takže přijedou zcela nezkažení, syroví. Bude zajímavé sledovat jejich nadání. Někteří mají i obdobné stopařské zkušenosti, věřím, že skluz bude lehce řešitelný.

Fotky budou!

 

11.4.2008

Novinka:

Dnes dorazil na úpravu kožichu synáček Bengi. Bohužel byla srst méně zralá, a tak jsme se oba poněkud trápili. O Bengim lze jednoznačně říci, že je velmi nadějným erdelátkem, je to vážně pěkný kus samce :-)) Výstava jej letos jistě nemine a výcvik také ne: po ukončení štěněcího kursu čeká Bengiho regulérní členství a s tím spojený výcvik "na vážno". Startem se stane výcvikový víkend ATK v Heřman. Městci již za týden, ale o tom více v následujících dnech.

10.4.2008

Novinka:

Slečna Berry z Martina má něco, co další "B" dětičky nemají:
SVÉ WEBOVÉ STRÁNKY!!! Ihned se prosím podívejte na www.berry.wbl.sk !!!
Ještě vzkaz páníkovi Berrynky: jste super, díky moc - a to nejen za propagaci samotné Berrynky, ale plemene jako takového, které je na Slovensku rozšířené ještě méně než v Čechách a na Moravě :-))

31.3.2008

Novinka:

Dnes ráno na mě čekaly v e-mailu nové fotky Elviska. Zde můžete vidět, jak mu to slušelo během výstavního víkendu - viz zprávy ze včerejška a soboty.

30.3.2008

Novinka:

I dnešek byl v duchu erdelím: Elvisek již druhý den bojoval na poli výstavním (klubová výstava teriérů v Bratislavě) a byť si poranil nožku, podařilo se mu zabodovat: V1, vítěz třídy mladých, CAJC. Paráda!!! Moc moc gratuluji a věřím, že další úspěchy Elva neminou.

Brněnská Butterfly dnes konečně dorazila na úpravu kožichu (také plánováno na výstavu). Byla to návštěva radostná, milá a na jejím konci odjížděla opět krásná Batynka domů se spokojeným páníčkem. Jeho spokojenost byla podtržena krásně vypracovanou stopou, kterou ještě stihla Baty "vystřihnout" během procházky v Divoké Šárce. Více fota :-))

29.3.2008

Novinka:

Dnešní den byl dosti o psech: proběhla členská schůze České komory ATK, o pár stovek kilometrů dál se náš junior (Big) Elvis předváděl ve třídě mladých na národní výstavě v Nitře a odpoledne proběhlo naše tradiční "čuchací okénko" s Dotty.

Elviska čeká zítra předvedení se na bratislavské teriérské výstavě, kde by jeho páník rád vylepšil dnešní skóre: V1 bez titulu. Pan rozhodčí Seman vytkl Elviskovi, že ještě není hotový. Z vlastní zkušenosti toto znám a upřímně to nechápu: v třídě mladých (k tomu u vystavovaného psa ve věku hraničních 9 měsíců) musí rozhodčí očekávat od pohledu mladá, nehotová a skotačivá zvířata. V opačném případě by to bylo chyba. Protože z mírného, tělesně zralého juniora (nejspíše) vyroste tupý, lymfatický kus.

....A zítra přijede na úpravu Baty (Butterfly), těšíme se.....

23.3.2008

Novinka:

Naší milované, sladké Dotty jsou dnes 4 roky!!! Své narozeniny oslavila oblíbenou činností (stopování) a večer dobrůtkou a dárky. Jelikož jsou velikonoce, Dottce byl upečen mazanec a dárečky tvořily hračky a psí mňamky (viz fotky). Milá Dotty, buď stále naší zdravou, veselou a úžasnou společnicí!

22.3.2008

Novinka:

Dnešní den měl být v erdelím duchu: dopoledne mezinárodní výstava v pražských Letňanech a odpoledne úprava srsti dcerušky Baty. Dopolední program se naplnil, odpolední bohužel nikoliv. Kombinace různých komplikací odsunula příjezd Baty na příští neděli. O to více se na dcerušku těšíme :-)) Výstava byla velmi příjemná, nesla se v přátelském duchu, o který se postarala nejen "erdelí společnost", ale také pozitivní a usměvavý přístup irského rozhodčího Philipa O´Briena.  Konkrétní výsledky si můžete v nejbližších dnech přečíst na erdelím klubovém webu (www.airedale-terrier.cz). Jenom pro základní informaci: CACIB, BOB a později také BIG FCI III - Dwight Dwane Adia Avi a CACIB ve fenách Honey-Bee Dobrá trefa. Po skončení posuzování došlo k historicky prvnímu společnému společenskému setkání přítomných erdelářů (všech vystavujících i diváků) vč. výborného pohoštění (kávička, domácí dezert, sladké, slané, ...). Povedená akce :-))) !!!

20.3.2008

Novinka:

Milí erdeláři (nejen především páníčci "B-mimin"), těším se setkání na mezinárodní výstavě v Praze-Letňanech. Posuzování startuje v 9 hodin a čeká nás jistě zajímavý rozhodčí z Irska. Na výstaviště "si přivezu" zlatíčko, kamarádku Haničku Čtyrokou, milého Pavla Joba, páníka Baty (Butterfly) a samozřejmě dceru Kačku, nadějnou to a zapálenou erdelářku. Žádné naše dítko se nebude vystavovat, ale Pavel přijíždí do Prahy s Baty (mimo jiné) kvůli úpravě na klubovou výstavu ve Zbraslavi u Brna v půli května. Baty bude tedy první reprezentantkou v ČR na výstavě. Prvenství samozřejmě patří Elviskovi ze Slovenska, kterého nyní čekají na konci března další dvě výstavy - MVP v Nitře a teriérská speciálka v Bratislavě. Na viděnou v Letňanech!!! Neváhejte a zpestřete si jinak asi nepřivětivé Velikonoce (nebo podle sněhu Vánoce???).

17.3.2008

Novinka:

Milé slečny Báro, Baty, Berrynko a Betty, milí jinoši Backu, Bengi, Benjamine, Bestíku a Elvisku! Přeji Vám k pubertálním 9 měsícům Vašeho života hodně zdraví a lásky Vašich páníků! Více nemusím psát, protože když vás páníčci milují, dají vám dostatek pohybu, práce, vzdělání, papání a vodičky, kopec hlazení, mazlení a možná i nějakou pusinku :-)) 

4.3.2008

Novinka:

Možná jste dospěli k závěru, že Vám ke štěstí přece jenom chybí štěně. Má-li to být erdelí chlapeček, podívejte se na www.agayaga.com. V této východočeské chov. stanici je ještě několik hošíků k zadání a zároveň již k brzkému odběru. Chcete-li také potěšit rodinku přitulným, skotačivým, malým psíkem, pak zvolte www.adiaavi.cz a koukněte na pudlí holčičku Rosalii, je též ihned k mání. Stačí zajet do Ostravy.

3.3.2008

Novinka:

Srdečně Vás všechny zdravím po návratu z Korutan, kde si i Dotty užila: běhání a skotačení v alpské přírodě (na kopcích zima, v údolí pravé jaro), tentokrát se svým erdelím kamarádem Dashem, odpolední rodinné výlety a výcvikový odpočinek. Teď bude pokračovat mírná okurková (kynologická) sezóna, ovšem za chvíli se naplno rozjede výstavní a zkouškové období, tentokrát i v roli garde pro naše "B" děti.

16. + 17.2.2008

Novinka:

Další víkend plný slunce, které přímo vybízí činorodosti. Každý dle svých sil, chuti a nadšení. Nejvzornější je malá Baty: odjela s brněnskými záchranáři do Beskyd prověřit své vlohy pro lavínářský výcvik. Asi to bude prima rodinná dovolená s perfektní náplní i pro psa. Paráda! I my z nížin nelelkujeme: Dotty intenzivně rozjela přípravu na zkoušky, a tak se kladečům cizích stop (v tuto chvíli manžel s dcerou) práší od podrážek.

15.2.2008

Novinka:

Minulý pátek jsem si zpestřila punkcí kolena, a tak další synáček Back musel dorazit až nyní. Když jsem jej uviděla, pochopila jsem, že i ten 7-denní skluz byl zásadní :-)) - viz fotky. Místo erdela přišel medvěd, po 3,5 hodinách vyčerpávající práce odešel elegantní, krásný erdel místo medvěda :-)) Mladý Back je další mou radostí i chloubou. K tomu předvedl naprosto vyrovnanou, pohodovou povahu podpořenou správnou výchovou páníčka. Ten váhá, jak pokračovat v nastartovaném výcviku. Já říkám: Neváhejte a makejte!!!

1.2.2008

Novinka:

Dottky synek Bengi dorazil na první kompletní úpravu. Vyrostl z něj kus krásného chlapa a miminko připomíná jenom svou stále trochu dětskou povahou (což je v 7,5 měsících zcela v pořádku). Bengi by rozhodně již mohl vyrazit na výstavy, tím spíš, že jeho kompletnost zubů a mužská byla shledána jako průkazná a existující :-)) Zatím se páníčci těšili na odezvu na úpravu při sobotním výcviku na pražském hostivařském cvičišti. A čerstvě ostříhaný chlapík Bengi vypadal takto:

31.1.2008

Novinka:

minulý týden jsem jásala nad věkem a kondicí Kerry - Astry (fenka z prvního vrhu)... O to hůře se mi dnes sděluje, že Kerrynka už běhá se svými starými kamarády v psím nebi.

27.1.2008

Novinka:

Elvisek (Big Elvis) odstartoval svou výstavní kariéru ve třídě dorostu na MVP Trenčín. Rozhodčí p. Erwin Deutscher zadal Elviskovi známku VN1 a sepsal chvalozpěv v podobě výstavního posudku. Našeho chlapečka ještě odpoledne čekala závěrečná soutěž o Best puppy, ale zde již rozhodčí evidentně preferovali určitý typ a vyhrávali molossové. Elvisek je přihlášený na další čtyři ! jarní výstavy a už teď lze říci, že je začínajícím zkušeným výstavním jedincem.

Elvisovi a páníkovi ing. Chudému moc moc ze srdce gratuluji a děkuji za krásnou reprezentaci Finta-Star!!!

 

25.1.2008

Novinka:

Dnes přijela slečna Barbule (čili Bára) na první kompletní úpravu. Bratr Elvis má už toto několikrát za sebou pro své výstavní plány, sestra Butterfly (Baty) u nás prošla úpravou ve vánočním období a chlapci Bengi a Back jsou v pořadníku na další dny. A co bylo schováno pod kožichem slečny Barušky? Další sourozenec jako přes kopírák, podoba např. s Batynkou obrovská. Na svět vykoukl další malý "Asbroek". (musím poreferovat panu chovateli F. Graulusovi: před krytím mi říkal, chceš dalšího Asbroeka, udržet typ? Pak musíš vzít ženicha s největší procentem této krve, chceš-li i povahu, vezmi Desmonda pro jeho charakter a pracovně úspěšného otce - jak prosté :-))) 

25.1.2008

Novinka:

dnes slaví naše dceruška (ale spíše erdelí superbabička) Astra (domácky Kerry) neuvěřitelné 15. narozeniny!!! Do nedávné doby byla holkou zdravou a čipernou. V posledních týdnech došlo k menšímu zhoršení, nicméně velká láska a péče její skvělé a milující paničky zajišťují Kerrynce kondici a pěkný život. Obě milé dámy, přeji Vám hodně zdraví, pohody a dlouhé pokračování Vašeho krásného vztahu!

20.1.2008

Novinka:

klubová výcvikářka a především moje zlatá kamarádka Anička Brettschneiderová zorganizovala erdelí den v Újezdu nad Lesy. Bylo to skvělé - páníčkové nadšení z výkonů svých miláčků, erdelové vychechtaní, vyběhaní, prostě šťastní. Závěrečná lahůdka v podobě figuranta oboustrannou spokojenost jenom završila. Naše Dottka ve všech "sranda" soutěžích pracovala s Kačkou a byly to holky sehrané a úspěšné. Na šupíka už vyrazila Dotty se mnou. A zde trochu fotek:

19.1.2008

Novinka:

Elvisek dnes absolvoval závěrečnou, předvýstavní úpravu a opět trénoval "ring-drezúru". Páníček je spokojen a moc se těší na svůj životní start ve výstavnictví. Moc jim budu v sobotu 26. 1. 2008 držet palce a budu s nimi v duchu v Trenčíně na mezinárodní výstavě. Takhle to pánové spolu válí:

6.1.2008

Novinka:

Elvisek (Big Elvis) dnes absolvoval další úpravu pro MVP Trenčín, která se koná poslední víkend v lednu. Jeho páníček ing. Chudý upravoval za pomoci a dozoru pí. Miksádové, za což jí mnohokrát děkuji. Elvis si již na úpravu zvykl a myslím, že její obliba stoupla také díky příležitosti skotačení s Miksádovic erdelkami :-))